Bancile si-au sporit in luna februarie volumul de depozite atrase de la clienti, firme si persoane fizice, cu nu mai putin de 1,4 miliarde lei, respectiv 0,7%, la un total de 216 miliarde lei, in timp ce si-au micsorat soldul creditelor cu 370 milioane lei, adica 0,2%, la un total de 218 miliarde lei.
Asadar, volumul depozitelor este aproape de nivelul creditelor, ceea ce inseamna ca bancile romanesti au ajuns in situatia de a putea finanta firmele si populatia exclusiv cu economii atrase local, un deziderat al BNR si al FMI, dupa ce au vazut efectele negative ale dependentei de resursele externe aparute dupa izbucnirea crizei.
Se pune insa intrebarea: cu ce costuri s-a ajuns la acest echilibru intre depozite si credite, si mai ales cat de mult au fost afectati de aceasta ajustare clientii bancilor?
Pentru ca, daca ne uitam la evolutia soldului de depozite si de credite din ultimul an, vedem ca ajustarea s-a facut, pe de o parte, prin cresterea substantiala a volumului de depozite, dar pe de alta parte prin reducerea stocului de credite.
Astfel, in februarie 2013, soldul depozitelor bancare era de doar 195 miliarde lei, fata de 216 miliarde lei in februarie 2014, asadar a avut loc o crestere de 21 miliarde lei.
In privinta creditelor, in urma cu un an acestea aveau o valoare de 223 miliarde lei, insa pe parcursul ultimului an stocul s-a diminuat cu 5 miliarde lei, la 218 miliarde in februarie 2014.
Procesul de deleveraging, sau de dezintermediere, adica reducerea volumului de credite ale bancilor straine, este un fenomen care afecteaza in continuare creditarea in Romania, a recunoscut recent si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Revolut, singura aplicatie bancara din Romania care permite cumpararea de criptomonede, nu garanteaza banii obtinuti din investitia in astfel de monede electronice. „Cazuri în care depozitele nu sunt acoperite de... detalii
Banca Transilvania (BT) are o structura diversa de actionari, in majoritate persoane fizice si juridice din Romania. Astfel ca cel mai mare actionar al BT detine mai putin de 10%... detalii
Pe Facebook exista o pagina sponsorizata pentru inselatorii cu credite, Credit Yes, cu link catre site-ul Credityes.ro, asemanator cu o platforma legitima de credite auto din Statele Unite, Credityes.com.Site-ul Credityes.ro... detalii
Cititorii ne-au sesizat ca exista pe inteet o noua falsa platforma de investitii in criptomonede, prin care se fac fraude online.Numele platformei este Aspect Markets si este online in prezent,... detalii