Volksbank recomanda clientilor sa schimbe creditele imobiliare din franci elvetieni in credite in euro, astfel incat acestia sa-si reduca riscul valutar, moneda europeana fiind considerata mai stabila decat cea elvetiana. De asemenea, banca are o oferta dedicata pentru conversia in euro a creditelor in franci, valabila din septembrie 2012, cu o dobanda in jurul a 6-6,5%, mai mica decat cea a creditelor in franci.
“Francul va avea o evolutie foarte ciudata in perioada urmatoare, iar prin trecerea la euro clientii obtin o dobanda mai mica, asadar vor plati si o rata lunara mai mica decat cea in franci”, spune Bogdan Neacsu, coordonator sistem control intern la Volksbank.
Pentru conversia creditelor din franci in euro, clientii nu au costuri suplimentare intrucat nu este necesara o reevaluare a imobilului. Conversia din franci in euro se realizeaza la cursul zilei, astfel incat clientii trebuie sa-si asume pierderea suferita din aprecierea puternica a francului fata de euro dupa izbucnirea crizei, la finalul lui 2008.
Neacsu precizeaza ca in jur de 10% dintre clientii bancii cu credite in franci au facut deja conversia la credite in euro. Volksbank are in prezent un portofoliu de credite in franci elvetieni cu o valoare de aproximativ 1 miliard de euro, iar rata creditelor neperformante a acestui segment este in jurul a 28%.
Pentru reducerea volumului de credite neperformante, banca recurge la masuri clasice de restructurare a creditelor, prin perioada de gratie la plata ratei sau prelungirea termenului de rambursare, dar si prin conversia creditelor in euro.
Banca nu ia in calcul insa o reducere a valorii datoriei clientului sau o asigurare impotriva riscului valutar, instrumentele de hedging sunt foarte scumpe, ar duce la o crestere cu 1-1,5% a dobanzii la credit.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii