Banca austriaca Volksbank AG (VBAG) va majora capitalul social al subsidiarei din Romania, la care detine 51% din actiuni, cu 60 de milioane de euro, in a doua parte a acestui an. Voksbank Romania a reusit sa redevina profitabila in acest an, astfel ca la jumatatea lui 2013 a inregistrat un castig net de 4,2 milioane de euro.
In aceste conditii, majorarea de capital este necesara mai ales pentru finantarea investitiilor bancii in vederea extinderii in Romania, a precizat, pentru Bancherul.ro, purtatorul de cuvant al Volksbank Romania, Alexandra Frunza.
Principalele investitii se vor realiza in sistemul informatic al bancii (20 milioane euro), in retea (10 milioane), marketing si resurse umane (5 milioane).
Actionarii doresc intarirea pozitiei Volksbank in Romania
“Actionarii doresc sa intareasca pozitia Volksbank Romania pe piata locala si sa sprijine continuarea programului de restructurare, relansare si investitii. Din planul de investitii fac parte modernizarea retelei de sucursale – investițiile fiind estimate la circa 10 milioane de Euro; sisteme si infrastructura IT – circa 20 milioane Euro si Marketing si resurse umane. In acest sens, principalul actionar Volksbank AG a anuntat ca va contribui cu 60 milioane Euro la majorarea capitalurilor bancii.
Mentionam deasemenea ca rezultatele Volksbank România s-au imbunatatit semnificativ in ultimul an. Banca a inregistrat un profit net de 4.2 milioane Euro in primul semestru, fata de o pierdere de 12,1 milioane Euro in aceeasi perioada a anului trecut.
La sfarsitul primului semestru al acestui an, capacitatea bancii de a atrage depozite este de 3,6 ori mai mare fata de perioada similara a anului trecut.
Raportul credite nete /depozite a continuat sa se imbunatateasca, nivelul consemnat la sfarsitul primului semestru fiind de 320%, fata de 545% la 30 iunie 2012.
Costul net al riscului pentru prima jumatate a anului 2013 a cunoscut o evolutie pozitiva fata de 30 iunie 2012, cu o scadere de 45%, in timp ce volumul creditelor neperformante a ramas stabil.
In perioada urmatoare, Volksbank Romania se va concentra pe atragerea de noi depozite, cresterea bazei de clienti si a veniturilor din operatiunile cu clientela”, precizeaza banca.
Grupul Volksbank AG a avut pierderi de 87 mil euro
Grupul austriac Volksbank AG, controlat de stat din luna aprilie a anului trecut, a raportat pierderi nete de 87 de milioane de euro in prima jumatate a acestui an.
Veniturile din dobanzi au scazut cu 42 de milioane de euro, la un total de 73 de milioane de euro, se arata in comunicatul bancii.
Banca austriaca mentioneaza ca aceasta scadere este cauzata de reevaluarea capitalului bancii, ca efect al unei masuri de majorare de capital la Volksbank Romania.
Este vorba de o majorare de capital in valoare totala de 120 de milioane de euro, iar cota austriecilor, care detin 51% din actiunile Volksbank Romania, fiind de 60 de milioane de euro, suma deja provizionata in bilantul pe primele 6 luni.
Ceilalti actionari importanti ai bancii romanesti sunt francezii de la Banque Populaire Caisse d’Epargne (BPCE), cu 24,5% din actiuni, al caror reprezentant, Benoit Catel, conduce in prezent Volksbank Romania, precum si doua banci germane: DZ Bank, cu 16% din actiuni si WGZ Bank, cu 8% din capital.
Volksbank Romania este administrata prin intermediul unui vehicul special creat, VBI Beteiligungs GmbH, separat, asadar, de bilantul grupului Volksbank.
Volksbank România a înregistrat un mic profit în primul trimestru din 2013, datorita unei scaderi a costurilor cu riscul, însă banca se aşteaptă ca pe ansamblul anului să rămână pe pierdere ca urmare a deteriorării preţurilor pe piaţa imobiliară românească, a anuntat grupul austriac cu ocazia prezentarii rezultatelor.
Benoit Catel, reprezentantul francezilor de la BPCE care a preluat anul trecut conducerea Volksbank Romania, a declarat, intr-un interviu acordat Bancherul.ro, ca banca este in plan cu obiectivul de a reveni pe profit intr-un termen de 1-2 ani.
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee È™i performante din întreaga lume, spune Radu GheÈ›ea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de SoluÈ›ionare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorinÈ›e È™i nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• MulÈ›i oameni sunt deconectaÈ›i de la propria situaÈ›ie financiară. Unii nu È™tiu care sunt veniturile familiei. AlÈ›ii... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii
Provocările fiscale È™i economice ale anului 2025 trebuie să-i găsească pregătiÈ›i pe consumatori, iar administrarea finanÈ›elor personale devine un imperativ pentru cei care vor să îÈ™i păstreze confortul din prezent... detalii