Erste Bank anunta o noua diminuare, cu 350 de milioane de euro, a fondului comercial (goodwill), in principal la subsidiara BCR, ca urmare a majorarii cerintelor de capital rezultate in urma reevaluarii anuale. Astfel ca valoarea imobilizarilor necorporale – active intangibile (intangible assets) ale BCR, in care intra si fondul comercial, a ajuns acum la aproximativ 900 de milioane de euro, fata de 3 miliarde de euro la sfarsitul lui 2006, in momentul privatizarii, conform datelor furnizate de Erste.
Conform situatiilor financiare ale BCR de la jumatatea acestui an, valoarea fondului comercial si altor imobilizari necorporale se ridica la doar 397 milioane lei, fata de 429 milioane lei in iunie 2012.
Valoarea totala a bancii este data insa nu doar de activele intangibile, precum fondul comercial, care a reflectat potentialul de business al BCR in momentul preluarii de catre Erste, la finalul lui 2006, valoarea brandului si valoarea clientilor, ci si de restul activelor tangibile (imobilizari corporale) ale bancii, precum cladiri si echipamente, dar si capitalul social.
Raportul BCR din 30 iunie arata ca imobilizarile coporale se ridica la 1,42 miliarde lei, in scadere de la 1,48 miliarde in anul precedent. De asemenea, BCR avea la jumatatea acestui an un capital social de 2,95 miliarde lei.
Din insumarea valorii capitalului social si a imobilizarilor corporale si necorporale ar rezulta o valoare a bancii de aproximativ 1 miliard de euro in prezent.
De ce se reduce valoarea fondului comercial
“Fondul comercial al BCR are in prezent o valoare de 300 de milioane de euro dupa amortizarea anuntata astazi, la care se adauga aproximativ 300 milioane euro valoarea brandului BCR, plus inca 300 milioane valoarea clientilor bancii (customers relations)”, precizeaza purtatorul de cuvant al Erste Bank, Carmen Staicu.
Ea mentioneaza ca in timp ce valoarea brandului BCR si a clientilor a ramas aproape neschimbata in ultimii ani, banca este nevoita sa diminueze valoarea fondului comercial in conditiile in care BCR a fost evaluata, in momentul privatizarii, la un pret foarte ridicat, de peste 3 miliarde de euro, intr-un context economic efervescent.
Intre timp, conditiile pietei si implicit potentialul de afaceri al bancii s-au schimbat dramatic, din cauza crizei, astfel ca Erste, la fel ca alte banci, este nevoita sa ajusteze in jos fondul comercial, pentru a reflecta noul mediu economic, cu castiguri potentiale mai reduse.
Dupa cum se vede, BCR are cea mai ridicata valoare a fondului comercial dintre toate subsidiarele Erste, mai mare decat a surorii sale din Cehia, ceea ce inseamna ca sunt posibile noi ajustari. Asta pentru ca, dupa cum explica reprezentanta Erste Bank, fondul comercial al celorlalte subsidiare ale grupului a avut valori mult mai reduse, fiind achizitionate inaintea BCR, la valori de piata cu mult mai mici, de aproximativ 1,5 ori valoarea contabila, fata de 6 ori mai mult in cazul BCR.
La finalul trimestrului 3 din acest an, fondul comercial al BCR era evaluat la 600 de milioane de euro, conform datelor din raportul trimestrial al grupului austriac (vezi foto), in scadere de la 800 de milioane in urma cu un an. In trimestrul 3 din 2011, fondul comercial BCR era estimat la 1,1 miliarde euro. Valoarea brandului bancii a ramas neschimbata, iar cea a clientilor s-a redus de la 400 la 300 milioane euro in ultimul an.
Ajustarea activelor bancii este determinata si de noile cerinte mai ridicate de capital impuse de autoritatile de reglementare europene: pragul minim impus pentru rata capitalului re rang 1 (Core Tier 1 Capital) aproape s-a dublat, de la 6% la 10,5% in prezent.
Conform datelor prezentate luni de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) in cadrul unui exercitiu de transparenta la nivel european, Erste are in prezent o rata de adecvare a capitalului de rang 1 de 11,30%, mai ridicata decat concurentii Societe Generale (11,10%) si Raiffeisen (10,20%). Vezi detalii aici
Ce reprezinta fondul comercial (goodwill)
Fondul comercial (goodwill) apare in bilantul unei firme daca aceasta a preluat o alta companie cu un pret mai mare decat valoarea de piata a activelor nete (raportul dintre active si pasive totale).
Daca valoarea de piata scade sub costul istoric de achizitie, trebuie realizata o amortizare la noua valoarea de piata, in urma unei reevaluari anuale.
Fondul comercial este inregistrat in bilant ca parte a activelor intangibile ale unei banci, reprezentand valoarea contabilă a potenţialului de business al bancii, conform planului de afaceri.
Alte active intangibile sunt cele conferite de marca, de relatiile cu clientii sau de software.
La finalul lui 2006, in momentul preluarii de catre Erste Bank, fondul comercial al BCR a fost evaluat la peste 3 miliarde de euro, pentru a reflecta pretul platit de grupul austriac, de peste 6 ori valoarea contabila a bancii romanesti.
Erste a achitat atunci 3,75 miliarde de euro pentru 61,88% dintre actiunile BCR, dar intre timp si-a majorat participatia la aproape 100%. Diferenţa dintre preţul plătit şi capitalurile proprii ale BCR a fost înregistrată în bilanţul Erste ca “goodwill” sau fond comercial, in limba romana.
Amortizarea de 350 de milioane de euro anuntata astazi va fi înregistrată în trimestrul al patrulea din 2013 şi nu va avea niciun impact asupra ratelor de adecvare a capitalului, precizeaza Erste intr-un anunt ad hoc. Asta pentru ca activele intangibile nu se iau in calculul adecvarii capitalului de rang 1.
De asemenea, Erste Bank confirmă estimările facute privind revenirea pe profit a BCR la finalul acestui an.
Erste Bank a mai operat in luna ianuarie o amortizare a deprecierii fondului comercial in valoare de 300 milioane euro, in principal tot la BCR, iar in iulie 2012 valoarea BCR a fost redusa cu inca 210 milioane euro. O masura similara a mai fost luata in octombrie 2011, cand fondul comercial a fost amortizat cu 700 milioane de euro.
Fondul comercial a mai fost ajustat la sfarsitul lui 2008 cu circa 480 milioane euro, asfel ca in ultimii 5 ani de criza amortizarea fondului comercial, in principal la BCR, s-a ridicat la peste 2 miliarde de euro.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii