Dupa ce au fost tinuti prizonieri mai multi ani, fara sa primeasca o oferta de cumparare a actiunilor sau sa incaseze dividende, micii actionari ai UniCredit Bank, care detin 4,4% din capitalul bancii, primesc acum din partea bancii italiene o oferta de cumparare a actiunilor la jumate de pret fata de cel platit fostului actionar majoritar, Ion Tiriac, mai exact 17,541 euro/actiune.
Conform estimarilor firmei de consultanta E&Y Romania, UniCredit a platit 771 milioane de dolari (688 milioane euro) pentru pachetul de 45% din actiunile cumparate la finalul anului trecut de la Ion Tiriac. (vezi aici detalii)
Ceea ce inseamna ca valoarea estimata a bancii a fost in jurul a 1,5 miliarde euro, de doua ori valoarea contabila, capitalurile proprii ale UniCredit Bank Romania ridicandu-se la 753 milioane euro.
Corect ar fi fost, asadar, ca micii actionari sa primeasca, la randul lor, o suma in jurul a 67 milioane euro, echivalentul a 4,4% din valoarea estimata a bancii.
In schimb, banca se ofera sa plateasca doar mai putin de jumatate din aceasta suma, adica aproximativ 31,3 milioane euro, care reprezinta exact valoarea contabila a bancii.
Calculele au fost facute pe baza ofertei de pret de 17,541 euro pentru o actiune trimisa de UniCredit actionarilor, dupa cum a declarat, pentru Bancherul.ro, unul dintre actionarii bancii, Maniu Popescu.
El precizeaza ca majoritatea celor peste 4.000 de actionari minoritari ai UniCredit, mici investitori care au cumparat actiuni dupa infiintarea Bancii Tiriac, in 1991, ies acum in pierdere, dupa ce de-a lungul timpului valoarea actiunilor le-a fost diluata in urma fuziunii bancii Tiriac cu HVB Bank iar ulterior cu UniCredit, si a majorarilor de capital.
“De exemplu, cine a cumparat 100 de actiuni la Banca Tiriac, care valorau pe atunci, in anii 90, in jur de 5.000 de dolari, cat un apartament, acum primeste doar 1-200 de euro”, spune Popescu.
El nu se afla insa in aceasta categorie, ci in cea a investitorilor care au profitat de situatia ingrata a micilor actionari ai UniCredit, care au fost nevoiti sa-si vanda actiunile prin anunturi la mica publicitate, la preturi derizorii.
Domnul Popescu a cumparat, astfel, in anii 2006-2007, in timpul fuziunii Bancii Tiriac cu HVB Bank, actiuni la un pret cu mult sub valoarea contabila a bancii, astfel ca acum iese cu profit daca accepta oferta UniCredit.
El spune ca nu si-ar vinde actiunile, care valoreaza in jur de 200.000 de euro, daca nu ar avea nevoie de bani pentru alte investitii, acum ca UniCredit a inceput sa plateasca din nou dividende.
Pe de alta parte, inconvenientul pentru investitorii cu actiuni mai multe ramane lipsa unei piete de tranzactionare a actiunilor, in conditiile in care UniCredit Bank Romania nu este listata.
Unicredit Bank Romania a emis un comunicat in care anunta lansarea ofertei de cumparare a actiunilor pentru minoritari, dara fara sa ofere vreun detaliu privind pretul, dupa cum nu a fost dezvaluit oficial nici pretul achizitiei actiunilor lui Ion Tiriac.
La intrebarea Bancherul.ro privind pretul oferit pentru actiunile minoritarilor, reprezentantii bancii au raspuns astfel: „Oferta de preluare a actiunilor a fost transmisa in mod direct de catre UniCredit Bank AG (Austria) tuturor acţionarilor minoritari ai UniCredit Bank SA (Romania), prin urmare nu va putem oferi aceasta informatie.”
Banca a precizat, in ce priveste numarul actionarilor UniCredit Bank SA (Romania), ca este vorba de 4705 actionari minoritari, persoane fizice si juridice, iar valoarea nominala a unei actiuni UniCredit Bank SA (Romania) este de 9,3 lei.
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii