Doar 10% dintre romani au un depozit sau cont de economii, iar majoritatea romanilor considera ca banii pastrati la saltea sunt mai in siguranta decat in banci, motiv pentru care jumatate din populatie pastreaza banii in numerar si nu intr-un depozit sau cont bancar, arata un sondaj de opinie publicat de Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar.
Mai ingrijorator este faptul ca, fata de cei 26% dintre persoanele care declara ca in prezent detin economii intr-un depozit la termen, ponderea acestora ar urma sa scada la doar 19%, mai arata sondajul.
Cu alte cuvinte, depozitele nu mai sunt considerate o metoda de economisire viabila. Motivul? Putem doar sa presupunem ca este vorba de reducerea nivelului dobanzilor sau chiar de increderea mai scazuta in siguranta bancilor.
Neincrederea romanilor in banci este cauzata si de faptul ca 40% dintre acestia nu stiu ca banii dintr-un cont bancar sunt garantati iar in cazul falimentului unei banci, deponentii sunt despagubiti de catre Fondul de Garantare a Depozitelor, in limita unui plafon de 100.000 de euro pentru fiecare deponent, la fiecare banca.
[1]
De asemenea, investiţiile în terenuri şi locuinţe sunt apreciate ca fiind cea mai profitabila metoda de investitie de catre cei mai multi romani: 29%, cu mult mai multi decat in sondajul din 2010, cand erau doar 19%.
[2]
Sondajul mai arata ca majoritatea romanilor (79%) au carduri de debit si credite (25%) sau carduri de credit (14%) si doar 21% cont bancar in lei sau valuta.
Doar 10% dintre romanii chestionati spun ca detin un depozit la termen sau un cont de economii, ceea ce este surprinzator de putin.
[3]
Doar 8% dintre romani folosesc serviciul de internet banking, cu care au acces la contul bancar direct de la computer sau cu telefonul mobil.
[4]
Nu există comentarii pentru această știre.
Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii
Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii
Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii
ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii