Vesti bune de la Initiativa Viena: Retragerea finantarilor bancilor-mama pentru subsidiarele romanesti s-a oprit, dupa scaderile masive din prima parte a anului

Autor:

Bancherul.ro
2013-11-01 08:13

Finantarile acordate de băncile occidentale subsidiarelor din Europa Centrală si de Sud Est (CESEE), cu exceptia Rusiei si Turciei au continuat să scadă pentru al optulea trimestru consecutiv in trimestrul 2 din 2013, dar intr-un ritm moderat, arata analiza „CESEE Deleveraging and Credit Monitor” publicata astazi de Vienna Initiative.

Dupa cum se vede din grafic, retragerea finantarilor bancilor-mama pentru subsidiarele romanesti aproape s-au oprit in trimestrul 2, dupa ce au ajuns la 2% din PIB in ultimul trimestru din 2012 si in primele trei luni ale acestui an.

In schimb, in tari precum Croatia, Letonia si Slovenia se observa o crestere considerabila a expunerilor bancilor straine si in trimestrul 2, in timp ce in Ungaria si Polonia volumul finantarilor a crescut.

Conform raportului, bancile-mama s-au dovedit pana acum rezistente la turbulentele care s-au manifestat pe pietele financiare in perspectiva reducerii programului de stimulente al Fed-ului american (tapering).

Cu toate acestea, situatia s-ar putea schimba odata cu apropierea termenului de schimbare a politicii monetare neconventionale din Statele Unite, avertizeaza raportul.

Incertitudinile sunt sporite de masurile luate de autoritatile europene privind revizuirea calitatii activelor bancare si testele de stres care vor incepe in noiembrie si se vor derula pe parcursul anului viitor.

Pe de alta parte, arata raportul, cresterea creditelor acordate sectorului privat a rămas slabă în regiune, cu exceptia tărilor CSI si Turciei. Atat factorii de natura ofertei cat si cererii sunt deopotriva responsabili de aceasta tendinta, dar primii ar putea deveni mai problematici in conditiile in care cererea de credite pare a-si reveni mai repede decât conditiile de creditare, dupa cum arata ultimul studiu de crediare a Initiativei Viena.

Creditele neperformante ridicate si incertitudinile legate de reglementare sunt principalii factori de
constrângere pe partea ofertei. Chiar dacă cele doua probleme sunt in curs de rezolvare, o provocare mai importanta ramane finantarea unei reveniri semnificative a creditarii, in contextul in care bancile sunt angajate acum intr-o strategie de finantare bazata mai mult pe sursele locale iar pietele de capital locale au o adâncime mica.

Băncile occidentale rămân angajate în regiune, potrivit sondajului, dar devin mai selective, ceea ce ar putea crea probleme importante pe pietele considerate ca fiind lipsite de potential.

Comentarii

De la: ConstantaSubiect:

ori euribor plus 1,5 ori agentie inchisa

Comentariu:

Da, bine ca dezminte. Dar ia verificati si la Suceava, OPC Suceava a dat termen BCR, pana pe 21.10, sa puna in aplicare o decizie judecatoreasca irevocabila prin care dobanda este de euribor plus 1,5. In caz contrar agentia din Suceava va fi inchisa. Poate BCR sa dezminta si aceasta informatie? Acestea sunt masurile corecte ce trebuiesc luate impotriva camatarilor!

De la: ConstantaSubiect:

BCR numai amenintata se conformeaza deciziilor judecatoresti

Comentariu:

BCR a pus in aplicare decizia irevocabila de la Suceava prin care dobanda era declarata abuziva. BCR a fost obligata sa incheie act aditional prin care dobanda este calculata ca fiind euribor 6M plus 1,5, marja care a fost stabilita in contract la momentul semnarii contractului. BCR a mai fost obligata sa restituie clientului 68.000 euro, reprezentand suma incasata in plus ca dobanda pe o perioada de 4 ani. Va imaginati care este dimensiunea furtului practicat de BCR?

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii