Statisticile Centralei Riscului de Credit de la BNR: 650 de firme cu credite la banci au intrat in insolventa in septembrie, maximul ultimului an

Autor:

Bancherul.ro
2015-11-05 23:33

Un numar de 650 de firme care au credite la banci au intrat in insolventa in luna septembrie, numarul total al acestora ajungand la 3.621, maximul ultimului an, arata ultimele date din Centrala Riscului de Credit (CRC) de la BNR.

In luna septembrie a anului precedent erau in insolventa doar 3502 firme cu credite la banci, cu 121 mai putine decat acum, iar in 2013 doar 2.878, cu 743 in minus.

Firmele in insolventa au datorii la banci in valoare totala de 8,3 miliarde lei, conform datelor din septembrie 2015, in crestere cu 16 milioane lei fata de luna precedenta, august.

Comparativ, in septembrie 2014, datoriile acestora se ridicau la 9,2 miliarde lei, iar in septembrie 2013 valoarea creditelor era de 7,7 miliarde lei.

Cea mai mare parte a creditelor firmelor in insolventa, respectiv 6 miliarde lei din totalul de 7 miliarde, sunt restante, adica au intarzieri la rambursare, mai arata datele CRC.

Numarul firmelor in faliment: 6.084

Mult mai mare este insa numarul firmelor aflate in faliment cu datorii la banci, respectiv 6.084, cu doar 31 mai multe dect in luna precedenta, dar mult mai multe decat anul trecut, cand erau doar 4.864.

Firmele aflate in procedura de faliment datoreaza bancilor 6,8 miliarde lei in total, fata de 7,5 miliarde lei in luna precedenta, ceea ce inseamna ca intre timp s-au mai recuperat din debite.

Aproape toate creditele bancare ale firmelor in stare de faliment sunt in intarziere la plata, ceea ce este si firesc.

Valoarea datoriilor pe care bancile le au de recuperat de la firmele aflate in faliment s-a mentinut apropiata de cea de anul trecut, cand se ridica tot in jurul a 6,5 miliarde lei.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii