Victor Turcanu, fondatorul Victoriabank din Republica Moldova, nu si-a vandut actiunile Bancii Transilvania

Autor:

Bancherul.ro
2018-05-05 16:32

Banca Transilvania (BT) anunta ca a mai cumparat 5,42% din actiunile bancii moldovenesti Victoriabank din totalul celor 33,23% din actiunile detinute de actionarii minoritari carora banca din Cluj le-a facut o oferta obligatorie de preluare, conform legii, dupa achizitia a 39% din capitalul Victoriabank, la finalul anului trecut.

In consecinta, Banca Transilvania detine acum 44,62% din actiunile Victoriabank, iar impreuna cu BERD, partenerul sau traditional, care detine actiuni si la BT, controleaza 72,19% din capitalul bancii din Republica Moldova, prin intermediul vehiculului investitional BV Investment Holding B.V. inregistrata in Olanda.

Cel mai mare actionar minoritar al Victoriabank este fondatorul bancii, Victor Turcan, care detine functia de presedinte al Consiliului de Administratie al bancii.

El are 10,45% din actiunile Victoriabank, iar impreuna cu familia detine in total peste 15% din capitalul bancii, cea mai mare parte din totalul actiunilor detinute de minoritori, de 28% din capitalul bancii.

BT a oferit minoritarilor un pret de 78,21 lei moldovenesti (18,3 lei, la un curs de 0,23 lei pentru 1 leu moldovenesc – MDL) pentru o actiune Victoribank. (vezi aici detalii)

Victoriabank are un capital social de 250 milioane lei moldovenesti, numarul actiunilor emise fiind de 25 de milioane, cu o valoare nominala de 10 lei moldovenesti/actiune.

Capitalul total al Victoriabank la finalul lui 2017 era de 2,4 miliarde MDL.

Victoriabank este a treia mare banca din Republica Moldova dupa valoarea activelor, care s-au ridicat la 14,5 miliarde MDL la finalul lui 2017, in crestere cu 15% fata de anul precedent.

Soldul creditelor a fost de 3,5 miliarde MDL, in scadere anuala cu 23%, in timp ce depozitele clientilor au fost de 11,5 miliarde lei, in crestere cu 16%.

Banca a obtinut in 2017 un profit de 281 milioane MLD, in crestere cu 27% fata de anul precedent.

ROE a fost de 11,5%, in crestere de la 9,9% in 2016 iar ROA de 2%, fata de 1,7%.

Victoriabank avea la finalul lui 2017 un numar total de 566.700 clienti activi, cu 57.841 mai multi fata de anul precedent, dintre care 542.014 persoane fizice si 24.686 de firme.

Banca avea 92 de unitati si 1.255 de angajati.

Preluarea Victoriabank reprezinta pentru BT atat o oportunitate de investitie profitabila cat si o miscare strategica, spun sefii bancii din Cluj. (vezi aici detalii)

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: BURSA

Regulamentul A.S.F. privind locurile de tranzacționare se modifica

Deciziile adoptate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (comunicat de presa):În cadrul ședinţei de astăzi, Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.) a adoptat măsuri privind funcționarea pieţelor financiare nebancare supravegheate – asigurări, piaţă de capital şi pensii private, după cum urmează:• ReglementareProiectul de Regulament pentru modificarea Regulamentului A.S.F. nr. 13/2018 privind locurile de tranzacționare (proiectul va fi publicat pe www.asfromania.ro, pentru consultare publică, timp de 10 zile).• AutorizareAutorizarea domnului Gerke Anno Witteveen în calitate de membru al Consiliului de Administrație al NN Pensii Societate de Administrare a unui Fond de Pensii Administrat Privat S.A.;Aprobarea solicitării SSIF Goldring S.A. de autorizare a doamnei Lobdă Adriana Simona în cadrul componenței Consiliului de Administrație al societății;Aprobarea solicitării SSIF Share Invest S.A. de autorizare a domnului Amzuică Bogdan Florian în funcția de director al societății;Aprobarea cererii privind autorizarea modificării... detalii

Indicele BET al BVB a crescut cu 21% in 2023

Bursa romaneasca - BVB este printre cele mai performante din lume, cu o creștere de 21% in primele noua luni din 2023, a indicelui BET in acest an.Dintre sectoare, se remarca semiconductorii (+30%).

In Romania nu exista nicio firma straina de investitii financiare autorizata de ASF

 Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atrage atenția că societățile din state terțe, care furnizează servicii de investiții, pot opera în România doar prin înființarea unei sucursale care necesită autorizare din partea Autorității, cu excepția cazului în care furnizarea serviciilor se face la inițiativa exclusivă a clientului, conform unui comunicat ASF, in care se adauga:În acest context, Autoritatea informează asupra faptului că, la acest moment, nu există nicio astfel de sucursală autorizată de A.S.F.În ultima perioadă, A.S.F. a primit mai multe sesizări din partea consumatorilor cu privire la faptul că au fost apelați de persoane care se recomandau reprezentanți ai unor „brokeri” cu sediul în state terțe și care le ofereau servicii de investiții, iar după ce îi convingeau să transfere diverse sume de bani în diferite conturi, aceștia nu mai putea fi contactați.A.S.F. atenționează potențialii... detalii

ASF: Evoluția pieței de capital în primele șase luni ale anului 2022

Valoarea totală a tranzacțiilor de pe piața reglementată BVB și Sistemul Multilateral de Tranzacționare (SMT) a atins nivelul de 14,09 miliarde lei în primul semestru al anului 2022, în creștere cu 53% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2021, dar în scădere cu 35% față de finalul anului trecut, conform unui comunicat al ASF, in care se adauga:La finele primelor șase luni din 2022, indicele BET, de referință pentru piața locală de capital, care surprinde evoluțiile celor mai tranzacționate companii de pe piața reglementată a BVB, a înregistrat o scădere de 5,87% comparativ cu finalul anului 2021, având totodată o creștere de peste 12% față de minimul lunii martie (7 martie – 10.964 puncte).Numărul de tranzacții derulate la BVB s-a majorat cu 38% în primele șase luni din anul 2022, comparativ cu primele șase luni... detalii