Un oficial BNR isi contrazice propriile statistici cu privire la darea in plata

Autor:

Bancherul.ro
2016-10-06 00:09

Un oficial BNR, Eugen Radulescu, si un ONG, Institutul pentru Politici Publice, au sustinut in cadrul unei conferinte la care a participat si decanul Facultatii de drept din Universitatea Bucuresti, Flavius Baias, fost secretar de stat in Ministerul Justitiei, ca legea darii in plata nu si-a indeplinit rolul de protectie a consumatorilor, desi statisticile arata contrariul, si anume ca marea majoritate a celor care au apelat la darea in plata sunt restantieri si supraindatorati.

“In timp ce numarul celor care beneficiaza (de legea darii inplata) – desi este destul de mult spus beneficiaza, de fapt se autoevacueaza si scapa, ma rog, de datorie – este de cateva sute, putine sute, mult mai multi sunt cei care ar putea, bine-mersi, sa-si plateasca datoriile, dar nu mai vor”, a declarat Eugen Radulescu, seful directiei de stabilitate financiara din BNR.

Declaratia a fost facuta la o conferinta in cadrul careia Institutul pentru Politici Publice a prezentat un studiu al legii privind darea in plata, in care se arata urmatoarele:

“Legea dării în plată a fost prezentata inițial drept o măsură socială, cu impact economic reparatoriu pentru cei care nu își mai permit să plătească ratele la creditele garantate cu un imobil. Din practică putem constata însă că printre primii care beneficiază de această măsură nu sunt neapărat cei care nu mai fac față sarcinilor financiare, ci debitori cu plasamente imobiliare nerentabile (inclusiv terenuri!)”.

Afirmatiile oficialului BNR si ONG-ului contrazic insa chiar statisticile BNR cu privire la darea in plata, atat cele prezentate in 8 august de guvernatorul Mugur Isarescu cat si cele anuntate in cadrul conferintei de astazi de Eugen Radulescu.

Astfel, in 20 iulie existau 3.907 notificari de dare in plata, dintre care majoritatea, respectiv 56%, au fost aferente creditelor cu intarzieri la plata de peste 90 de zile.

In prezentarea guvernatorului Isarescu din 8 august se mai arata ca “supraindatorarea din prezent a unor debitori este principala cauza a apelului la darea in plata”.

Aceste statistici confirmau, asadar, ca darea in plata s-a dovedit o solutie pentru cei supraindatorati si pentru cei cu restante mari, de peste 90 de zile, in situatia de a fi executati silit.

Ultimele date actualizate privind darea in plata, aferente datei de 26 septembrie, prezentate astazi de Radulescu, confirma situatia initiala, ba chiar o consolideaza.

Astfel, numarul notificarilor de dare in plata primite de 25 de banci a ajuns la 5.366 de cazuri, dintre care 62% sunt aferente creditelor cu restante de peste 90 de zile, in crestere de la 56% in iulie.

Eugen Radulescu a subliniat insa faptul ca exista si 2053 de debitori cu restante mai mici de 90 de zile care dau in plata, “ceea ce inseamna ca nu sunt presati de incapacitatea de a plati, ci mai degraba de lipsa de chef.”

Aceasta “lipsa de chef” ar putea fi de fapt o povara a platii ratelor, intrucat, dupa cum a precizat chiar Radulescu, “avem intr-adevar cazuri numeroase de supraindatorare a celor care dau in plata”.

El a subliniat ca acestea ar fi cazurile legitime pentru care BNR a fi preferat mai degraba ca legea sa prevada mecanisme prin care sa poata fi prijiniti cei care sunt in situatia de supraindatorare, “pentru a ramane in continuare proprietari si nu sa se autoevacueze dupa ce au platit opt, poate zece ani, iar apoi pleaca din casele in care locuiesc.”

Oficialul BNR a mai spus ca exista si o pondere semnificativa a creditelor a caror valoare este mai mare decat cea a locuintelor date in plata.

Radulescu a tinut insa sa extraga senzationalul din statisticile BNR, pentru a reliefa ca exista si unii care au profitat de aceasta lege.

Astfel, el a subliniat ca sunt 553 de debitori care au apelat la darea in plata pentru cel putin doua credite, dintre care exista un caz cu opt credite.

Oficalul BNR este si ironic, desi statutul sau i-ar impune echilibru: “Probabil ca acesta avea probleme sociale deosebit de serioase, avea nevoie de opt case in care sa traiasca. Nu sunt sigur daca unele dintre ele nu erau chiar hoteluri, pentru care luase credite de sub 250.000 de euro, pentru ca legiuitorul a limitat valoarea creditului, dar a avut grija sa nu limiteze numarul de credite pe care le da in plata. Si atunci un debitor cu opt credite de 249.000 de euro fiecare este eligibil pentru legea de dare in plata.”

Legea darii in plata este fara indoiala incorecta fata de banci, din simplul motiv ca un credit trebuie rambursat asa cum l-ai primit, cu bani, nu cu casele pe care le-ai cumparat.

Ceea ce nu poate da dreptul reprezentantilor unor institutii publice precum BNR, Facultatea de drept a Universitatii Bucuresti (la care profesor este chiar Gheorghe Piperea, autorul legii privind darea in plata), dar nici macar unui ONG, sa emita judecati false si vadit partinitoare despre statistici atat de evidente.

Concluziile oficialului BNR si cel din asa-zisul studiu de impact publicat de respectivul ONG ar fi fost justificate daca majoritatea celor care au dat in plata ar fi fost oameni fara restante la banci si fara a fi supraindatorati, asadar cu rate lunare impovaratoare.

Dar cum situatia este opusa, atunci se poate trage concluzia ca indiferent de problemele legii privind darea in plata, la aceasta au apelat in principal oameni care nu si-au mai putut plati ratele la banca si cei cu rate foarte mari, care depasesc doua treimi din veniturile lor lunare.

Comentarii

cc

Foarte alunecos!!

"Serviciul de plăți interbancare se derulează pe baza unui program agreat cu băncile..." ultima consultare s-a facut inainte de intrarea in functiune a Transfond. Multe banci nici nu existau atunci iar gradul de bancarizare a populatiei era sub 50%. "Companii similare exista in aproape toate tarile europene" FALS! Nu exista similaritate deoarece toate companiile enumerate sunt independente de banca centrala din tara respectiva. "TRANSFOND, împreună cu ARB, băncile și instituțiile de plată se află în curs de analiză a posibilității de implementare a unei astfel de scheme de plăți instantanee, la standarde europene..." Analiza dureaza de mai bine de doi ani cu un mesaj unic din partea Transfond legat strict de marirea tarifelor. Mai interesant decat un interviu cu Transfond ar fi unul cu BNR prin care sa ne explice ce ii impiedica pe marii procesatori de plati sa functioneze in Romania

ZZ

Cum zice colegul de mai sus

De ce mari pricesatori de plata nu sunt in Romania?Paypal cu serviciile extinse(nu cele de baza),Apple Pay,Android Pay,Microsoft Wallet,Samsung Pay etc etc

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Darea in plata

Decizia Curtii Constitutionale nr.731 din 6 noiembrie 2019 referitoare la Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite

DECIZIA nr.731 din 6 noiembrie 2019 referitoare la obiecţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului unic pct.2 [cu referire la art.4 alin.(11) şi alin.(13)], pct.3 [cu referire la art.4 alin.(3) şi... detalii

Curtea Constitutionala respinge contestatiile Credit Europe Bank la legea darii in plata

Curtea Constitutionala a respins un numar de 16 contestatii ale Credit Europe Bank la Legea 77/2016 privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin... detalii

De ce a fost declarata partial neconstitutionala legea darii in plata

Legea darii in plata (Legea nr.77/2016) a fost declarata partial neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala intrucat nu a facut diferenţiere între debitorii de bună-credinţă şi cei de rea-credinţă, între cei... detalii

BNR scuteste bancile afectate de legile privind darea in plata si conversia creditelor in CHF de cerinte suplimentare de capital pentru risc sistemic

BNR a emis in 21 decembrie un ordin prin care suspenda inca doua luni, pana in 28 februarie 2017, aplicarea unor cerinte suplimentare de capital pentru riscul sistemic in cazul... detalii