Tot mai multi clienti ai bancilor se plang de practicile abuzive privind poprirea conturilor

Autor:

Bancherul.ro
2014-12-11 00:13

Tot mai multi clienti ai bancilor se plang ca le sunt blocate (poprite) conturile fara sa fie anuntati sau fara justificare, din dispozitia organelor fiscale (ANAF) sau a executorilor judecatoresti, in vederea recuperarii unor datorii prin executarea silita.

Toate bune si frumoase, numai ca multi oameni sunt afectati atat de practicile bancilor, care nu-i anunta cu privire la blocarea sumelor din cont si pe deasupra ii mai si taxeaza usturator pentru asta.

De exemplu, BCR, cea mai mare banca romaneasca, aplica un comision de 60 de lei in cazul efectuarii unei popriri, insa numai in cazul in care sumele executate silit depasesc valoarea de 100 de lei. Pentru sume mai mici, taxa e de doar 15 lei.

La Raiffeisen Bank, taxele aferente unei popriri sunt mai mici: 50 de lei pentru sume de peste 100 de lei si doar 2,5 lei pentru sume mai mici.

La Banca Transilvania avem doua comisioane: unul pentru instituirea popririi, de 15 lei, iar altul pentru plata sumelor datorate, respectiv 31 de lei pentru sume mai mari de aceasta valoare si 10 lei pentru sume mai mici. In total: 25 de lei pentru sume sub 31 de lei si 46 de lei pentru sume mai mari. (Vezi aici detalii)

Popriri nejustificate sau exagerate

Oamenii contesta si practicile autoritatilor, creditori si executori judecatoresti, care uneori blocheaza sume de bani mai mari decat datoriile reale sau unele de care nu ar trebui sa se atinga, precum pensiile sau alocatiile pentru copii.

Consumatorii trebuie sa stie care le sunt drepturile in astfel de situatii si cum pot contesta eventualele abuzuri ale autoritatilor.

Motiv pentru care Bancherul.ro ofera consultanta gratuita clientilor bancilor, in cadrul site-ului de specialitate Reclamatiibanci.ro, dedicat exclusiv informarii si educatiei financiare a clientilor bancilor.

Iata una dintre ultimele intrebari puse de un cititor:

“In ce baza/lege, banca vireaza banii dintr-un cont de salariu catre fisc/ ANAF, fara a mi se aduce la cunostinta daca am la un moment dat pusa poprire pe conturi? Exista vreun articol ceva.. undeva? Multumesc!”

Raspuns www.ReclamatiiBanci.ro:

Stimate domn,

Executarea silita prin poprirea conturilor de catre oganele fiscale se poate face in baza Codului de procedura fiscala, autoritatile fiind obligate de lege sa va anunte in prealabil cu privire la infiintarea popririi. Daca apreciati ca nu s-a respectat legea in cazul dumneavoastra, puteti contesta in instanta procedura executarii silite.

Iata ce prevede Codul de procedura fiscala cu privire la poprirea creantelor fiscale:

Atunci cand un debitor nu isi plateste de bunavoie obligatiile fiscale datorate, organele fiscale competente, pentru stingerea acestora, vor proceda la actiuni de executare silita prin poprire.

Poprirea asupra veniturilor debitorilor persoane fizice sau persoane juridice se infiinteaza de catre organul de executare printr-o adresa care va fi trimisa prin scrisoare recomandata, cu dovada de primire, tertului poprit, impreuna cu o copie certificata de pe titlul executoriu. In acelasi timp, va fi instiintat si debitorul.

Poprirea se considera infiintata din momentul primirii adresei de infiintare de catre tertul poprit. In acest sens, tertul poprit este obligat sa inregistreze atat ziua, cat si ora primirii adresei de infiintare a popririi, se precizeaza la art. 149 alin. (8) din Codul de procedura fiscala.

Art. 145 din Codul de Procedura Fiscala prevede ca executarea silita incepe prin comunicarea somatiei, iar daca in termen de 15 zile de la comunicarea somatiei nu se stinge debitul, se continua masurile de executare silita.

Conform OUG nr. 8/2014, poprirea nu poate fi infiintata inainte de implinirea unui termen de 30 de zile de la data comunicarii somatiei.

Ce venituri pot fi poprite?

In Codul de procedura fiscala se mentioneaza ca sunt supuse executarii silite prin poprire orice sume urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti in lei si in valuta, titluri de valoare sau alte bunuri mobile necorporale, detinute si/sau datorate, cu orice titlu, debitorului de catre terte persoane sau pe care acestia le vor datora si/sau detine in viitor in temeiul unor raporturi juridice existente.

“In cazul sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati in valuta, bancile sunt autorizate sa efectueze convertirea in lei a sumelor in valuta, fara consimtamantul titularului de cont, la cursul de schimb afisat de acestea pentru ziua respectiva”, se arata in Codul de procedura fiscala.

Vezi raspunsul integral aici

Comentarii

De la: cosmingSubiect:

mda

Comentariu:

"Volksbank, din proprie initiativa, pentru restul clientilor sai, prin conversia creditelor din franci in lei, prin scaderea cu 30-35% a valorii creditului de rambursat.".... Auzi proprie initiativa... ha ha.....Oricum...ina mai poate reduce ratele la clienti in continuare....cu inca 30%...

De la: ovidiuSubiect:

boicotez "bancherul" si bancherii!!!...

Comentariu:

E o decizie naturala si de bun simt sa nu mai citesc aceste mizerabile nascociri ale unei minti corupta si subiectiva, la adresa celor care infrunta curajos bancile de mai bine de 4 ani, platind bir-dobanzi de 10-12% in euro. Acest indemn la boicot este si pentru faptul de a nu mai da importanta unei fituici manipulata de bancheri si avocatii ei. PUNCT!

De la: SuleaSubiect:

Haznaua bancherilor...

Comentariu:

...deverseaza direct pe acest site. Apoi se mira prin diversi reprezentanti de prin ARB cum ca i-au luat clientii in bete si le strica imaginea pe net publicand doar materiale negative la adresa imaginii bancilor. Imputitilor, daca ati fi avut contracte corecte, ce ar fi avut oamenii cu voi? Site-ul Bancherul ii sterge doar la kur, dar stiu ce ii asteapta. Sa ne punem pe ei, pe mama lor de infractori.

De la: haiduciiSubiect:

comisionul abuziv

Comentariu:

intr o tara normala, in acest moment ar trebui ca toate contractele sa fie refacute conf acestei decizii si toate instit ar trebui sa reactioneze. bnr doarme in continuare.Somn usor!

De la: Cleint AAASubiect:

Batiste de la banci pt mucii pierduti in salile de judecata

Comentariu:

Tare tre' sa fie Piperea daca impune ICCJ solutia! Adica nu tu argumente juridice si aia hop, pun botu'! Tendentios articol, ca dealtfel toate articolele. Lipseste obiectivitatea si informarea, necesare unui jurnalist/jurnalism de calitate! Spor la praf in debara d-le Coman!

De la: Vasile Prostu Catelusu' NostruSubiect:

DRV este abuziv?

Comentariu:

Domnu' Coman, cum vi se pare prevederea in contract a unei dobanzi fixe de 5% in primul an, iar apoi de 1,5% + CAT VREA BANCA? Ce parere aveti, ca sunteti mare jurnalist specializat in finante-banci? Este curat murdar, vorba lui nea Iancu, nu? Ce decizie ar trebui sa ia judecatorii intr-un astfel de contract? Ca dobanda este stabilita abuziv, iar clauzele abuzive sunt nule de drept. Stiti in contractele carei banci este stabilita dobanda in acest fel, nu? BCR, domnul Vasile Coman, stiati desigur, caci sunteti baiat destept! Dar va faceti ca ploua... Apoi, vezi doamne, va vaitati ce rai si neintelegatori sunt clientii dupa ce BCR i-a abuzat 7 ani, dintre care 4 ani i-a amanat prin procese, folosindu-se de fel si fel de tertipuri si judecatori spagari. Dar dvs. sunteti doar un jurnalist independent, obiectiv, nepartinitor si foarte dezinteresat. Sper ca sesizati, domnul Coman, ironia si sarcasmul, nu?

De la: Gogu client modelSubiect:

Mare'i domnule Piperea asta

Comentariu:

Hai ca m-ati convins domnul Vasile Coman! Piperea asta matura cu judecatorii pe jos. Eu credeam ca suntem intr-un stat de drept in care puterile sunt separate in stat, iar accesul la justitie este neingradit si este garantat prin Constitutie. Credeam ca judecatorii hotarasc luind in considerare doar faptele si probele prezentate in instanta. Dar de unde! Justitia este aservita lu' Piperea asta, care dicteaza cum vrea el! Domnu' Coman, ne credeti chiar prosti! Mai canta dom'le si la alta masa, ca ne-ai aburit prea rau!

De la: Diana Subiect:

Praf in ochii nostri ...

Comentariu:

... este "propria initiativa a Volksbank" despre care se vorbeste in articol. As vrea eu sa fie real, dar pana atunci platim la greu, iar drama este ca tragem de la gura familiei ca sa putem satura bancile si sa tinem pasul cu aprecierea francului ... Mai si pun presiune pe noi din cauza intarzierilor la plata, telefoane seara la ora 21, amenintari cu executarea silita ... Totusi pe bancile astea nu le "executa" nimeni ?

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Educatie financiara

TBI nu vrea sa-mi dea adeverita pentru inchiderea contului. Ce pot sa fac?

„Buna seara. Va rog, am refinanțat creditul de la TBI,am solicitat adeverință ptr închiderea contului,banii au intrat un contul lor. De 8 zile tot trimit mailuri,am fost și în agenție... detalii

Cum depistez rate ilegale la imprumuturi?

„Doresc sa știu dacă cineva a făcut rate pe numele meu,cum pot afla? Am fost la un interviu de angajare la care au cerut copii după acte. Nu ne-am înțeles... detalii

Cat de mari pot fi cheltuielile judecatoresti la un credit?

RASPUNS Stimate domn, Onorariul executorului judecatoresc nu poate fi mai mare de 10% din suma executata, respectiv valoarea creditului datorat, conform onorariilor maxime ale executorilor, stabilite prin ordin al Ministerului... detalii

In cat timp se aproba o refinantare la Banca Transilvania?

„In cat timp ar trebui sa primesc un raspuns la o cerere de refinantare? Cat dureaza procesul de analiza la BT?”, intreaba un cititor. RASPUNS Stimate domn, Raspunsul la o... detalii