Un grup de clienti cere Parlamentului sa deschida Cutia Pandorei: si conversia creditelor in euro la cursul istoric, nu doar a celor in CHF

Autor:

Bancherul.ro
2016-10-10 10:59

Un grup care reuneste clienti ai bancilor cu credite in euro cere Parlamentului sa adopte legea de conversie a creditelor in valuta la cursul istoric nu doar pentru imprumuturile in franci elvetieni (CHF), ci si pentru cele in euro.

Ei considera ca cei cu credite in euro vor fi discriminati fata de cei cu credite in CHF, daca legea li se va aplica doar celor din urma.

Grupul clientilor spun ca si euro s-a devalorizat semnificativ fata de leu, cu 50% din 2006, nu doar francul elvetian.

In realitate, leul s-a depreciat in raport cu euro cu 25% fata de 2006, cand euro era la un nivel mediu de 3,5 lei, ajungand la 4,4 lei in prezent, cu 33% fata de 2007, cand euro era in medie 3,3 lei, si cu 22% fata de 2008, cand un euro era 3,6 lei in medie, conform statisticilor BNR.

Comparativ, cursul CHF/RON aproape s-a dublat, urcand de la 2 lei inainte de criza la 4 lei pentru un franc in prezent.

Un reprezentant al acestui grup a dorit sa ceara deputatilor din comisia de specialitate care au dezbatut saptamana trecuta legea conversiei aplicarea acesteia si creditelor in euro, insa presedintele sedintei, deputatul PSD Ciprian Nica, nu i-a dat voie, mentionand ca astfel s-ar deschide Cutia Pandorei. (vezi aici detalii)

Comunicatul grupului de clienti cu credite in euro 

Grupul Dreptate si Normalitate pentru Clientii Bancari ia pozitie in legatura cu evenimentele din ultimele saptamani cu privire la mult disputata lege a conversiei.

Politicientii romani sunt pe cale de a comite o mare eroare. In dezbaterile pe tema legii conversiei nu au realizat o analiza a tututor valutelor, nu au solicitat informatii din partea BNR sau a bancilor, si in consecinta nu cunosc datele reale ale creditarii in valuta din Romania, care a avut loc dupa anul 2006.

Le reamintim faptul ca daca legea conversiei se va aplica doar creditelor in CHF, problema principala cu care se confrunta debitorii romani nu va fi rezolvata, deoarece aceasta este in realitate creditarea din Romania de dupa 2006, care s-a dovedit a fi un fenomen nociv pentru polulatie.

Potrivit datelor furnizate de conducerea Băncii Naţionale a României în cadrul conferinţei de presa organizate in data de 30 ianuarie 2015 de BNR, creditarea in Romania s-a realizat preponderent in Euro, dupa cum se arata mai jos:

– Credite in euro: 75% in decembrie 2008 si 72% in noiembrie 2014

– Credite in CHF: 17% in decembrie 2008 si 8% in noiembrie 2014

– Credite in lei: 8% in decembrie 2008 si 20% in noiembrie 2014

Nota: datele BNR nu fac referire exacta si la procentul mic de alte valute: USD, Yen Japonez, etc.

Ca urmare, nu intelegem de ce in cadrul dezbaterii comisilor juridica si de buget ale Camerei Deputatilor reunite in 04.10.2016, dupa participarea la grupul de lucru in data de 3 octombrie 2016, reprezentantului nostru nu i s-a permis sa aduca in discutia publica debitorii in euro.

Consideram aceasta ca fiind o incalcare grava a dreptului de exprimare.

Grupul nostru prezinta cateva dintre cele mai importante argumente pentru care este imperativa conversia creditelor in TOATE valutele la cursul istoric, si tragerea la raspundere a bancilor si a altor entitati care au incalcat legislatia in vigoare:

– cursul euro a crescut cu peste 50% din 2006, in conditiile in care nivelul de trai al populatiei a scazut semnificativ datorita scaderii veniturilor, a disponibilizarilor masive din mediul privat, a cresterii facturilor la utilitati, chirii, etc.

Debitorii in euro sunt expusi cresterii euro in timpul tuturor crizelor din tarile din regiune dar a celor mondiale, asa cum s-a intantampat in ultimii 10 ani. In 2008-2009, atacurile speculative asupra euro au marit cursul cu peste 50% in cateva luni, iar sefii bancilor au fost sanctionati, au avut loc demisii ale economistilor sefi, insa pentru populatie nu s-au luat masuri reparatorii.

– imprumutatii in euro si alte valute au platit dobanzi aproape duble fata de debitorii in franci elvetieni.

In plus, la majoritatea creditelor acordate in 2007 – 2008 dobanda nu se calcula transparent (marja + euribor), aceasta fiind la discretia bancilor (ex. dobanda de referinta la BCR era o dobanda interna, afisata de banca la usile agentiilor, sau dobanca VRB).

In lus, potrivit OUG 50/2010, aceste dobanzi au fost transformate in marje + euribor, ajungand ca debitorii sa plateasca dobanzi uriase. Oamenii sunt prinsi in sistem din cauza acestor dobanzi si nu pot refinata pentru ca valoarea de piata a imobilelor a scazut in unele cazuri cu peste 50%.

– Toti clientii bancari au fost inselati si dezinformati de catre banci prin practice comerciale inselatoare, toate bancile au refuzat sa dea contractual viitorilor clienti pentru a putea fi citite, modificate si asumate in cunostinta de cauza inainte de semnare.

– majoritatea contractelor in toate valutele inca mai contin clauze abuzive, clientii fiind impovarati de catre banci si fiind singurii care platesc pentru toate riscurile din contacte

– bancile au acordat credite intr-o maniera absolut iresponsabila si inselatoare

– nu toti clientii doresc sa isi dea casele bancilor, ci doresc negocierea contractelor cu bancile

– debitorilor in euro li s-au impus avansuri mari la contractarea creditelor ipotecare, iar pentru ca acestea depaseau 15-30% din valoarea imprumuturilor, li se ofereau credite de nevoi personale la dobanzi uriase.

In ceea ce priveste argumentele de natura juridica, dorim sa aducem in discutie: principiul discriminarii si egalitatii in drepturi al tuturor cetatenilor Romaniei, dar si aplicarea cu prioritate a dreptului european si a practicii juridiare europene.

De asemenea, sugeram politicientilor sa analizeze cu atentie deciziile Curtii Justiție a Uniunii Europene (CJUE) cu privire la problemele debitorilor din alte tari din UE, legate de aplicarea unor directive europene precum.

Facem referire printre altele si la Directiva 2008/48/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 aprilie 2008 privind contractele de credit pentru consumatori.

“Consideram ca politicientii au ignorant problemele reale ale celei mai mari categorii a debitorilor in toate valutele si sunt pe cale de a lua o decizie care va provoca mari probleme pe termen scurt, dar mai ales lung. Nu ne intereseaza aranjamentele politice ale PSD, PNL si UDMR inainte de campania electorara, ci cerem sa se faca dreptate pentru toti imprumutatii care au probleme din cauza CREDITARII TOXICE DIN ROMANIA, din anii 2006-2016.

Alegerile bat la usa, iar politicientii ignora faptul ca cea mai mare parte a electoratului este reprezentat de dbitorii in euro care asteapta solutii la gravele probleme cu care se confrunta in relatia cu bancile.

Atragem atentia asupra faptului ca daca legea conversiei se va aplica numai imprumutatilor in CHF, toate incalcarile legilor de catre sistemul bancar VOR CONTINUA, iar cetatenii Romaniei vor fi inselati si abuzati de catre banci”, declara membrii grupului Dreptate si Normalitate pentru Clientii Bancari.

Dorim sa se respecte CONSTITUTIA ROMANIEI care prevede ca: “Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”(Constitutia Romaniei art. 16 alin.1); „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent” (Constitutia Romaniei art. 47 alin. 1).

Reprezentanţii ai Grupului Dreptate şi Normalitate pentru Clienţii Bancari au contribuit la adoptarea legii Darii in Plata, cat si la dezbaterile pe tema legii conversiei, insa punctul lor de vedere nu este luat in calcul de politicieni.

De asemenea, mai multi membrii ai grupului au protestat pasnic la intrările în Parlament si la sediul BNR din Bucuresti. Ii invitam pe cei care mai cred in dreptate, care vor un viitor mai sigur pentru ei si copiii lor si care vor sa simta ca au contribuit la restabiliarea echilibrului dintre banca si client, sa participe ni se alature in actiunile privind Dreptatea si Normalitatea pentru Clientii Bancari.

Comentarii

De la: florescu george danutSubiect:

descoperire de card

Comentariu:

Ma umesc Florescu george si am o mare dilema daca ma puteti lamuri si pe mine ,va rog !In aul 2006 am facut o descoperire de card la Bcr i val de 4200delei datorita faptului ca la cateva lui am fost disponibilizat si eu si sotia mea si fiindca am fost in imposibilitate de plata ,neavand decat o pensie de ivaliditate de 400lei .Acum 3zile am fost instiintati ca firma KruCKcareia baca i acesionat creditul ne executa silit .Ceea ce m-asurprins pe mine este data creditului pe care acestia o scriu si anume aprilie 2008 adica in perioada cand eu nu mai figuram ca angajat la firma respectiva si deci banca n u avea cum sa mi acorde acest credit .o alta emultumire a mea estesi faptul ca datoria de 4200lei a devenit 11300lei dobanzi si cheltuieli ptr executarea silita .Ce se poate face ?

De la: AnonimSubiect:

Prescriptie

Comentariu:

Buna la toata lumea. Am fost in situatia in care nu am mai avut posibilitatea de a achita creditele (3 la numar) si timp de 3 ani nu am primit nimic acasa, dupa care mi-a sosit in plic direct cu executare silita si popriri pe conturi. Am contestat in instant si am castigat, s-a constatat dreptul de a mai cere executarea silita de catre banca. Asa ca luati legatura cu in avocet bun ca datoriile se prescriu dupa 3 ani la banci!

De la: MarinSubiect:

Datoroi la bancă

Comentariu:

Sunt rezident la soacramea si nu am plarit creditul da nevoi personale de 7 ani.Întrebarea mea este .I se poate intampla ceva e din cauza ca nu am plarit ratele

De la: Soare ElenaSubiect:

Prescriptia in caz de deces a debitorului

Comentariu:

Daca au trecut 10 ani decand datoria unui client care a ramas cu o restanta de plata la banca nu a mai putu fi achitata din motiv ca a decedat in 2007 mai poate fi prescrisa aceasta creanta? Mentionez ca banca in tot acesti ani nu a facut nici un demers (notificari) pana acum in 2017 cand a cesionat creanta la un recuperator de creanta. In acest caz mai pot mostenitori sa invoce prescrptia dreptului de a cere executare silita?

De la: AnonimSubiect:

Credit bancar

Comentariu:

Am si eu o intrebare daca se poate. Eu in timpul casatoriei am fost codebitoare la un credit facut pe numele fostului meu sot. Acest credit nu este achitat nici dupa 10 ani. In urma divortului eu as avea consecinte de pe urma acestui credit bancar pe care el nu la achitat. Mentionez ca nu mai convietuim de 4 ani impreuna dar divortul imi doresc sa il finalizez in decursul anului viitor.

De la: catana elviraSubiect:

codebitor

Comentariu:

Buna seara as dori sa va intreb daca eu sant codebitor alaturi de sot la un credit de nevoi personale pot lua in nume propriu un credit si de la ce banca?

De la: lucica Subiect:

card de credit

Comentariu:

Buna ziua, Baiatul meu in varsa de 31 ani a decedat , era bonav psihic de 8 ani ,avea pensie de boala , cred ca cu acel cupon a facut cardul acum un an si ceva fara sa se consulte cu mine , card de credit la Cetelem -Flanco acum are o restanta cred ca de vre-o 1100 ,ce pozitie sa iau fata de cei de la Cetelem ?

De la: AnaSubiect:

Executare silita după 4 ani de neplata

Comentariu:

Buna seara,nu am pl?tit rata la banca de 4 ani de când au refuzat sa îmi dea banii de asigurare de viaț? ca eram si sunt bolnav?.Acum sunt pensionar de boala si sunt amenințata cu executarea silita.eu am luat leg?tur? cu banca in acești ani,nu au vrut sa fac? nimic.înștiinț?ri nu am primit.Știuc? se prescriu total dup? 3 ani dar nu stiu legea,nr.articolul din lege.Sunt pensionar de boala din 2015 și înainte am fost in medical cu operatiiadataun an și apoi 173 zile dup? care pensionarea.Momentan am și cancer.Aștept r?spuns urgent.Va multumesc

De la: DanielSubiect:

CREDIT C.A.R.

Comentariu:

Buna ziua,intrebarea mea este legata de un credit luat de la c.a.r. de catre mama mea care era pensionara si decedata intre timp,doresc sa stiu daca creditele acordate de c.a.r. sunt asigurate,ei sustin ca nu exista asigurare,am avut ocazia sa citesc contractul si nu am vazut nici o mentionare despre adaugarea unui garant,nu ar trebui specificat in contract?acum au inceput sa trimita plicuri cum ca tatal meu care este in viata este trecut ca garant prin simpla prezenta a unei fotocopiii de c.i.,fara nici o semnatura pe contractul original ,care este adevarul despre asigurarea creditului si ce pot face impotriva tatalui meu in aceste conditii,va mutumesc anticipat

De la: Elena Claudia NeamtuSubiect:

Credit

Comentariu:

Buna ziua eu am facut doua credite de consum in anul 2007 mai exact la altex si flanco si nu am avut posibilitatea de a plati in august 2017 mi a venit o scrisore cu executarea silita e posibil sa cavdupa 10 ani sa imi trimita execurare silita ce pot face acum multumesc

De la: ionutSubiect:

credit

Comentariu:

Am depus o cerere la bt pt un credit refinantare nevoi personale practic bt si am primit sms ca s-a aprobat,dar scrie ca e credit nevoi cu cesiune.ce inseamna asta.ar trebui sa stiu ceva si banca nu mi spune.multumesc

De la: AlinaSubiect:

Credite

Comentariu:

D-le John lasa-ti vrajelile, si eu am apelat la asemenea persoane si mi sa cerut sa platesc o taxa si dupa ce platesti nu mai raspund la tel... Excroci.... Aveti mare grija nu apelati la asemenea persoane k sant tepe mari...

De la: ElenaSubiect:

Cesiune creanță

Comentariu:

Bun?! Zilele trecute. mama a fost contactat? de o firm? de recuperare creante pretinzând recuperarea unui debit (restanț? )la o banc?, în baza unui contract din 2005..A primit si o notificare în care i se comunic? suma de plat? datorata bancii.. f?r? nici un fel de alte detalii(nr . Contract împrumut, dat? contract, data prelu?rii contract cesiune.. s. a)..Mentionez c? nici la vechea adresa (pân? în 2010) și nici la actuala adres? nu s-a primit nicio notificare...Mai menționez faptul c? am f?cut o cerere c?tre banc? pentru a cere l?muriri ...mi s-a comunicat c? voi primi r?spuns în 30 de zile, dar firma de recuperare ameninț? cu executare silit?... Ce pot s? fac??? In eventualitatea existenței pretinsului debit.. și a lipsei notificarilor în ce condiții se poate prescrie..??? Mama are 79 de ani.. Și nu își amintește de un pretins împrumut!!!

De la: CosteaSubiect:

Prescriptie credit bancar

Comentariu:

Buna ziua! Am un credit bancar din anul 2005 neachitat. Am fost contactat telefonic de o firma de recuperare pentru recuperarea datoriei la aceea banca. Firma de recuperare creanțe ma va da în judecata pentru executare silita? Doresc sa știu dac? voi fi executat silit sau se prescrie datoria.Ce șanse de câștig am?Va mulțumesc!

De la: AncutaSubiect:

Buna am si eu o nelamurire sunt plecata se 5 ni din tara in primele luni am platit rata pe care o aveam la cetelem prin posta dupa care copii miau spus ca nu se mai plateste prin posta si te sa merg prin banci sa vad cum fac unde trebuie sa apelez sa pot primi informatii in legatura cu aceasta problema

Comentariu:

De la: MonicaSubiect:

Credit

Comentariu:

Buna z iua, Am doua credite banca la care nu am pl?tit din 2014 si nu am nici o informatie in legatura cu stadiul lor. Ma poate ajuta careva cu informatie in legatura cu ce se poate intampla. Nu am alte conturi bancare sau venit in Romania.

De la: MonicaSubiect:

Credit

Comentariu:

Buna ziua, Am doua credite banca la care nu am pl?tit din 2014 si nu am nici o informatie in legatura cu stadiul lor. Ma poate ajuta careva cu informatie in legatura cu ce se poate intampla. Nu am alte conturi bancare sau venit in Romania.

De la: MioARASubiect:

CAR

Comentariu:

Am girat in 2013 la car o persoana care in 2014 a decedat. Sotul decedatei a preluat creditul semnand un angajament de plata (si el era girant), dar dupa 4 luni a decedat si el. In 2015 am primit-o la locul de munca executare silita pentru suma neachitata. Am mers la CAR si am contestat. Mi-au fost deblocate conturile. In urma sotilor a ramas o masina si un apartament. Acum, in 2018, din nou am primit executare silita. Intre timp fiul raposatilor a facut succesiunea si apartamentul si masina I-au revenit de drept. Cum pot contesta executarea silita sa nu mai fiu deranjata? In 2015, executorul judecatoresc a spus ca pune sechestru pe bunurile debitoarei pana la lichidarea creditului. Va rog sa ma ajutati.

De la: CarmenSubiect:

Recupere dobanda de la banca

Comentariu:

Buna ziua In anul 2006 am contractat un credit ipotecar. In 2010 cand ne-a scazut salarul, am facut o refinantare la alta banca cu conditii mai avantajoase. Totusi in cei 4 ani noi am platit 60 % dobanda din fiecare rata. Au trecut ceva ani. Putem recupera o parte din dobanda pe care am dat-o.

De la: MadaSubiect:

Buna ziua

Comentariu:

Am si eu o problema la kruk. In decembrie am snat cu ei un angajament cum ca in 6 luni platesc suma de 1200 lei . Prima rata am platito...iar din luna febr anul acesta am ramas fara loc de munca si nu mai ppt platii. Ma pot da in judecata pentru neplata sau ce se poate intampla mai exact? Vin la mn acasa si lasa mereu carti de vizita ca la gazeta...suna de pe 100 de nr de tel diferite...sunt foarte agasanti. Pot sa ma dea jn judecata pt 1200 lei ?

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

datoria la Kruk

Comentariu:

Mada, Kruk poate sa va dea in judecata, adica sa va execute silit si sa va puna poprire pe salariu, caz in care veti avea de platit si taxele executorului judecatoresc. De aceea, solutia este sa discutati cu Kruk si sa ajungeti la o intelegere privind rambursarea datoriei, de exemplu sa platiti o rata mai mica, daca nu aveti aveti loc de munca in prezent. Fiti atenta insa sa nu vi se ceara mai multi bani decat ar trebui, de exemplu din dobanzi penalizatoare. Nu au voie sa puna niciun fel de dobanzi, conform legii. Contactati-ma prin e-mail: vasile.coman@bancherul.ro, daca aveti nevoie de ajutorul meu in rezolvarea problemei.

De la: ElenaSubiect:

Credit

Comentariu:

Buna ziua, Am si eu o intrebare: in anul 2007 eu impreuna cu fostul sot am luat un credit in valoare de 22.000 CHF,eu fiind girant la acest credit.Am platit timp de 3 ani rata iar dupa nu am mai putut plati.Intre timp am divortat,am fost dati in judecata pt executare silita,in anul 2014 ni s.a pus poprire pe salariu.In 2017 eu am plecat din tara,dar pe fostul meu sot nu il intereseaza cum putem rezolva aceasta situatie tinand cont ca cei de la Kruk au vrut sa ne preia creditul si sa ne propuna o rata pt a plati acest credit.Ce as putea face in cazul acesta? Va rog,astept un raspuns!

De la: AntitaSubiect:

A onament

Comentariu:

Buna ziua!am avut abiname t la vodafone si. U am .ai putut plati iar ei mi.au reziliat contractul fara ca eu sa le cer.acum mi.au trimis o solutie de plata.eu numai am servici si nu pot plati asa cum cer ei.dak nu ma vor executa silit.ce pot face?

De la: rodicaSubiect:

rugaminte

Comentariu:

Buna ziua, Tatal meu este decedat din 2009. In 2008 a contractat un credit la Banca Romaneasca.. Am fost binevoitori si dupa decesul lui a mai achitat rate insa din imposibilitatea de a mai plati nu am mai putut continua. In prima faza am mers personal la banca sa cer o micsorare a ratei insa nu au fost deacord. Am mers la un avocat , am facut o scrisoare (pe care am trimis-o la banca) prin care solicitam sa ne ajute cu scaderea ratei ..Din 2010 pana in 2018 nu am primit niciun raspuns..(si altfel de instiintari cu privire la aceasta datorie)...in luna mai 2018 am primit o notificare de la o firma de recuperare..(oare aceasta datorie nu s-a prescris dupa atatia ani).. Acum intentionam sa facem succesiunea credeti ca aceasta datorie poate fi trecuta pe umerii mostenitorilor daca ea este prescrisa? va multumesc

De la: FLORINSubiect:

Buna seara

Comentariu:

am primit azi o notificare de somatie imobiliara de la executorul judecatoresc. prin care sunt anuntat ca am de plata suna de 9000 lei creditoarei investcapital malta ltd prin kruk romania in calitate de cesionar al creantei de la ralfi ifn sa. intrebarea si rugamintea mea este urmatoarea:1 DACA ACHIT SUMA LA EXECUTOR ( DEOARECE DOAR CONTUL ACESTUIA IL AM IN NOTIFICARE) INCHEI EXECUTAREA? SI 2. CE DOCUMENT TREBUIE SA EMITA EXECUTORUL PENTRU A DEMONSTRA CA AM INCHEIAT LITIGUL SI NU DATORIILE? VA MULTUMESC ... RAMAN RECUNOSCATOR DACA M ATI PUTEA AJUTA. VA ROG

De la: Alecu SilviaSubiect:

executare silita

Comentariu:

Daca un credit de nevoi personale este dat in executare silita la un executor judecatoresc, banca mai are dreptul de a percepe dobabda si dobanda penalizatoare? Care este actul legislativ care reglementeaza acest aspect?

De la: Radu LabontuSubiect:

Executat de Kruk

Comentariu:

Buna ziua, de un an sunt executat de firma de recuperari creante kruk care reprezinta o alta firma de recuperatori, as vrea sa stiu daca mai pot face ceva cu privire la anularea executarii, suma executata este exorbitanta, ar trebui sa platesc 10 ani cate 1200 de lei pe luna...Se mai poate face ceva pentru a anula aceasta executare? Va multumesc!

De la: Gabriela Subiect:

Recuperare datorie aferenta credit neplatit

Comentariu:

Buna ziua, In 2007 am luat un credit de nevoi personale pe 10 ani de la Raiffeisen pe care nu l_am mai platit din 2014. Din 2009 nu am mai locuit la adresa pe care a fost luat creditul. Astazi, 4.10.2018 m_au contactat cei de la Kruk propunandu_mi sa gasim o solutie amiabila ptr plata datoriei aferenta creditului neplatit de la Raiffeisen. Mi_au spus ca din 2014 pana in prezent mi_au fost trimise 24 de scrisori la adresa pe care a fost luat creditul. In aceasta situatie, mai este posibilia actionarea in instanta pentru anularea datoriei? Sau trebuie sa ma rezum doar la gasirea solutiei amiabile de plata? Multumesc

De la: Baciu TudorSubiect:

Pentru refinantare credite

Comentariu:

Va rog ajutatima cu o refinantare s? achit datoria la alte banci s? r?mân cu o singur? rata nu sunt sume mari dar as dori o refinantare de 30000 lei ca am probleme am o fata bolnav? grav și vreau s? o ajut va multumesc și va rog ajutatima

De la: MylyjohnySubiect:

Despre tepe

Comentariu:

Salut, vreau sa va spun ca dc nu ai nimicpe numele tau esta greu sa te execute, de fapt ce sa iti execute. Ideea este ca dc tot iei ia mai multi bani de la mai multe banci cum am procedat eu (11miliarde) ca sa poti plati un avocat bun si nu au ce sa iti faca cu tot cu executori. O parte s-au sters dar o parte au ramas cu executari dar ce sa execute ca toate bunurile si afacerile mele sunt pe alt nume. Asa ca problema este sa luati cat mai mult si nu ascultati la astia ca sunt multi care lucreaza la firme de recuperare si ce vreti sa zica ca doar din comisioane traiesc. Teapa este buna dar sa fie mare sa poti plati un avocat bun.

De la: AlinaSubiect:

parasirea tarii

Comentariu:

Am si eu o intrebare oameni buni, daca voi face un credit de nevoi personale ( 12000 Euro) si nu voi plati nimic din prima luna cand voi si parasi tara, ce imi pot face ???? Este cineva afara din tara si cu creante ( datorii la banci ) ? Mentionez ca figurez la adresa parintilor , nu am nici o proprietate personala , nu casa, nu masina, nu am copii, nu sunt casatorita. Ce imi pot face ? De exemplu cand voi avea nevoie sa schimb pasaportul , vor avea cum sa afle acest lucru de undeva ? Eu personal am lucrat la o firma de recuperare creante in tara si va spun ca cei ce va suna ( cum am fos si eu) sunt niste tineri din call center ( birou cu multe birouri de unde se dau si primesc telefoane) si ei isi fac doar treaba pe care o invata . Va suna. Apoi alti colegi merg pe teren si va vin la usa si incearca tot felul de tactici sa vaameninte si sa va sperie. Eu personal am at muuuulte telefoane si am dat peste rude ce imi spuneau ca cei ce au datorii nu mai sunt in tara sau au decedat. In acest caz noi nu puteam face nimic. Nu imi amintesc sa fi dat firma in judecata pe cineva sau sa execute silit rudele sau pe cei ce au ramas in tara pentru ca nu era creditul pe numele lor ! Dar nu stiu mai multe, pentru ca nu am lucrat mult timp in acea firma . Intentionez sa fac un imprumut sa pot merge sa fac o facultate inafara tarii si sa raman acolo definitiv. Ce imi mai pot face ? As dori un raspuns daca cineva ma poate ajuta sa stiu. Multumiri !

De la: JonySubiect:

Înghetarea cursului chf

Comentariu:

La ce suma se calculeaza cursul obtinut...la totalu ce vrea banca sau la suma obtinuta în instanta daca sunt clauze si dobânzi abuzive?

De la: RaduSubiect:

nu plaresc

Comentariu:

Buna tuturor nu platiti ca ne insala bancile in iltimul hal sunt niste excroci care curma vietile oameniloe nu mai scoateti bani de la camatarri cu acte deoarece eu am avut o cunostinta apropiata care si-a luat zilele din cauza ca nu a.mai putut plati din cauza ca banca BANCPOST a marit CHF dublu si de aia n-a mai putut plati ratele mancaiar moartea si pe ei nu inteleg de ce atatea ilegalitati in tara asta asa sa dea Dumnezeu ca acesti inselatori cu bancile sa nu mai aibe la cine sa dea credite ca deja oameni s-au lamurit cine sunt ei si eu am fost la o banca si am vrut sa scot 10000 de lei pe o perioda de 10 ani si trebuia sa dau inapoi undeva la 48000 va dati srama ce gunoaie ordinare cum pot distruge viata unui om nu le ajungra sa dai undeva inapoi cu 50 %mai mult ei vor si viata mancaiar moartea .

De la: ClaudiuSubiect:

Executare silita dupa 11 ani

Comentariu:

Buna! Cand aveam 18 ani si 5 luni, pe 14 MAI 2008, am facut un card de nevoi personale la Credit Europe Banck in valoare de 5920 de lei pentru cineva. Nu s-au achitat banutii si anul asta am primit plic cu executare silita de la Kruk incepand cu 4 februarie 2019. Au trimis scrisoare de retinere la BRD unde am avut cardul de salariul acum 2 ani ca sa-mi retina veniturile in procent de 33% pe orice suma care intra pe cont, sa-mi blocheze conturile. Eu in momentul de fata am aflat ca lucrez la negru de aproape 2 ani ca-mi dau salariul in plic si bonurile pe card de bonuri. Intrebarea mea este urmatoarea: Daca eu voi lucra tot aici pe viitor, cati ani o sa fiu urmarit financiar? Adica dupa ce s-a inceput procesul de executare silita (4 februrie 2019), pentru un card de acum 11 ani care s-a ridicat la suma de 17800 de lei, in cati ani se va prescrie aceasta urmarire? E adevarat daca ma MARIT, sa trec pe numele sotiei, scap de urmarire? Auzisem ca dupa 7 ani de cautari financiare daca nu ma gasesc cu conturi si carduri se va prescrie si executarea silita. Sau daca plec din tara, in Anglia, voi fi urmarit financiar chiar si de acolo? Este adevarat? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Va multumesc, Claudiu 10-03-2019

De la: Ispas anca cristinaSubiect:

Împrumut provident

Comentariu:

Buna ziua! Am și eu o nel?murire in anul 2012 am facut un împrumut provident ,am achitat câteva rate dup? care nu am mai putut,acum am primit acas? de la firma DEBT COLLECTION AGENCY ca trebuie sa pl?tesc urgent,în caz de neplata se va începe aplicarea prevederilor legale privind executarea silit?..va rog sa ma ajutati cu un raspuns

De la: AureliaSubiect:

Banca Cec Banc

Comentariu:

Am deschis o firma și mi-a trebuit și un cont bancar.. mi-am f?cut cont la cec.. dup? 3 ani de zile eu sunt datoare la banca doar pe taxele lunare. Cam 1000 de lei. Întrebarea este...se poate închide contul automat f?r? sa pl?tesc?? Sau sunt nevoita sa pl?tesc și apoi sa inchid.. cum sa procedez?? Eu nu am fost activa pe cont deloc. Aproape ca uitasem de el.. sI nici nu au anunțat ca sunt în debit. Nu știu ce sa fac.. sunt bani aruncați aiurea..

De la: Burtel ConstantinSubiect:

Preluare grafic de rambursare de la debitor pentru un imobil într-o executare silita

Comentariu:

Bun? ziua, Sunt creditor într-un dosar de executare silit?. Am declanșat procedura urmând c? în scurt timp sa se desf?șoare licitația. Debitorul are un imobil obținut printr-un contract de împrumut la banc? care a depus creanta pe care o are de recuperat. In cazul in care voi fi declarat câștig?tor exista vreo posibilitate de preluare a graficului de rambursare pe numele meu, în condițiile debitorului? Care sunt limitele executorului judec?toresc in medierea acestei probleme? Va mulțumesc anticipat

De la: CatalinaSubiect:

Buna ziua..am o intrebare va rog..am datorii im Spania la banca..niste carduri neplatite..si un credit la o masina..intrebarea este: ma poate afecta in rom ? Am un apartament pe numele meu..

Comentariu:

De la: Durla Soare AdrianSubiect:

Neplata credite

Comentariu:

Buna ziua! Am 3 credite de nevoi personale luate de la 3 banci diferite. Deocamdata sunt la zi cu ele, dar din motive personale nu voi mai plati in continuare pt ca va trebui sa acopar o interventie chirurgicala pt sora mea. Mentionez ca nu am bunuri pe numele meu, iar salariul este virat in cont din strainatate si il voi trimite catre contul altei persoane. Care sunt riscurile? Banii vor putea fi urmariti, nefiind virati pe numele meu? Pot sa opreasca cei 33% altcuiva, neaparand numele meu nicaieri?

De la: PopSubiect:

Credit

Comentariu:

Am 3 credite si nu le mai pot plati ce pot face

De la: Dobrean AlexandruSubiect:

Credit restant provident

Comentariu:

Buna ziua, in 2010 am avut un credit la provident pe care nu l-am mai pl?tit. Acum de vreo luna am inceput sa tot primesc scrisori de la o firm? de recuperare, care imi Tot spun ca vor începe verific?ri a situației conturilor pentru poprire pentru creditul de la provident. Va rog sa imi spuneti mai pot dup? 9 ani sa faca executare silit??

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

prescriere datorie

Comentariu:

Stimate domn, Dupa 9 ani nu se mai poate face executarea silita, daca Provident sau firma de recuperare nu v-a trimis pana acum notificari privind plata datoriei. Legea, mai exact Codul Civil, spune ca datoriile la un credit se pot anula (prescrie) daca firma creditoare (banca sau IFN-ul) nu incearca, timp de trei ani, sa recupereze datoriile de la client (debitor), prin executare silita. Cu alte cuvinte, daca dumneavoastra nu ati primit, timp de trei ani, nicio notificare de executare silita de la banca sau de la o firma de recuperare creante, exista posibilitatea ca datoria sa se anuleze. Sunati-ma la tel 0723292899 sau trimiteti-mi un e-mail la: vasile.coman@bancherul.ro, daca vreti sa va ajut sa rezolvati problema.

De la: Ionut LincanSubiect:

Card Credit Europe Bank

Comentariu:

Buna ziua! In 2015 mi-am facut un card de credit la Credit Europe Bank. Am cumparat cateva obiecte de mobilier cu el si de atunci tot platesc. In ultimii doi ani platesc cate 150 de lei pe luna la acest card si de-abia imi scade minimul de plata. Ce pot face? Multumesc!

De la: Emilia R.Subiect:

Executat silit de 2 ori, odata de Bancpost in 2013 si in 2019 de Secapital

Comentariu:

Buna ziua, V -am trimis si pe mail speta mea. Sunt executat? silit de 2 ori,prin poprire, odata de Bancpost in 2013 si in 2019 de Secapital. Am achitat primul in 2016 si incepind din august 2019 platesc si a doua ora la recuperator. va rog ce solutii imi sugerati? Multumesc

De la: MUTICI CRISTINEL Subiect:

Credit nevoi personale luat de soție.

Comentariu:

Bun? ziua, soția a luat un credit de nevoi personale și a decedat.Menționez c? la data împrumutului aflase cu trei s?pt?mîni înainte c? are cancer.Ca urmare soțul sau copilul sunt nevoiți s? pl?teasc? ei creditul.V? mulțumesc anticipat.

De la: Ciurariu valericaSubiect:

Debit

Comentariu:

Buna ziua am o rugaminte la dumneavoastra. Am un debit la o banca de 900 de milioane. Si mi sa pus proprire pe salar din care am platit 180 de milioane si acum mia venit un plic de la banca ca am tot atat de plata. Puteti sa imi dati un raspun va rog din suflet. Si ce am de facut.

De la: costelSubiect:

credit restanta

Comentariu:

buna ziua fiul meu cand era angajat a facut un credit a (nu stiu valoare dar fiind proaspat angajat cred salariu minim nu cred ca a beneficiat de credit mare) a platit cateva rate (cred) apoi nu a mai platit (platea din mana sau erau retinute ratele nu stiu) nici pe acasa nu mai trece am doua instiintari de plata:la un plic (sosit in iunie) datorie 871 lei (din care credit restant 406,24 lei dobanzi restante237,4 asigurare restanta41,43 comisioane 152,62 penalitati33,6) la plicul primit azi(maxim o luna diferenta ca timp)suma datorata e 1903(credit restant 1438,44 dobanzi 237,4 asigurare 41,43 comisioanerestante 152,62 penalitati neplata 33,6) ce se poate intampla? va multumesc!

De la: Petre PuiuSubiect:

executa silita

Comentariu:

Am girat in urma cu 15 ani o persoana la banca.In urma cu 10 ani s-a emis la cerera executorului executarea silita a imprumutantului si a girantilor.Executorul nu a dat curs executarii silite acum 10 ani.Eu nici nu am stiut de o astfel de solutie data de instanta .Nu mi s-a adus la cunostiina.Dupa 10 ani executorul adat cur executarii silite catre imprumutant si giranti(si mie ).Am porire pe contul de pensie.Ce pot face ?

De la: Katalin Subiect:

Disponibilizare

Comentariu:

Care este termenul de a da in judecata o institutie ?

De la: Vasile Coman - Bancherul.roSubiect:

termenul de a da in judecata o institutie pentru disponibilizare

Comentariu:

Termenul pentru a da in judecata o institutie pentru o decizie de disponibilizare este de 6 luni, conform legii contenciosului administrativ, articolul 11. Iata prevederile legale: Legea contenciosului administrativ nr. 554 din 2 decembrie 2004: Articolul 11 Termenul de introducere a acțiunii (1) Cererile prin care se solicit? anularea unui act administrativ individual, a unui contract administrativ, recunoașterea dreptului pretins și repararea pagubei cauzate se pot introduce în termen de 6 luni de la: a) data comunic?rii r?spunsului la plângerea prealabil?; b) data comunic?rii refuzului nejustificat de soluționare a cererii; c) data expir?rii termenului de soluționare a plângerii prealabile, respectiv data expir?rii termenului legal de soluționare a cererii; d) data expir?rii termenului prev?zut la art. 2 alin. (1) lit. h), calculat de la comunicarea actului administrativ emis în soluționarea favorabil? a cererii sau, dup? caz, a plângerii prealabile; e) Abrogat?. (la 02-08-2018, Litera e) din Alineatul (1) , Articolul 11 , Capitolul II a fost abrogat? de Punctul 12, Articolul I din LEGEA nr. 212 din 25 iulie 2018, publicat? în MONITORUL OFICIAL nr. 658 din 30 iulie 2018 ) Not? Prin DECIZIA nr. 12 din 14 ianuarie 2020, publicat? în Monitorul Oficial nr. 198 din 11 martie 2020, Curtea Constituțional? a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat c? dispozițiile art. 11 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 554/2004, în redactarea anterioar? modific?rii prin Legea nr. 212/2018, sunt neconstituționale. (la 02-08-2007, Alin. (1) al art. 11 a fost modificat de pct. 16 al art. I din LEGEA nr. 262 din 19 iulie 2007, publicat? în MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 30 iulie 2007. ) (2) Pentru motive temeinice, în cazul actului administrativ individual, cererea poate fi introdus? și peste termenul prev?zut la alin. (1), dar nu mai târziu de un an de la data comunic?rii actului, data lu?rii la cunoștinț?, data introducerii cererii sau data încheierii procesului-verbal de conciliere, dup? caz. (la 02-08-2007, Alin. (2) al art. 11 a fost modificat de pct. 16 al art. I din LEGEA nr. 262 din 19 iulie 2007, publicat? în MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 30 iulie 2007. ) Not? Prin DECIZIA nr. 12 din 14 ianuarie 2020, publicat? în Monitorul Oficial nr. 198 din 11 martie 2020, Curții Constituționale a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat c? sintagma „data încheierii procesului-verbal de conciliere„ din art. 11 alin. (2) din Legea nr. 554/2004 este neconstituțional?. Conform art. 147 alin. (1) din Constituția României, republicat? în Monitorul Oficial nr. 767 din 31 octombrie 2003, dispozițiile din legile și ordonantele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își înceteaz? efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dac?, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dup? caz, nu pun de acord prevederile neconstițutionale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstițutionale sunt suspendate de drept. Prin urmare, în intervalul 11 martie-24 aprilie 2020, sintagma „data încheierii procesului-verbal de conciliere„ din art. 11 alin. (2) din Legea nr. 554/2004 a fost suspendat? de drept, încetându-și efectele juridice incepând cu data de 25 aprilie 2020, întrucât legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederii atacate. Not? Decizie de admitere: RIL nr. 22/2019, publicat? în Monitorul Oficial nr. 853 din 22 octombrie 2019: În interpretarea și aplicarea unitar? a dispozițiilor art. 19 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modific?rile și complet?rile ulterioare, prin raportare la dispozițiile art. 11 alin. (2) din același act normativ, data la care începe s? curg? termenul de prescripție pentru introducerea acțiunii în desp?gubire reprezint? momentul la care persoana v?t?mat? printr-un act administrativ nelegal a cunoscut sau ar fi trebuit s? cunoasc? întinderea pagubei, nefiind legat în mod direct și aprioric nici de comunicarea actului administrativ nelegal și nici de momentul r?mânerii definitive a hot?rârii de anulare a acestuia. Decizie de respingere: HP nr. 61/2018, publicat? în Monitorul Oficial nr. 905 din 26 octombrie 2018. (2^1) În cazul suspend?rii, potrivit legii speciale, a procedurii de soluționare a plângerii prealabile, termenul prev?zut la alin. (1) curge dup? reluarea procedurii, de la momentul finaliz?rii acesteia sau de la data expir?rii termenului legal de soluționare, dup? caz, dac? a expirat termenul prev?zut la alin. (2). (la 02-08-2007, Alin. (2^1) al art. 11 a fost introdus de pct. 17 al art. I din LEGEA nr. 262 din 19 iulie 2007, publicat? în MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 30 iulie 2007. ) (3) În cazul acțiunilor formulate de prefect, Avocatul Poporului, Ministerul Public sau Agenția Național? a Funcționarilor Publici, termenul curge de la data când s-a cunoscut existența actului nelegal, fiind aplicabile în mod corespunz?tor prevederile alin. (2). (4) Ordonanțele sau dispozițiile din ordonanțe care se consider? a fi neconstituționale, precum și actele administrative cu caracter normativ care se consider? a fi nelegale pot fi atacate oricând. (5) Termenul prev?zut la alin. (1) este termen de prescripție, iar termenul prev?zut la alin. (2) este termen de dec?dere.

De la: AnonimSubiect:

Buna ziua

Comentariu:

Am o problema .. in 2019 am luat un imprumut de la bt si pe langa acesta si un card de cumparaturi.. imprumutul mare il achit luna de luna dar de cardul de cumparaturi am uitat...acum am ramas fara loc de munca pentru ca am nascut....am primit acasa un plic cum ca in 5 zile de la primirea prezentei daca nu achit suma de 2000 lei se va porni la executare silita ..pe numele meu nu am decat o masina atata...ce pot pati? Ce se poate intampla?

De la: MiriamSubiect:

Girant pentru un credit ipotecar.

Comentariu:

Buna ziua, In anul 2006 soțul meu a f?cut un împrumut, credit ipotecar de 40000€ pe firma lui ude era asociat unic, pentru achiziționarea unui tir. Eu eram angajata la firma lui si am girat cu un teren si cl?diri pe care le-am cump?rat amândoi in timpul c?s?toriei de la tat?l meu. Din anul 2011 el nu a mai pl?tit rata la banca iar noi am divorțat in 2012 din cauza ca a intervenit o alta femeie in viața lui. Cl?dirile au ars iar terenul a fost pus in vânzare de executori dar nu s-a vândut la licitație nici pana acum. Eu nu am beneficiat de creditul bancar deoarece firma era pe numele lui si camionul era tot pe firma. Eu nu aveam dreptul sa retrag bani s-au sa știu suma din contul firmei doar putem sa depun bani. Dup? divorț nu am f?cut partaj deoarece el nu avea nimic pe numele lui , casa era pe numele p?rinților lui iar firma o vânduse unor țigani. Dup? 20 de ani de c?snicie am r?mas cu un copil de 9 ani si f?r? nici un ban si intrat in depresie. Apoi scrisorile de somație si amenințare din partea b?ncii au început sa ap?ra in fiecare s?pt?mana si pe numele meu, adic? amândoi suntem datori la banca suma care a crescut enorm. Am fost la banca si am obținut contractul de credit si am apelat la un avocat ca sa scrie o scrisoare c?tre banca in care sa dovedesc ca eu nu sunt beneficiarul creditului. Nu mi-au mai trimis scrisori de somație dar îmi trimit in continuare scrisori înainte de licitație in care scriu ca ambii suntem datori la banca cu suma respectiva si terenul va fi pus in vânzare la licitație cu nici jum?tate din suma împrumutului bancar. Întrebarea mea este urm?toarea, daca eu as primi o casa moștenire de la mama mea, as avea probleme cu executorii ? Fostul meu soț s-a rec?s?torit, la fel si eu si scrisorile pentru licitație îmi vin la domiciliul noului soț. As putea avea un bun pe numele meu? Aștept r?spuns si va mulțumesc anticipat!

De la: Șuta PetruSubiect:

Credit

Comentariu:

Bun? ziua,am f?cut un împrumut în 2011 am platit cîteva rate dup? care am r?mas f?r? serviciu.în 2014 am primit o înștiințare de la un executor și de atunci nimic.azi am primit o scrisoare de la Banca 2021

De la: Gabriel Lazar Subiect:

Credit

Comentariu:

Buna ziua, am o intrebare vo rog, de 10 ani am un credit cu executare silita, acest credit de cateva mii de € este transferat la o companie re recuperari creeante (kruk Romania. Oare acest credit trebuie s-a il platesc? sau se sterge? Multumesc

De la: Simion floricel Subiect:

Aș dori un credit

Comentariu:

Pentru nevoile personale

De la: Johnny82Subiect:

Sechestru prima casa

Comentariu:

Buna ziua, am avut un accident de munca prin care am avariat un autoturism al firmei la care lucram. Mi-am recunoscut vina si am semnat si un act prin care sunt raspunzator in achitarea daunelor acestuia, deci bun de plata. Am fost dat in judecata de firma si mi se cere mai mult de 10000 euro bani pe care nu am de unde sa-i dau. Actualmente nu lucrez de jumatate de an, nu am nici un venit. Am pe numele meu doar o masina de vreo 500 de euro si casa luata prin programul prima casa unde sunt cu sutia mea, proprietari de fapt pt ca de drept pana la stingerea creditului este banca. Dincredit am platit putin. Plata a facut-o si o face sotia mea. Ce mi se poate intampla? Poate sa ne fie pus sechestru pe casa avand in vedere ca doar sotia mea a platit pana acum?

De la: Vasile Pop Coman - Bancherul.roSubiect:

executare silita Prima Casa

Comentariu:

Da, vi se poate pune sechestru pe casa iar aceasta poate fi scoasa la licitatie si vanduta pentru achitarea datoriilor. Chiar daca sotia este cea care plateste creditul, dumneavoastra sunteti co-proprietar. Banca la care ati facut creditul Prima Casa are ipoteca de grad 1 asupa locuintei, ceea ce inseamna ca banii rezultati in urma vanzarii casei se vor duce in primul rand la banca, pentru acoperirea creditului ramas de plata, iar restul catre fostul dumneavoastra angajator. Mai trebuie sa stiti ca locuintele cumparate cu credit Prima Casa nu pot fi vandute in primii 5 ani si nici executate silit, decat cu acordul Ministerului Finantelor, care garanteaza jumatate din creditele Prima Casa. Va rog sa reveniti daca aveti probleme cu executarea silita sau cu banca.

De la: AniSubiect:

Credit din Irlanda neplatit

Comentariu:

Bun? ziua am o întrebare cumnatul meu a lucrat în Irlanda de unde a luat un credit de 10.000 eur descoperire de card din cauza pandemiei și a scumirilor a venit în România de unde a mai pl?tit dobânda câteva luni dar nu a mai putut plati întrebarea mea este dac? poare sa I afecteze bunurile din tara neplata creditului.multumesc

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Card cu OLED in editie limitata: BT Visa UNTOLD

Perioada de pre-înregistrare pentru Cardul BT Visa UNTOLD în variantă fizică se încheie în câteva zile, în 15 aprilie, anunta Banca Transilvania intr-un comunicat, in care adauga: Acesta este primul... detalii

Creditele si depozitele la TBI Bank, indisponibile pana in 1 aprilie

TBI Bank anunta ca "intre 27 martie si 31 martie, efectuam o actualizare importanta a sistemelor noastre. Din 1 aprilie, toate serviciile vor fi din nou disponibile": Serviciile indisponibile in... detalii

BT Pay cu IBAN italian pentru romani si italieni

Banca Transilvania, cea mai mare bancă din România și Europa de Sud-Est, anunță lansarea BT Pay Italia pentru românii cu rezidență în Italia și pentru italieni, conform unui comunicat al... detalii

Banca m-a sunat ca s-a aprobat creditul. Ce trebuie sa fac?

„Am primit un telefon in care cineva spune ca mi s-a aprobat creditul si sa adaug in Whatsapp numarul de telefon. Numai ca eu nu am cerut niciun credit. Ce... detalii