Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste

Autor:

Bancherul.ro
2019-03-15 15:54

Taxa pe activele bancare, de 1,2% pe an, conform prevederilor OUG 114/2018 in vigoare in prezent, care ar urma sa se aplice incepand din primul trimestru al acestui an, ar putea fi redusa, in urma negocierilor purtate in prezent intre BNR si Ministerul Finantelor, la 0,4% in cazul bancilor mari, cu active de peste 1% din total, si la 0,2% la bancile cu active mai mici.

In acelasi timp, taxa nu va mai fi aplicata in functie de indicele ROBOR, daca nivelul acestuia trece de 2%, ci de marja neta de dobanda a bancilor (diferenta dintre dobanda la credite si cea la depozite), precum si in functie de de cresterea sau scaderea volumului de credite acordate de banci, conform informatiilor publicate de Profit.ro, care citeaza surse din piata.

Astfel, noul nivel al taxei poate scadea si mai mult, la jumatate, daca bancile isi reduc cu 8% marja de dobanda si cu inca jumatate daca marja de dobanda scade sub 4% pe an, fata de un nivel de peste 5% in prezent.

Taxa ar putea fi injumatatita inca o data si daca bancile isi majoreaza creditarea cu 8% fata de anul anterior.

Invers, daca bancile isi majoreaza marja de dobanda si creditarea, atunci taxa se dubleaza.

De asemenea, in noua varianta a taxei, aceasta nu se va aplica titlurilor de stat, creditelor acordae administratiei publice, creditelor garantate de stat, precum cele prin Programul Prima Casa, creditelor interbancare si rezervelor minime obligatorii ale bancilor de la BNR.

Daca s-ar aplica aceste exceptii, volumul activelor bancare supuse taxarii ar scadea la jumatate, iar in urma diminuarii valorii taxei, pierderile bancilor ar putea scadea la 1 miliard de lei, fata de 5,4 miliarde conform formei actuale a taxei, conform calculelor BNR.

Si indicele ROBOR utilizat in prezent pentru dobanzile variabile la creditele in lei ar urma sa fe inlocuit cu un nou indice, stabilit in functie de nivelul dobanzilor din piata interbancara conform tranzactiilor efective, pe termen scurt, nu pe cotatii, cum se intampla in prezent.

Reprezentantii Asociatiei Romane a Bamlncilor (ARB) au declarat astazi ca inca nu au fost informati despre modificarile care ar putea fi aduse taxei, insa au avertizat ca oricare ar fi forma finala, aceasta va avea un impact invers celui scontat de Guvern: intermeierea financiara (ponderea creditelor din PIB) va scadea iar dobanzile ar putea creste si mai mult, in loc sa scada, dupa cum a avertizat si BNR.

Sergiu Oprescu, presedintele executiv al ARB, a spus ca suprataxarea bancilor nu poate avea ca efect decat o scadere a intermedierii financiare, aflata in Romania la cel mai redus nivel din Europa.

El a explicat ca daca profiturile bancilor vor fi afectate substantial de taxa pe active, acestea nu vor avea suficient capital pentru o crestere a creditarii intr-un ritm mai mare decat cel al Produsului Intern Brut (PIB).

“Am trimis autoritatilor un punct de vedere al comunitatii bancare, care pleaca de la premisa ca nu exista o formula de a creste o industrie, prin taxarea suplimentara acesteia. 

Noi credem ca logica este gresita, asadar OUG 114 ar trebui eliminata. Si este evident pentru toata lumea ca aceasta are un cost, dovada fiind ca toate segmentele societatii, antreprenori, asociatii profesionale, presa, au avut luari de pozitii.

Ne asteptam acum sa se recunoasca ca exista un cost politic a nu retrage ordonanta, de aceea semnalul pe care vrem sa-l transmitem e urmatorul: haideti sa minimizam impactul”, a spus seful ARB.

(Stire in curs de actualizare)

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Taxa bancara

Normele metodologice pentru aplicarea taxei bancare, publicate de Ministerul Finantelor

Ministerul Finantelor a publicat un proiect de Hotarare de Guvern pentru adoptarea normelor metologice de calcul a taxei pe activele bancare introdusa prin OUG 114 din 20018.Este vorba de o... detalii

Noul ROBOR se va aplica automat la creditele noi si prin refinantare la cele in derulare

Noul indice pentru creditele in lei cu dobanda variabila care va inlocui ROBOR, dupa modificarea OUG 114/2018, se va aplica doar creditelor noi, nu si celor in curs de derulare, a declarat astazi ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.El a precizat ca in cazul creditelor in derulare cu ROBOR, acesta va putea fi inlocuit cu noul indice, mai mic, prin refinantarea creditului la orice banca."Principala modificare a OUG 114 va fi, pentru sectorul bancar, decuplarea ROBOR de partea de taxare a activelor financiare. ROBOR va fi înlocuit cu un nou mod de calcul şi anume tranzacţiile interbancare şi sunt convins că cifrele vor arăta altfel", a spus Teodorovici, citat de Agerpres."Propunerea noastră va fi - dar discuţiile continuă şi zilele acestea, până la şedinţa de Guvern - ca, după apariţia ordonanţei de urgenţă, peste o lună sau... detalii

Taxa bancara ar putea fi redusa de la 1,2% la 0,4% la bancile mari si 0,2% la cele mici, insa bancherii avertizeaza ca indiferent de nivelul acesteia, intermedierea financiara va scadea iar dobanzile vor creste

Taxa pe activele bancare, de 1,2% pe an, conform prevederilor OUG 114/2018 in vigoare in prezent, care ar urma sa se aplice incepand din primul trimestru al acestui an, ar... detalii

Raiffeisen anunta ca activitatea bancii a incetinit substantial din cauza taxei bancare; strategia va fi reevaluata, nu vor mai fi acordate credite cu dobanzi mici

Johann Strobl, seful grupului austriac Raiffeisen International, a declarat astazi ca din cauza taxei pe activele bancare activitatea subsidiarei din Romania a incetinit deja substantial, iar strategia acesteia va fi... detalii