UniCredit Bank a anuntat recent intr-un comunicat ca si-a dublat profitul in primul trimestru din acest an, informatie preluata copy-paste in presa, inclusiv cea financiara. Si asta in ciuda faptului ca doar cu o zi inainte, grupul-mama din Italia arata intr-o prezentare ca profitul subsidiarei din Romania a stagnat fata de aceeasi perioada a anului trecut.
Astfel, conform rezultatelor prezentate de grup in 10 iunie, UniCredit Bank Romania a obtinut la nivel de grup un profit net de 18 milioane de euro in primul trimestru din acest an, identic cu rezultatul din T1 si T4 2015. (vezi articolul)
In dimineata zilei urmatoare, subsidiara locala anunta in titlul unui comunicat “un profit net consolidat de 108,7 milioane de lei în primul trimestru din 2016, dublu faţă de primul trimestru al anului anterior”. (vezi aici comunicatul)
Explicatia pentru dublarea profitului o gasim mai jos in textul comunicatului, unde se precizeaza ca este vorba de profitul inainte de interesul minoritar, interes care a suferit o schimbare dramatica intre timp, dupa ce anul trecut Ion Tiriac si-a vandut participatia de aproape 50% din banca italiana. In consecinta, profitul care revine in prezent bancii este dublu, nu cel obtinut de banca, ceea ce poate induce in eroare publicul.
Banca nu a mentionat insa acest lucru in comunicat si nici ulterior, la intrebarile Bancherul.ro. Dimpotriva, reprezentantii bancii au raspuns ca “dublarea profitului vine in principal din venituri mai mari (pe fondul unor volume mai mari de credite si depozite in T1 2016 vs. T1 2015) precum si din cheltuieli cu provizioanele mai mici.“
Drept la replica primit de la UniCredit Bank
Informatiile transmise presei de catre UniCredit cu ocazia publicarii rezultatelor financiare locale la finalul primului trimestru din 2016 sunt corecte si nu “induc in eroare publicul”, asa cum, in mod nejustificat, ati precizat inca din titlu si ati sustinut pe parcursul articolului.
In ceea ce priveste diferentele care apar intre situatiile financiare publicate de Grup si situatiile financiare locale – pe care, in mod eronat, le considerati menite sa dezinformeze -, acestea se explica prin interpretari diferite ale standardelor IFRS (conform politicilor interne ale Grupului pentru situatiile financiare comunicate de catre acesta, in timp ce situatiile financiare locale se intocmesc conform standardelor internationale de raportare financiara adoptate de Uniunea Europeana) si perimetrele de consolidare diferite utilizate.
De exemplu, in perimetrul de consolidare local nu este inclusa compania UniCredit Fleet Management. Daca ne referim la politicile contabile care difera, exista diferente in ceea ce priveste: modelul de contabilizare a unor categorii de active imobilizate (“fair value model” conform politicilor contabile locale si “cost model” conform politicilor contabile de Grup, metodologia interna de contabilizare a contributiilor la schema de garantare a depozitelor si fondului de rezolutie, modalitati diferite de prezentare si recunoastere ale dobanzilor referitoare la creditele depreciate si provizioanele de risc de credit aferente, aceste diferente contabile conducand mai departe la impozit pe profit amanat diferit).
In mod firesc, in Romania, UniCredit Bank comunica situatiile financiare locale.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii