Grupul Unicredit din Romania, care include banca, firma de credite de consum si firma de leasing, si-a majorat creditele in prima jumatate a anului cu doar 1% comparativ cu anul precedent, in timp ce depozitele atrase de la clienti au crescut cu 9%, conform datelor prezentate de grupul bancar italian.
Profitul net a fost de 62 milioane euro, in scadere cu aproape 18% fata de acelasi interval al anului trecut, din cauza cresterii provizioanelor pentru riscul de credit constituite in primul trimestru al anului, dupa izbucnirea crizei COVID-19.
Astfel, provizioanele Unicredit din T1 2020 s-au cifrat la 39 milioane euro, fata de numai 8 milioane in acelasi trimestru al anului precedent. In T2, insa, provizioanele au fost de doar 8 milioane euro, substantial mai reduse decat cele 25 milioane euro din aceeasi perioada a anului precedent.
Veniturile nete din dobanzi ale Unicredit au avut o scadere importanta in T2, la 63 milioane euro, de la 71 milioane euro in ultimele trei trimestre consecutive.
Cu toate acestea, insumate in prima jumatate a anului, valoarea acestora, de 134 milioane euro, au fost identice cu prima parte a anului trecut.
Veniturile operationale, de 218 milioane euro, au scazut cu 2,4% in prima jumatate a anului fata de H1 2019.
Cheltuielile operationale au ramas stabile, la 84 milioane euro, fata de 85 milioane euro in H1 2019, astfel ca profitul operational a fost de 134 milioane euro in primul semetru din acest an, fata de 138 milioane euro in acelasi interval al anului trecut.
Provizioanele pentru credite s-au cifrat la 47 milioane euro in H1 2020, fata de 34 milioane euro in anul precedent.
Indicatorul cost/income ratio a fost 38,7%, in crestere de la 38,2%, costul riscului a fost 1,54%, in crestere de la 1,14%, iar ROAC de 15,3%, in scadere de la 20%.
Soldul creditelor s-a cifrat la 6,007 miliarde euro, in crestere cu 1,4%, iar depozitele la 6,780 miliarde euro, in crestere cu 9,7%.
Numarul angajatilor s-a cifrat la 3.427 in iunie 2020, in crestere cu 4%.
Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii
Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii
Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii
ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii