Te poate executa silit banca sau ifn-ul, daca am restante 2 luni?

Autor:

Bancherul.ro
2022-02-23 13:18

“Te poate executa silit daca am restante 2 luni si eu fac dovada platii lunar pana ajung la zi cu plata?”, intreaba un cititor, la Reclamatiibanci.ro.

Raspuns ReclamatiiBanci.ro

Stimate domn,

Banca sau IFN-ul nu va poate executa silit daca aveti intarzieri de numai 2 luni la plata creditului.

Conform legii, executarea silita poate fi declansata doar dupa inregistrarea a 9 luni de restante.

Mai exact, dupa 3 luni (90 de zile) creditul poate fi declarat scadent anticipat, ceea ce inseamna ca va trebui rambursat integral, iar dupa alte trei luni, in cazul neplatii, banca sau IFN-ul poate declansa executarea silita.

Iata ce spune OUG 50/2010, modificata prin OUG 52/2016 privind contractele de credit:

„Creditorul poate declara creditul scadent anticipat după înregistrarea unui număr de 90 de zile consecutive restanţă de către consumator.

Perioada dintre declararea scadenţei anticipate şi declanşarea executării silite nu poate fi mai mică de 3 luni.

La solicitarea expresă a consumatorului, creditorul reduce această perioadă.

În cazul în care executarea silită nu este iniţiată în cel mult 6 luni de la data declarării scadenţei anticipate, începând cu ziua imediat următoare expirării acestui termen, creditorul nu va mai percepe dobânzi penalizatoare.”

Vezi aici OUG 52/2016

Asadar, sfatul meu este sa nu asteptati mai mult de 30 de zile inainte sa va achitati restantele la credit, pentru ca altfel veti fi raportat la Biroul de Credit si veti avea ulterior, timp de 4 ani, probleme in obtinerea unui nou imprumut sau a unei refinantari.

Daca ati depasit cele 30 de zile de restante, ar fi bine sa gasiti o solutie pentru a nu depasi termenul de 90 de zile dupa care banca sau IFN-ul poate declara creditul scadent anticipat, ceea ce inseamna ca va trebui sa-l rambursati integral, nu in rate lunare.

Va sfatuiesc sa trimiteti la banca sau IFN-ul la care aveti restante o cerere pentru gasirea unei solutii de achitare a restantelor, precum amanarea platii ratelor pe o anumita perioada, diminuarea datoriei sau restructurarea creditului.

Va rog sa reveniti la mine daca nu ajungeti la o intelegere amiabila cu banca, pentru a va ajuta impreuna cu aceasta sau cu interventia CSALB (Centrul de Solutionare Amiabila a Litigiilor din domeniul Bancar).

Vezi aici raspunsul integral

Ai probleme cu bancile sau IFN-urile? Scrie-ne aici  si te ajutam!

Comentarii

Nicu

Actualizare

BT are 1.36%

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: RECLAMATII BANCI

Cat de mari pot fi cheltuielile judecatoresti la un credit?

RASPUNS Stimate domn, Onorariul executorului judecatoresc nu poate fi mai mare de 10% din suma executata, respectiv valoarea creditului datorat, conform onorariilor maxime ale executorilor, stabilite prin ordin al Ministerului... detalii

Pot renunta la asigurarea pentru credit?

„Am făcut un credit online la Raiffeisen, pe aplicație îmi arată că s.au virat banii dar în cont am minus asigurarea de viață de la Unica și mi.a luat destul... detalii

Ce pot face daca sunt hartuita de Flexcredit?

„M-au sunat cei de la Flexcredit, sa imi spuna ca am restanta și le-am spus ca la sfârșitul lunii voi plății, doamna a început să țipe la mine, să îmi... detalii

Cum recuperez investitia la OMV printr-o inselatorie?

"Am găsit la sfârÈ™itul lui septembrie o postare pe Facebook in care Robert Turcescu spunea în cadrul emisiunii Denisei Rafai cum pot românii obÈ›ine venituri pasive. Am deschis linkul. Era... detalii