LEASING | Opinie

UniCredit Leasing: Cresterea cursului va face mai dificila plata ratelor de leasing

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2009-01-09 15:28

O parte din clienţii companiilor de leasing care au obţinut finanţări īn euro vor avea probleme la plata ratelor, īn special persoanele fizice, pe fondul deprecierii leului īn raport cu euro, care determină majorarea sumelor de plată cu circa 10-15% sau mai mult, īn funcţie de evoluţia cursului.

"Īn momentul de faţă este prea devreme să simţim un efect al deprecierii leului din ultimele zile īn raport cu euro, īnsă ne aşteptăm ca această creştere a cursului faţă de lunile noiembrie-decembrie, care este una semnificativă, să īngreuneze viaţa clienţilor şi să facă mai dificilă plata ratelor", a declarat, vineri, agenţiei MEDIAFAX, Dan Constantinescu, director īn cadrul UniCredit Leasing Corporation, responsabil de partea de vānzări.

Cursul de referinţă publicat, vineri, de Banca Naţională a Romāniei (BNR) a atins maximul istoric de la introducerea monedei europene, de 4,2127 lei/euro, după ce joi a ajuns la 4,1385 lei/euro, nivelul cel mai mare din ultimii cinci ani.

Comparativ cu īnceputul lunii decembrie a anului trecut, cursul de referinţă s-a majorat vineri cu circa 10%, iar faţă de īnceputul lunii noiembrie a īnregistrat o creştere de aproape 15%. Acest avans conduce la creşterea cu 10-15% a sumelor īn lei pe care clienţii companiilor de leasing le au de plătit lunar, procentaj care va creşte dacă moneda naţională continuă să se deprecieze īn raport cu cea europeană.

Contractele de finanţare īn euro deţin o pondere majoritară īn portofoliile firmelor de leasing, de peste 90%, īn cele mai multe cazuri procentajul ajungānd chiar la 100%.

"Pentru că majoritatea finanţărilor sunt acordate īn euro, creşterea de curs va impacta capacitatea de plată a clienţilor. Nu pot spune acum cāt de mult ne dezavantajează situaţia pentru că e prea devreme, nu pot da un procent al clienţilor care vor avea probleme, īnsă va fi corelat cu cāt va mai creşte cursul īn perioada următoare", a afirmat directorul general al International Leasing, Toni Tătaru.

El a arătat că, īn ultimele două luni, a constatat o creştere a numărului de clienţi care solicită rescadenţarea contractelor de leasing sau amānări la plata ratelor faţă de perioada anterioară, fără a avea īnsă o statistică īn privinţa acestora.

Şi alte companii de profil s-au confruntat cu situaţii similare, dar ponderea clienţilor cu astfel de solicitări nu este semnificativă deocamdată.

"Există clienţi care trec prin momente dificile şi care solicită ori perioade de graţie, ori rescadenţări pentru a depăşi aceste momente. Situaţia nu este alarmantă īncă, ponderea acestora este sub 10%, poate aproape de 5% din portofoliul companiei, īn timp ce rata de default (sumele care nu mai pot fi recuperate de la clienţi - n.r.) este de sub 1%. Totuşi e vizibil că oamenii au probleme, iar noi, ca finanţatori, trebuie să-i sprijinim", a spus directorul general al MKB Romexterra Leasing, Cornel Coca-Constantinescu.

O situaţie asemănătoare se regăseşte şi la Romstal Leasing, care a īnregistrat astfel de cereri din partea unor clienţi, īnsă doar unele dintre acestea au fost acceptate şi soluţionate, īn funcţie de istoricul plăţii clienţului, de valoarea expusă, dar şi de motivul pentru care este necesară reeşalonarea.

Pe de altă parte, firmele care au finanţat achiziţia unor maşini mai scumpe, spre exemplu, vor avea un număr mai mare de clienţi cu probleme decāt cele care au finanţat maşini mai ieftine, īntrucāt la o rată mai mare īn euro, suma de plată lunară īn lei creşte mai mult pe fondul deprecierii monedei naţionale decāt īn cazul unei rate mici.

"Noi avem noroc că, finanţānd īn general maşini ieftine, rezultă o valoare mică pe contract, de circa 12.000 de euro. Ca atare, clienţii nu vor suporta o creştere foarte mare a ratelor. Īn schimb, marile probleme vor fi la companiile de leasing care au finanţat maşini scumpe", apreciază directorul general al Impuls Leasing, Răzvan Diaconescu.

El a arătat că majorarea ratelor va fi resimţită īn special de firmele de construcţii, īntrucāt acestea īncasează sume mici īn timpul iernii.

Totodată, Diaconescu consideră că persoanele fizice vor avea mai mult de suferit decāt companiile īn urma deprecierii leului şi, īn consecinţă, a creşterii ratelor lunare, această categorie de clienţi reprezentānd 40% īn portofoliul Impuls Leasing.

"Suntem destul de deschişi pentru rezolvarea problemelor, dar pānă acum nu am primit cereri de reeşalonare, iar numărul de rău-platnici n-a crescut faţă de o lună normală. Totuşi vom vedea ce se īntāmplă după 25 ianuarie, cānd facturăm ratele pentru această lună", a mai spus Diaconescu.

Directorul UniCredit Leasing apreciază că īntregul buget al clienţilor va fi afectat de creşterea cotaţiei euro, īntrucāt probabil se vor mări preţurile şi la alte servicii şi bunuri, ceea ce va pune o presiune generalizată pe bugetul companiilor.

Īn ceea ce priveşte evoluţia cursului de referinţă, o parte dintre reprezentanţii societăţilor de leasing estimează că, īn primul trimestru, se va ajunge la o cotaţie de 4,2-4,3 lei/euro, după care aceasta va scădea la circa 3,9-4 lei/euro, stabilizāndu-se la această valoare.

"Consider că euro va mai creşte īn raport cu leul pānă la 4,2-4,3 lei īn perioada următoare, īnsă sperăm cu toţii la intervenţia băncii centrale pentru stabilizarea cursului", a afirmat directorul International Leasing.

La rāndul său, directorul Impuls Leasing spune că se aşteaptă la stabilizarea cursului de referinţă īn jurul valorii de 4,2 lei/euro pānă īn luna martie, după care va coborī la 3,9-4 lei/euro.

"Dacă ne uităm la evoluţia din anii trecuţi, cursul din iarnă a fost mereu mai mare, iar din primăvară a īnceput să scadă", a afirmat Diaconescu.

Pe de altă parte, directorul de marketing al Romstal Leasing, Ionuţ Chirilă, este mai sceptic, anticipānd o depreciere a monedei naţionale la 4,4 lei/euro sau chiar mai mult pānă īn primăvară.

"Din păcate, totul depinde de situaţia politică din Romānia, care e din ce īn ce mai instabilă, leul depreciindu-se automat prin neīncrederea investitorilor. Depinde de cāt de repede se apucă Guvernul de treabă şi cum se gāndeşte BNR să protejeze leul", a spus Chirilă.

El consideră că aprecierea euro nu e singura problemă a companiilor de pe piaţa romānească, fiind mult mai importantă stagnarea economică.

Analiştii economici apreciază că o intervenţie a BNR pe piaţa interbancară pentru a susţine moneda naţională va avea un efect limitat şi de scurtă durată atāt timp cāt se va menţine percepţia negativă a investitorilor asupra regiunii, iar leul va continua trendul descendent īn perioada imediat următoare.

Īn prima şedinţă de tranzacţionare din anul 2008, cursul oficial calculat de BNR a fost de 3,5971 lei/euro şi a urcat la un maxim al lunii ianuarie de 3,7695 lei/euro. Ulterior, īn primele opt luni ale anului cursul a fost relativ stabil, cu o uşoară tendinţă de apreciere, şi a variat īntre maximul lunii ianuarie şi minimul anului, de 3,4719 lei/ euro, īnregistrat la data de 6 august.

Evoluţia cursului de schimb s-a schimbat īn luna septembrie, īn contextul intensificării problemelor de pe pieţele financiare internaţionale, iar leul a continuat să se deprecieze pānă la finele anului, cānd a a atins un maxim al ultimilor patru ani şi două luni de 3,9964 lei/euro. Moneda naţională a īncheiat anul la un curs de referinţă de 3,9852 lei/euro, īn scădere cu 10,38% faţă de prima cotaţie valabilă īn 2008, cānd un euro valora 3,6102 lei.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Opinie



ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si face corect reclama la credite

ING ramane singura dintre bancile romanesti care-si promoveaza corect dobanzile la credite, atat in cadrul reclamelor TV si online, cat si pe site-ul propriu sau in retelele sociale. Mai exact, ING nu spune ca acorda credite cu dobanda „incepand cu detalii

Cardurile devin inutile: acum se pot face plati instant gratis din aplicatiile bancare

Cardurile isi pierd treptat utilitatea, odata cu avansul noilor tehnologii pentru plati. Bancile romanesti au inceput sa implementeze platile instant din aplicatiile bancare, prin serviciul RoPay. Platile instant (care se fac in cateva secunde, la orice detalii

Au neglijat bancile securitatea pentru digitalizare?

Explozia fraudelor online poate fi considerata normala in conditiile dezvoltarii pe masura a digitalizarii si serviciilor bancare online. Dar ceea ce-mi da de gandit este usurinta cu care escrocii pot accesa o aplicatie bancara, pot face transferuri catre detalii

BRD isi lichideaza filialele din Romania. Va fi vanduta si banca?

BRD a cedat Bancii Transilvania firma de pensii private, BRD Pensii, iar compania de credite de consum, BRD Finance, este si ea in negocieri de vanzare, ceea ce alimenteaza zvonurile aparute la inceputul anului ca banca franceza are de gand sa-si vanda si banca din Romania. Mai ales ca detalii

 



 

Ultimele Comentarii