Bancile care platesc clientilor persoane fizice cele mai mari dobanzi la depozitele in euro pe termen de un an sunt Intesa Sanpaolo (3,5%), OTP Bank (3,25%) si Patria Bank (3,15%), conform clasamentului intocmit de Bancherul.ro.
Topul a luat in calcul depozitele la termen standard ale unui numar de 16 banci, fara diverse bonusuri, precum incasalarea salariului in cont sau detinerea unor pachete de produse si servicii.
Dobanzi de cel putin 3% la termen de 1 an mai au Unicredit si Libra Bank.
Pe termen mai scurt, de o jumatate de an (6 luni), cea mai mare dobanda o gasim la Patria Bank (3%).
O dobanda mai mare, de 3,5%, poate fi obtinuta in aceasta perioada de la Exim Banca Romaneasca, in cadrul unei promotii.
Pentru depozitele pe termene mai scurte, la 3 luni si 1 luna, cele mai bune dobanzi sunt tot la Patria Bank: 3,5%, respectiv 2,75%.
Dobanzile platite de bancile mari
De regula, bancile mici platesc dobanzi mai mari decat cele mari, pentru ca dispun de resurse si retea mai firave pentru a atrage economiile.
Bancile mari, datorita unei clientele mai bogate, isi permit astfel sa se afiseze cu dobanzi mai mici la depozite.
Bancile mari cu cele mai generoase dobanzi la depozitele in euro la termen de 1 an sunt Unicredit – 3%, Raiffeisen – 2,8%, BRD – 2,75% si CEC Bank – 2,4%.
E bine de stiut ca depozitele din banci (inclusiv banii din conturi si de pe carduri) sunt garantate pana la un plafon de 100.000 de euro pentru fiecare client in fiecare banca.
Garantia este asigurata de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancar (FGDB) in cazul bancilor cu personalitate juridica romana si de fondurile din tarile de origine, in cazul sucursalelor bancare.
Denumirea CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa a Litigiilor Bancare) nu reflecta fidel activitatea acestei institutii, intrucat multe dintre dosarele de care se ocupa conciliatorii sai, avocati, se refera la optimizarea... detalii
BRD isi promoveaza creditele cu „rata fixa de 5,75%” (vezi foto), dar care poate ajunge la aproape 19%. Faptul ca dobanda de 5,75% este valabila doar in anumite conditii si... detalii
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii