BCR are ca obiective pentru acest an cresterea creditarii cu o cifra, in conditiile in care va continua procesul de curatare a portofoliului vechi de creditele neperformante.
BCR apreciaza insa ca exista un risc semnificativ la nivelul pietei dat de initiativele legislative privind protectia consumatorilor, care vor duce la inasprirea criteriilor de creditare si prin urmare la un acces restrans al populatiei la credite.
In urma programelor complexe de restructurare aplicate in ultimii ani, obiectivele bancii vizeaza acum trecerea la un nou nivel de eficienta a proceselor, prin imbunatatirea atat a productivitatii operationale cat si a experientei clientilor.
De exemplu, BCR a lansat un program de business intelligence, destinat crearii infrastructurii pentru o raportare integrata, un flux de informatii mai eficient si un management de calitate al datelor.
Perspective ale activitatii Grupului BCR
(extras din raportul bancii pe 2015)
Strategia BCR incepand cu 2016 este construita pe 4 piloni care vizeaza servirea clientilor, utilizarea Business Intelligence in activitatea de zi cu zi, capabilitatile comerciale care sa asigure atractivitatea BCR pentru clienti si un mediu de lucru modern pentru salariati.
In urma programelor complexe de restructurare aplicate in ultimii ani, obiectivele bancii vizeaza acum trecerea la un nou nivel de eficienta a proceselor, prin imbunatatirea atat a productivitatii operationale cat si a experientei clientilor.
Banca va continua sa isi dezvolte platforma de servicii integrate si sa simplifice solutiile IT pentru fluxurile de lucru, concomitent cu implementarea unui Ecosistem Digital pentru a raspunde nevoilor clientilor prin toate canalele de distributie.
Strategia Grupului BCR a fost definita cu un accent clar pe imbunatatirea calitatii si guvernantei datelor in scopul sprijinirii managementului afacerii si al conformitatii cu cerintele autoritatilor de reglementare, precum si pentru a facilita transformarea sistemului de raportare interna in favoarea unei analize mai dinamice si trecerea la metodologii, instrumente si procese mai avansate de management al riscurilor.
BCR va ramane o banca orientata spre finantarea economiei reale, care isi va extinde in continuare activitatea pe segmentele de retail si IMM, beneficiind de pozitia sa de lider de piata.
O contributie determinanta in acest sens o vor avea cresterea utilitatii produselor de baza si rafinarea ofertelor specifice pentru clienti. Mentinerea unei baze de capital si a unei pozitii de lichiditate puternice sunt esentiale pentru dezvoltarea sustenabila a activitatii de baza.
Reducerea portofoliului de credite neperformante istorice va continua in 2016 prin recuperari si cesionari de creante, iar raportul risc – recompensa va fi factorul cheie pentru creditare si oportunitati de investitii.
Cresterea ratei de auto-finantare este un obiectiv corelat cu creditarea in moneda locala, avand ca rezultat extinderea bazei de conturi curente.
Banca isi va mari eforturile pentru cresterea ponderii clientilor activi, pentru imbunatatirea nivelului de cunoastere a produselor in particular si a educatiei financiare in general, care vor permite dezvoltarea
consumului responsabil de servicii bancare.
In conditiile dificile de pe pietele financiare internationale, strategia BCR se bazeaza pe dezvoltarea echilibrata a activelor si costuri gestionabile, aliniate cu potentialul de crestere al afacerii.
Grupul BCR isi stabileste aspiratiile strategice luand in considerare asteptarile privind evolutia pietei. BCR si-a planificat o crestere de o cifra a creditelor, sustinuta de o crestere mai puternica a portofoliului de retail.
Cresterea este favorizata de contextul economic – venituri disponibile mai mari, continua imbunatatire a pietei muncii, inflatie si dobanzi reduse.
Curatarea creditelor neperformante va continua si in 2016, impactand in special stocul creditelor corporate. Auto-finantarea se va intari in baza cresterii ponderii depozitelor de la client in total resurse.
Totusi, exista un risc semnificativ la nivelul pietei dat de initiativele legislative privind protectia consumatorilor, care vor duce la inasprirea criteriilor de creditare si prin urmare la un acces restrans al populatiei la credite.
Program de business intelligence
BCR a lansat un program de business intelligence, bazat pe un centru de informatii de afaceri, destinat crearii infrastructurii pentru o raportare integrata, un flux de informatii mai eficient si un management de calitate al datelor.
Programul business intelligence are ca scop armonizarea cerintelor de utilizare a datelor, implementarea verificarilor privind calitatea datelor si simplificarea proceselor si raportarilor catre management.
Prim implementarea acestei baze de date de excelenta, BCR va putea raspunde mai eficient cerintelor de reglementare, va putea creea valoare pentru clienti si va castiga avantaj competitiv pe piata bancara, se arata in raportul anual al Erste Bank.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii