Uniunea Europeană (UE) ar putea garanta plata unor împrumuturi acordate de bănci companiilor, în încercarea de a îmbunătăţi accesul acestora la finanţare, mai ales în sudul Europei, a declarat, miercuri, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.
Accesul mai uşor la credite este esenţial pentru a reporni creşterea economică în Europa, întrucât nici măcar dobânzile foarte scăzute ale băncilor centrale nu reuşesc să stimuleze finanţarea, scrie New York Times.
Principala provocare a Comisiei este să revitalizeze şase economii din sudul Europei, aflate în recesiune – Grecia Cipru, Italia, Portugalia, Spania şi Slovenia – întrucât acestea nu-şi vor putea plăti niciodată datoriile foarte mari fără creşterea PIB.
Executivul comunitar analizează trei tipuri de instrumente pentru a încuraja creditarea, eforturile vizând în principal întreprinderile mici şi mijlocii, care reprezintă peste 95% din totalul firmelor europene.
Toate cele trei iniţiative prevăd comasarea resurselor unor facilităţi de împrumut ale UE pentru a asigura garanţiile, a spus Barroso.
În prezent, o companie din sudul Europei trebuie să plătească o dobândă de două sau trei ori mai mare decât un competitor din nordul continentului, arată date ale Băncii Centrale Europene.
O companie din Cipru ar trebui să plătească ca dobândă 70.300 de euro pentru un împrumut de 1 milion de euro pe un an, în timp ce un rival din Franţa ar avea un cost de 21.600 de euro, iar unul din Germania de 29.200 euro. În Grecia, o companie trebuie să achite o dobândă de 66.600 de euro la un astfel de împrumut.
Pe lângă creditele bancare, UE analizează şi alte modalităţi de a facilita accesul companiilor din sudul Europei la finanţări, prin parteneriate cu capital privat şi instrumente speciale de divizare a riscului, coordonate cu Banca Europeană pentru Investiţii.
Nu există comentarii pentru această știre.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii