BANCI | Analiza

Statele Unite isi alege astazi noul presedinte, dintre republicanul John McCain şi democratul Barack Obama

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2008-11-04 08:03

Americanii merg la urne marţi pentru a alege īntre republicanul John McCain şi democratul Barack Obama, după o campanie prezidenţială neobişnuit de lungă şi pe fondul unei crize economice ce pare să fi īnclinat balanţa īn favoarea democraţilor, după două mandate republicane.

Primele secţii de vot se deschid marţi la ora 7.00, ora Romāniei, īn orăşelele Dixville Notch şi Hart's Location din New Hampshire, care īn mod tradiţional īncep să voteze la miezul nopţii. Toţi cei cāţiva zeci de locuitori vor vota simultan la miezul nopţii, iar rezultatele vor fi cunoscute un minut mai tārziu. Majoritatea celorlalte secţii de vot se vor deschide marţi, īntre 12.00 şi 14.00, ora Romāniei.

Miercuri, la ora 1.00, ora Romāniei, se īnchid primele secţii de vot, īn statele Indiana şi Kentucky, iar ultimele se vor īnchide īn Alaska la ora 8.00. Primele indicii ale rezultatului votului sunt aşteptate miercuri īn jurul orei 6.00, cānd vor exista exit-polluri pentru suficiente state pentru a fi evident dacă unul dintre candidaţi a cāştigat cursa.

Analiştii se aşteaptă la o participare record, explicată īn parte prin "fenomenul Obama", care a reuşit să adune zeci de mii de oameni la mitinguri, dar şi prin interesul deosebit pe care l-a suscitat această campanie electorală, una dintre cele mai īndelungate şi cea mai scumpă din istorie. Dacă īn ultimii 30 de ani rata de participare la scrutinul prezidenţial a oscilat īntre 54% şi 61%, anul acesta ea ar putea atinge 80-90% īn unele state. Recordul de participare la un scrutin prezidenţial s-a īnregistrat īn 1960 şi a fost de 63%.

Aproape 20% dintre alegători şi-au exprimat deja opţiunea īn statele unde se poate vota anticipat, iar cozile de la secţiile de vot lasă să se īntrevadă o mare afluenţă īn ziua scrutinului propriu-zis. Pe listele electorale sunt īnscrişi anul acesta 153 de milioane de alegători.

Statele Unite au un proces electoral complex, moştenit din secolul al XIX-lea. Exprimāndu-şi votul, americanii desemnează de fapt membrii Colegiului electoral (alcătuit din "mari electori") care, la rāndul său, īl desemnează pe preşedinte. Colegiul electoral are 538 de membri şi, pentru a fi ales, un candidat are nevoie de 270 de voturi. Fiecare stat american este reprezentat īn Colegiu de un număr de membri egal cu aceia pe care īi are īn Congres, statele cu populaţie mai numeroasă avānd mai multă greutate. Toate statele americane, cu excepţia a două - Nebraska şi Maine - acordă toţi marii electori īn Colegiu candidatului cu cele mai multe voturi, indiferent cāt de mică este diferenţa dintre ei. Acest lucru īnseamnă că nu este exclus ca un candidat care are cele mai multe voturi la nivel naţional să piardă totuşi alegerile, avānd un număr mai mic de voturi īn Colegiul electoral. Aşa s-a īntāmplat īn 2000, cānd George W. Bush a cāştigat alegerile, deşi contracandidatul său, democratul Al Gore, obţinuse mai multe voturi din partea populaţiei.

Sistemul face, deci, ca statele cu populaţie numeroasă să fie mai importante īn aritmetica scrutinului. California este statul cu cel mai mare număr de reprezentanţi īn Colegiul electoral - 55. California votează īnsă īn mod tradiţional cu democraţii, iar şansele ca acest comportament să se schimbe anul acesta sunt mici. De aceea, o atenţie deosebită au primit din partea candidaţilor statele cu număr mare de electori şi pe care sondajele le arată fie indecise, fie susceptibile să basculeze de la un partid la altul - Ohio, Florida, Pennsylvania. Īncepānd din 1960, niciun candidat nu a cāştigat alegerile fără a īnvinge īn cel puţin două dintre aceste state.

Potrivit site-ului independent RealClearPolitics, care face o medie a tuturor sondajelor, Obama avea luni un avans de 7% la nivel naţional (51,2% faţă de 44,2%). Pe de altă parte, Obama conduce īn Florida īn medie cu 2,5%, cu 7,6% īn Pennsylvania şi cu 3,6% īn Ohio.

Sondajele īl indică, aşadar, cāştigător pe Barack Obama, care s-a instalat īn frunte īncepānd din septembrie, favorizat de criza financiară, pentru că este perceput ca fiind mai competent īn acest domeniu decāt McCain. La rāndul său, republicanul, considerat mai competent īn probleme de politică externă şi securitate naţională, se impusese īn sondaje cu declaraţii dure la adresa Moscovei īn timpul crizei ruso-georgiene din august. Este īnsă pentru prima oară cānd un partid mare este reprezentat īn cursa pentru Casa Albă de un candidat de culoare şi există o anumită incertitudine īn ceea ce priveşte modul cum se va comporta electoratul, īntr-o ţară īn care rasa este īn continuare un subiect sensibil. Īnsăşi acurateţea sondajelor a fost pusă sub semnul īntrebării şi pentru că există rezultate extrem de diferite īntre ele, dar şi din cauza "efectului Bradley", numit astfel după candidatul de culoare care a īncercat să obţină funcţia de guvernator al Californiei īn 1982. Deşi era prezentat de sondaje drept cāştigător detaşat, el a pierdut la mică diferenţă, iar sociologii au explicat că, de teamă să nu fie consideraţi rasişti, respondenţii au minţit īn sondaje.

Īn contextul īn care economia a urcat pe primul loc īn preocupările americanilor, programele propuse de Obama şi McCain se diferenţiază īn special la capitolul impozite şi asigurări medicale, īn timp ce īn privinţa energiei, programele lor pledează cu precădere pentru o mai mare independenţă de petrolul din Orientul Mijlociu, prin recurgerea mai mult sau mai puţin accentuată la energia nucleară. Obama vrea reduceri fiscale pentru cei cu venit anual sub 250.000 de dolari, adică 95% din populaţie, spune el, şi pledează pentru impozite mai mari pentru ceilalţi. McCain consideră, dimpotrivă, că deducerile de impozite pentru marile corporaţii sunt soluţia cea mai bună pentru a īncuraja investiţiile şi crearea de noi locuri de muncă. Īn ceea ce priveşte sistemul de sănătate, īntr-o ţară īn care aproape 46 de milioane de oameni nu au asigurări īn caz de boală, Obama vrea să garanteze o asigurare socială accesibilă tuturor sub forma unui sistem parţial finanţat de stat, īn timp ce McCain vrea să favorizeze concurenţa pe piaţa asigurărilor private pentru a determina scăderea costurilor.

Şi īn politica externă cei doi candidaţi au viziuni diferite. McCain, considerat mai competent īn acest domeniu, nu exclude folosirea forţei īmpotriva Iranului, considerānd că o intervenţie militară este de preferat unui Iran īnarmat nuclear. Pe de altă parte, McCain a afirmă că va menţine trupele īn Irak atāt timp cāt va fi nevoie şi a avut declaraţii extrem de dure la adresa Rusiei. Obama, care l-a ales pe şeful Comisiei de externe din Senat, Joe Biden, drept candidat la vicepreşedinţie - pentru a-i convinge pe cei care īi reproşau lipsa de experienţă - promite că va retrage trupele din Irak īn termen de 16 luni de instalarea la putere şi pledează pentru diplomaţie, susţinānd, de exemplu, negocierile directe cu Iranul şi reluarea dialogului cu Havana.

Actuala campanie pentru Casa Albă a fost mai puţin dură decāt altele şi mai săracă īn dezvăluiri de natură să īi discrediteze pe candidaţi. Obama a fost totuşi acuzat de legături cu fostul militant radical Bill Ayers şi cu pastorul Jeremiah Wright, controversat din cauza declaraţiilor sale despre rasism. El a fost ţinta unei campanii de dezinformare care l-a prezentat drept musulman pentru a-l asocia cu radicalii, deşi este catolic. Pentru că a declarat că vrea să "redistribuie bogăţia", republicanii l-au acuzat că este "socialist", ceea ce este aproape o insultă īn Statele Unite. Dacă McCain nu a fost atacat personal decāt īn ceea ce priveşte programul şi legăturile cu actuala administraţie, presa americană a scris pe larg despre acuzaţiile de abuz de putere care i se aduc īn Alaska candidatei sale la vicepreşedinţie, Sarah Palin. Ea a fost īn centrul atenţiei cānd s-a aflat că fiica sa minoră este īnsărcinată şi a fost criticată pentru sumele cheltuite de republicani pe ţinutele purtate de ea īn campanie. Palin a fost, pe de altă parte, ridiculizată pentru o serie de declaraţii neinspirate, precum aceea că este omul potrivit să negocieze cu Rusia pentru că statul ei de origine, Alaska, este mai aproape de această ţară.

Īn paralel cu alegerile prezidenţiale, americanii īşi vor alege marţi membrii Camerei Reprezentanţilor şi o treime dintre membrii Senatului. Potrivit sondajelor, democraţii īşi vor consolida majoritatea īn Camera Reprezentanţilor şi au şanse să se apropie de majoritatea de 60 din 100 īn Senat, ceea ce se īntāmplă destul de rar. Īn plus, alegătorii sunt chemaţi să decidă prin referendumuri locale īntr-o sumedenie de probleme, de la căsătoria īntre persoane de acelaşi sex, la dreptul la avort, energia din surse regenerabile şi chiar protecţia scroafelor gestante.

Alegerile intervin īn contextul unei crize economice grave şi al implicării Statelor Unite īn două războaie, īn Irak şi Afganistan. Scrutinul are loc, de asemenea, după opt ani de administraţie republicană, īn care George W. Bush a oscilat de la cote de popularitate record, după atentatele din 11 septembrie, la recorduri de nepopularitate īnregistrate īn ultimii ani.

Oricare ar fi rezultatul acestor alegeri, ele vor aduce o premieră īn istoria americană. Dacă va fi ales Obama, el va deveni primul preşedinte de culoare al celei mai mari puteri mondiale. Dacă va cāştiga McCain, o femeie va ajunge pentru prima oară īn funcţia de vicepreşedinte - guvernatoarea de Alaska Sarah Palin. Īn plus, la 72 de ani, McCain ar deveni cel mai vārstnic preşedinte american la momentul inaugurării primului mandat.

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Analiza



Creditele de nevoi personale cu cele mai mici dobanzi

CEC Bank a anuntat o promotie la creditele de nevoi personale, cu o dobanda de 7,9%, valabila pentru cei care-si incaseaza veniturile intr-un cont al bancii, cea mai mica dintre un numar de 13 astfel de imprumuturi acordate de 9 banci, conform topului realizat de detalii

Indicatorii sistemului bancar la finalul anului 2023

indicatorii agregati ai bancilor romanesti la finalul anului 2023, calculati pe baza informatiilor din raportarile prudentiale neauditate, trimise la Banca Nationala a Romaniei (BNR) de instituțiile de credit, persoane juridice romane și de sucursalele din Romania ale institutiilor detalii

La care banci se poate face actualizarea online a datelor de catre firme

Actualizarea online a datelor firmelor, pe site-urile sau in aplicatiile bancilor, este posibila la doar trei institutii de credit, la restul fiind nevoie de prezenta intr-o sucursala. ING Bank a anuntata ca a introdus opțiunea de actualizare a datelor 100% detalii

Conturi bancare gratuite pentru incasarea salariului, pensiei si indemnizatiilor sociale. Dar cine poate sa-si faca unul?

Legea care permite in prezent celor fara conturi bancare sa-si deschida unul nou, denumit cont de baza, fara comisioane de deschidere, inchidere si retragere numerar la bancomat, a fost modificata de Parlament. Noua varianta a acestei legi, care mai asteapta detalii

 



 

Ultimele Comentarii