Valoarea creditelor noi in lei acordate de banci firmelor s-a dublat in lunile martie si aprilie fata de anul aterior si a crescut cu 15% in ultimele 12 luni (aprilie 2020 – aprilie 2021), echivalentul a 5 miliarde lei, la o valoare de 37,3 miliarde lei, conform datelor statistice publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Comparativ, valoarea creditelor noi in lei pentru populatie a avut un avans de doar 2%, echivalentul a 0,8 miliarde lei, la un volum total de 38,8 miliarde lei, cu 1,5 miliarde lei mai multe decat finantarile pentru firme.
Creditarea firmelor a fost stimulata in perioada crizei COVID-19 de programul guvernamental cu garantii de stat IMM Invest, la care au participat cele mai importante banci romanesti.
In aceste conditii, valoarea lunara a creditelor noi obtinute de firme a atins o valoare record de 4,7 miliarde lei in decembrie 2020, cu 2 miliarde lei peste nivelul din aceeasi luna a anului anterior.
In lunile martie si aprilie din acest an, valoarea finantarilor noi in lei obtinute de firme a fost cu mult peste nivelurile din aceleasi luni ale anului anterior: 8 miliarde lei, fata de doar 4,5 miliarde lei in martie si aprilie 2020, in momentul izbucnirii crizei coronavirusului.
Dublarea valorii creditelor acordate de banci firmelor poate fi considerat un semnal pentru revenirea puternica a economiei dupa criza din anul precedent.
Cu toate acestea, daca ne uitam la tipul de imprumuturi, vedem ca diferenta au facut-o, in acest an, creditele mai, de peste un milion de euro, obtinute de companii importante, in timp ce valoarea creditelor mici, sub un milion de euro s-a situat doar putin peste cea din anul anterior.
Astfel, valoarea finantarilor de peste 1 milion de euro a insumat in lunile martie si aprilie din acest an peste 630 milioane lei, fata de doar 50 de milioane lei in aceleasi luni ale anului anterior.
Nu există comentarii pentru această știre.
Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii
DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii
Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii
- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii