Spre deosebire de vecinii lor din Polonia, Cehia sau Slovacia, romanii le dau copiilor mult mai putini bani de buzunar, preferand sa constituie depozite pentru a le asigura resurse financiare in viitor, pentru scoala sau alte proiecte, rezulta dintr-un sondaj realizat de firma de recuperare creante Kruk.
Acest obicei, considera reprezentantii Kruk, nu incurajeaza educatia financiara. „Recomand romanilor sa le dea bani de buzunar copiilor, dar nu doar pentru cheltuieli, ci si cu scopul de a-i invata sa economiseasca de mici, o modalitate practica de educatie financiara”, spune Iwona Słomska, Membru al Consiliului de Administratie al Kruk.
Cum faci asta? De exemplu, spune ea, poti sa-i dai copilului 10 lei si sa-i spui ca daca economiseste zilnic 1 leu si cheltuie doar 9 lei, primeste drept dobanda inca 1 leu. In acest fel, el va fi stimulat sa faca si economii, nu doar cheltuieli. De ce? Stim foarte bine ca economiile ne protejeaza in vremuri dificile, cand veniturile ne scad sau avem nevoie de bani mai multi pentru diverse ocazii speciale.
Potrivit Kruk, comportamentul financiar al fiecăruia dintre noi este influențat cel mai mult de bagajul de cunoștințe financiare pe care putem conta. În acest sens, rezultatele unui studiu multicultural realizat în perioada august-noiembrie de Grupul Kruk în România, Polonia, Cehia și Slovacia arată că 57% dintre români consideră că în perioada lor de formare ca adulți nu au beneficiat de o educație financiară corespunzătoare.
Numărul slovacilor care recunosc acest lucru este considerabil mai mare: 66% dintre respondenți consideră că nu au primit suficiente informații menite să-i ajute să-și organizeze bugetul personal, la fel ca și al polonezilor (63%) sau al cehilor (59%).
Într-un număr foarte mare, 77% dintre românii chestionaţi consideră că lipsa cunoștințelor financiare poate avea ca efect intrarea unei persoane în datorii, în timp ce 70% consideră că aceeași cauză stă la baza efectuării unor cheltuieli iraționale. La studiu au participat aproape 4.000 de persoane din cele patru țări în care Grupul Kruk îşi desfăşoară activitatea.
„Solutia pentru a scapa de datorii nu este sa astepti pana apar problemele, sperand ca intr-un fel sau altul vei scapa de ele, ci sa incerci sa schimbi situatia cat mai rapid, astfel incat sa-ti poti reduce treptat datoria pana la anularea acesteia”, adauga Iwona Słomska.
Vezi sondajul in Fisiere
Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii
Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii
AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii
PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii