Unicredit pregateste lansarea primelor obligatiuni ipotecare din Romania

Autor:

Bancherul.ro
2017-03-19 23:08

Unicredit se pregateste sa emita primele obligatiuni ipotecare din Romania, dupa 11 ani de la adoptarea Legii obligatiunilor ipotecare, in 2006, si la un an de la intrarea in vigoare a noii legislatii in domeniu, adaptata la noile norme europene in materie.

Emisiunea de obligatiuni ipotecare va avea un plafon maxim de 500 milioane euro, pe termen de 10 ani. Valoarea nominala maxima a unei obligatiuni va fi de 5.000 de euro, iar banca urmeaza a stabili care va fi valuta de denominare (RON sau EUR), dobanda (fixa sau variabila), frecventa cuponului (anuala sau semianuala). In acelasi timp, Unicredit pregateste o noua emisiune de obligatiuni negarantate cu aceleasi caracteristici ca ale obligatiunilor ipotecare.

Obligatiunile ipotecare (covered bonds) sunt o categorie de obligatiuni garantate cu portofoliile de credite imobiliare ale bancilor, motiv pentru care reprezinta pentru banci o sursa de finantare mai ieftina decat obligatiunile corporative negarantate.

Emiterea de obligatiuni ipotecare in Romania, singura tara europeana care inca nu are astfel de instrumente financiare, a fost impiedicata, in prima faza, de balonul imobilar si euforia creditarii de dupa aderarea tarii la UE, la 1 ianuarie 2007, ulterior de criza de la sfarsitul lui 2008 care a provocat prabusirea pretului caselor si cresterea puternica a creditelor neperformante, iar mai recent de legea darii in plata.

Unicredit a scazut la 15% avansul la creditele ipotecare

Legea darii in plata, considerata un risc important de creditare pentru unele banci, care mentin si acum un avans de 35% la imprumuturile imobiliare, pare a reprezenta pentru Unicredit o oportunitate de a-si creste cota de piata pe acest segment.

Astfel, Unicredit a redus recent avansul pentru creditele imobiliare standard de la 20% la 15%, un semnal ca banca vrea sa-si intensifice activitatea de creditare pe acest segment.

Unicredit concureaza in privinta celui mai redus avans la creditele imobiliare standard doar cu ING, alte banci mari avand restrictii impuse din cauza legii darii in plata: BCR acorda credite cu avans de 15% doar pe perioade de pana la 20 de ani si numai in orasele mari, BRD practica un avans de 35% iar Banca Transilvania are avans de 15% doar pentru creditele destinate primei locuinte. (vezi aici ce avansuri practica bancile la creditele imobiliare)

Unicredit a accelerat puternic anul trecut creditarea imobiliara pentru persoane fizice: stocul de credite ipotecare al bancii a crescut in 2016 cu un miliard de lei, la 9,1 miliarde lei in total, acestea reprezentand jumatate din volumul total de credite acordate de banca persoanelor fizice si firmelor. (vezi in CLUBUL BANCHERILOR detalii privind bilantul Unicredit la finalul lui 2016)

Romania este singura tara din Europa care inca nu a emis obligatiuni ipotecare.

Bancile si BNR au pregatit noua lege privind emisiunile de obligațiuni ipotecare, intrata în vigoare din 3 martie 2016, inca de acum cinci ani, din 2012, insa discutiile si procedurile de adoptare au fost intarziate de banca centrala, iar ulterior a aparut si legea darii in plata a caselor ipotecate, un nou impediment pentru piata creditelor ipotecare din Romania, si asa subdezvoltata in comparatie cu alte tari din zona.

De altfel, UniCredit s-a pregatit sa iasa pe piata cu obligatiuni ipotecare in urma cu patru ani, dar pentru ca legislatia a intarziat sa apara, a fost nevoita sa recurga la obligatiuni corporative, cu costuri mai ridicate.

“Costurile emisiunii de obligatiuni ipotecare sunt in general mai mici, asadar si pretul de finantare pentru banca poate fi mai redus si pot acorda credite cu dobanzi mai mici”, spunea atunci Rasvan Radu, presedintele Unicredit.

Dupa adoptarea legii darii in plata, specialistii apreciau ca aceasta ar putea avea ca efect scumpirea obligatiunilor ipotecare.

Romania este singura tara europeana care nu a emis pana acum astfel de instrumente de finantare, care pentru bancile din alte state reprezinta o sursa ieftina de lichiditati pe termen lung necesare acordarii de noi credite.

In Romania a existat o lege a obligatiunilor ipotecare, Legea nr. 32/2006, dar care nu a fost aplicata niciodata, in conditiile in care inainte de criza bancile se puteau finanta mai usor si mai ieftin, in principal de la bancile-mama din strainatate.

Dupa criza insa, finantarile s-au scumpit iar bancile-mama si-au redus drastic expunerile in Romania, astfel ca bancile locale au fost nevoite sa devina independente in privinta resurselor de creditare, atrase in special din depozitele clientilor.

Recent insa unele banci au inceput sa emita obligatiuni in vederea diversificarii resurselor de finantare, iar noile tipuri de obligatiuni ipotecare ar putea reprezenta in viitor o varianta eficienta pentru asigurarea finantarii creditelor pe termen lung, precum cele imobiliare.

Comentarii

Constantin

Dezinformare sau mai bine spus îndoirea informației

Ați văzut ca a apărut ieri decizia la Pitești si au intrat bancherii in panica !?!? Pai nu este normal ca in cazul unui executat silit sa nu ii mai oprească din salariu si sa se stingă datoria ?!?! Pt ce ii mai oprește banca bani dacă garanția creditului a fost imobilul pe care l-au luat si vândut si are romanul poprire pe încă 30 de ani adică mai mult decât trăiește !! Se vede clar ca in legea 77 este si ART 8 Alin 5 si care este constituțional conform Curții si nu aceea speța cu Raiffaisen a fost singulara așa ca nu mai mâncați ninimic ,ca sa zic așa, si informativa in privința deciziei si motivării 628 a Ccr in care spune clar ca se aplica si celor executați silit iar decizia de la Pitești este conform motivării Ccr !!! Așa ca mai informativa puțin înainte de a publica unele aberații !

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii

Care sunt cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi?

Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii