Volumul platilor cu cardurile MasterCard, dublu fata de media pietei in 2015; platile contactless au crescut de 10 ori

Autor:

Bancherul.ro
2016-03-13 12:42

“Piata cardurilor din Romania a avut o evolutie buna in 2015, stimulata atat de campaniile puternice pe care le-am derulat cu scopul de a creste gradul de utilizare al platilor cu cardul la nivelul consumatorilor, precum si de efortul sustinut al marilor comercianti si de sprijinul autoritatilor”, spune Cosmin Vladimirescu, General Manager, MasterCard, România, intr-un interviu acordat Bancherul.ro.

Cresterile s-au vazut si la nivelul MasterCard – in trimestrul al doilea din 2015 rata de crestere a volumelor tranzactionate prin MasterCard si Maestro a fost aproape dubla fata de media intregii piete locale, iar in ceea ce priveste numarul tranzactiilor, rata de crestere MasterCard a fost superioara ratei de crestere a pietei cu circa 30%, a adaugat seful MasterCard, care a mai precizat urmatoarele:

Cele mai remarcabile cresteri in ceea ce priveste piata cardurilor in 2015 au fost inregistrate la nivelul segmentului contactless.

Ratele de crestere ale utilizarii tehnologiei contactless la nivelul pietei locale au fost printre cele mai mari din Europa pentru MasterCard, in decursul anului trecut.

Rata de crestere a numarului de carduri MasterCard si Maestro active care au functionalitati de plata contactless intre T4 2014 si T4 2015 s-a ridicat la 538%, o rata de crestere vizibil accelarata fata de rata de crestere inregistrata la nivelul intregii Europe, situata la 117%.

Dintre tarile din CEE, doar Slovenia a inregistrat o rata de crestere mai ridicata decat Romania, la nivelul numarului de carduri MasterCard si Maestro contactless active, intre T4 2015 si T4 2014.

Numarul de tranzactii contactless efectuate prin intermediul cardurilor MasterCard si Maestro intre T4 2015 si T4 2014 a crescut cu 636% – in 2015, la nivel european, numarul total de tranzactii contactless procesate de MasterCard & Maestro a inregistrat o crestere de 150% prin comparatie de nivelul inregistrat in 2014.

Rata de crestere a numarului de tranzactii contactless pe carduri MasterCard si Maestro, de peste 4,5 ori mai mare decat cea inregistrata la nivelul Europei, este a doua rata de crestere din CEE, una dintre cele mai active regiuni in ceea ce priveste evolutia segmentului MasterCard contactless in 2015 vs 2014.

Volumele tranzactionate contactless pe carduri MasterCard si Maestro au crescut de peste 10 ori, rata de crestere inregistrata intre finalul 2015 si sfarsitul anului 2014 fiind de 930%. Prin comparatie, la nivelul intregii Europe, valoarea totala tranzactionata contactless pe carduri MasterCard si Maestro a crescut cu 183% intre 2015 si 2014.

De altfel, rata de crestere a volumelor tranzactionate contactless pe MasterCard & Maestro in Romania a fost superioara mediei inregistrate la nivelul CEE, una dintre cele mai active regiuni in ceea ce priveste avansul contactless pe carduri MasterCard & Maestro.

Prin comparatie cu vecinii nostri, spre exemplu, rata de crestere a volumelor tranzactionate contactless pe carduri MasterCard sau Maestro in Romania este de peste 6 ori mai mare decat procentul inregistrat in Ungaria, intre finalul 2015 si finalul 2014.

Valoarea medie a unei tranzactii contactless pe cardurile MasterCard si Maestro s-a situat la aproximativ 61 lei (15,07$) in Romania – valoare foarte apropiata de cea a mediei europene, de 15,34$ (aproximativ 62 lei).

Media unei tranzactii contactless este foarte apropiata, atat de valoarea medie la nivel european, cat si de media la nivelul CEE (15,18$ – aproximativ 61,5 lei).

Consumatorii opteaza tot mai des pentru plata cumparaturilor obisnuite, de mica valoare, prin intermediul cardului lor contactless – prin comparatie, media unei plati cu cardul la nivelul pietei locale s-a situat la 145 lei la finele 2015 – aproape de 2,5 ori mai mare.

In randul tarilor din CEE, polonezii arata cea mai mica valoare medie tranzactionata contactless – aproximativ 39 lei (9,64$).

Mai avem mult de recuperat pana ajungem la valorile inregistrate in alte piete mai dezvoltate din Europa (spre ex, Cehia are 77% tranzactii contactless din totalul tranzactiilor in-store procesate de MasterCard & Maestro, Polonia – 55%, iar Ungaria – 40%), insa in acest ritm de crestere, ecartul se va diminua mult mai repede decat anticipam initial.

Va fi important, insa, si aportul celorlalti stakeholderi pentru a extinde beneficiile tehnologiei contactless cat mai multor consumatori din Romania.

O parte dintre comerciantii locali au imbratisat deja tehnologia contactless, asigurand modernizarea retelei de acceptare, iar rata de utilizare a tehnologiei contactless a crescut fulminant de la o luna la alta – de ex, la finele lunii septembrie 2015, Mega Image avea o pondere de 25% tranzactii contactless din totalul platilor cu cardul, dupa ce in luna mai a anului, ponderea era de doar 2,70%.

Pe fondul limitarii comisioanelor interbancare, alaturi de aceasta tendinta de crestere a utilizarii tehnologiei contactless, credem ca este o foarte buna oportunitate pentru comerciantii din Romania, dar si pentru institutiile emitente de carduri, sa aiba in vedere evolutia acestui segment si sa dezvolte infrastructura de acceptare a platilor contactless.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Interviu

Contractul de credit e ca un manual de utilizare la care nu te uiti niciodata

Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii

Daca ai credit, trebuie sa ai puse deoparte 6 rate de rezerva

• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii

Viva Credit a redus dobanda la credite de la 1,2% la 1% pe zi

Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii

Creditul e bun daca te ajuta sa-ti cresti veniturile si sa-ti scazi cheltuielile

Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii