Bancile cu cele mai bune dobanzi la un credit ipotecar in lei pentru cumpararea unui locuinte sunt Banca Comerciala Romana (BCR), ING Bank, Banca Transilvania (BT), CEC Bank si Garanti BBVA, conform topului realizat de Bancherul.ro.
Clasamentul a luat in calcul doar creditele cu dobanzi standard, fara oferte sau conditii speciale, precum incasarea salariului intr-un cont al bancii.
Cele cinci banci mentionate mai sus practica dobanzi (Dobanda Anuala Efectiva – DAE, indicatorul pentru costul total al unui imprumut, inclusiv comisioane) intre 4,63% la BCR si 5% la Garanti BBVA.
La restul bancilor, dobanzile sunt peste nivelul de 5% pe an.
Media DAE la cele 28 de credite luate in calcul, oferite de 16 banci, este 6,12%.
Cele mai mari dobanzi sunt la creditul cu dobanda fixa pe toata perioada de creditare, de pana la 30 de ani, oferit de BRD (10,73%), precum si alte trei credite cu dobanzi fixe in primii ani de creditare din ofertele OTP Bank (8,17%), CEC Bank (8,01%) si BRD (7,68%).
Creditele cu dobanzi fixe in primii ani de creditare au cele mai mari costuri: intre 6,28% la BCR (fixa pe 5 ani) si 8,24% la BRD (fixa pe 8 ani).
Comparativ, creditele cu dobanda variabila, indexata la Indicele de Referinta pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), care se modifica trimestrial, raman cele mai convenabile in privinta costurilor: cele mai mici 12 dobanzi la credite sunt cele de tip variabila.
Exemple de rate lunare
In cazul unui credit de 180.000 de lei (36.000 de euro) pe 25 de ani, cea mai mica rata lunara este 1.001 lei, la creditul BCR, sumata totala de rambursat la finalul celor 25 de ani ajungand la 300.926 de lei.
Comparativ, cel mai ieftin credit cu dobanda fixa pe 5 ani, tot la BCR, are o rata de 1.196 de lei, iar suma totala de rambursat este 309.144 lei.
La un credit cu dobanda medie, de 6%, rata lunara este in jurul a 1.200 de lei, iar suma total de rambursat se ridica la 340.000 de lei.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii