Acționarii UniCredit, cel mai mare grup bancar italian în funcție de valoarea activelor, au aprobat joi emisiunea de acțiuni de 13 miliarde de euro (13,8 miliarde de dolari), menită să majoreze capitalul, transmit AP, Reuters și ANSA, citate de Agerpres.
Planul directorului general Jean Pierre Mustier a fost sprijinit de 99,6% din acționarii prezenți la ședință. Cea mai mare emisiune de acțiuni din Italia va fi finalizată în primul trimestru din acest an iar fondurile obținute vor ajuta la scoaterea din bilanț a unor credite neperformante în valoare de 17,7 miliarde de euro.
De asemenea, planul prevede concedierea a 14.000 de angajați până în 2019. Costurile totale nete vor scădea la 10,6 miliarde de euro, de la 12,2 miliarde de euro în 2015. La finele lunii septembrie, banca avea 123.000 de angajați.
“Avem încredere deplină în operațiunea de majorare a capitalului”, a declarat după vot șeful UniCredit, adăugând că reacția inițială a pieței a fost pozitivă iar în următoarele trei săptămâni se va întâlni cu investitori din Europa și din Statele Unite.
Banca speră că astfel își va majora profiturile și dividendele până în 2019. Măsurile de restructurare vor ajuta UniCredit să ajungă la un indice de adecvare a capitalului Tier 1 de peste 12,5% până în 2019, în condițiile în care, la finele lunii septembrie 2016, acest raport era de 10,8%. Nivelul capitalului va fi erodat suplimentar, după ce banca va vinde o mare parte din portofoliul său de credite neperformante.
UniCredit este prezentă în 17 țări din lume, cu peste 8.500 de sucursale și 147.000 de angajați. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, și-a majorat participația pe care o deține la UniCredit Țiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acțiuni, prin preluarea pachetului de 45% deținut de omul de afaceri Ion Țiriac.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii