Pentru a treia oară consecutiv, băncile autohtone au evaluat riscul provenind din cadrul legislativ incert și impredictibil în domeniul financiar-bancar ca fiind unul sever, însă cu o intensitate în scădere, conform sondajului trimestrial (iunie 2019) privind riscurile sistemice realizat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) printre primele 10 cele mai mari banci romanesti.
Acestea estimează riscul menționat ca fiind dificil de gestionat și cu un impact foarte ridicat asupra sistemului financiar, se arata in sondajul publicat de BNR, in care se mai precizeaza urmatoarele:
În cadrul exercițiului curent a fost introdus un nou risc privind tensionarea echilibrelor macroeconomice interne, care a fost evaluat de către instituțiile de credit drept primul risc ridicat după importanță.
Acest risc este apreciat ca având o probabilitate ridicată de apariție, un impact peste medie și ca fiind dificil de gestionat.
Aprecierea băncilor referitoare la acest risc este în linie cu evaluările BNR.
Conform celui mai recent Raport asupra stabilității financiare, BNR a evaluat acest risc ca fiind unul ridicat și în creștere
comparativ cu evaluările anterioare în contextul deteriorării balanței contului curent și al incertitudinilor privind conduita politicii fiscale.
Următoarele trei riscuri considerate la un nivel ridicat de către instituțiile de credit sunt:
(1) riscul de creștere a costului de finanțare ca urmare a majorării ratei dobânzii și/sau a deprecierii cursului de schimb,
(2) riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente în contextul evoluțiilor externe și
(3) riscul asociat inovației financiare și provocărilor la adresa securității cibernetice.
Evaluarea acestor riscuri s-a menținut constantă comparativ cu exercițiul anterior.
Următoarele cinci riscuri sunt incluse în categoria riscurilor moderate:
(i) riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental,
(ii) riscul de intensificare a legăturii dintre sectorul bancar și sectorul public,
(iii) riscul asociat evoluțiilor din piața imobiliară rezidențială,
(iv) riscul provenind din creșterea accelerată a creditării populației și
(v) riscul de menținere a unei evoluții modeste a activității de creditare a sectorului companiilor nefinanciare.
Riscul de nerambursare a creditelor contractate de către sectorul neguvernamental a fost revizuit în scădere, de la risc ridicat în cadrul exercițiului anterior la risc moderat în sondajul curent.
În prezent, atât probabilitatea de apariție, cât și impactul potențial asupra sectorului bancar sunt evaluate ca fiind relativ ușor de gestionat.
Totodată, s-a înregistrat o inversare din punct de vedere al importanței între riscul (iii) și cel de la punctul (iv), în sensul majorării importanței riscului asociat evoluțiilor din piața imobiliară rezidențială, față de exercițiul precedent.
Poziția ultimului risc din acest clasament s-a menținut neschimbată comparativ cu evaluările anterioare.
Care sunt riscurile la nivel european
Conform celor mai recente analize la nivel european, principalele riscuri cu potențial sistemic identificate sunt reprezentate de:
(i) creșterea dezordonată a primei de risc,
(ii) preocupări privind sustenabilitatea datoriei,
(iii) afectarea capacității de intermediere a băncilor și
(iv) asumarea de riscuri în creștere în sectorul financiar
nebancar.
Totodată, acestea sunt completate de evaluările FMI cu privire la principalii factori cu efecte de fragilizare asupra stabilității financiare la nivel global, precum:
(i) dezechilibrele financiare din China și posibilele externalități,
(ii) fluxurile de portofoliu volatile către piețele emergente,
(iii) tensiunile comerciale globale,
(iv) datoriile sectorului corporativ din economiile dezvoltate,
(v) legătura dintre sectorul de stat și sectorul financiar din zona euro și
(vi) riscurile la adresa pieței imobiliare.
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în ședința de astăzi, 15 ianuarie 2025, a hotărât următoarele: menținerea ratei... detalii
Minuta È™edinÈ›ei de politică monetară a Consiliului de administraÈ›ie al Băncii NaÈ›ionale a României din 8 noiembrie 2024Data publicării: 20 noiembrie 2024Membri ai Consiliului de administraÈ›ie al Băncii NaÈ›ionale a... detalii
Banca NaÈ›ională a României, în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” ChiÈ™inău, organizează, în Republica Moldova, expoziÈ›ia itinerantă de promovare inteaÈ›ională a problematicii Tezaurului românesc trimis la Moscova în... detalii
Hotărârile CA al BNR pe probleme de politică monetară08.11.2024Consiliul de administraÅ£ie al Băncii NaÅ£ionale a României, întrunit în È™edinÈ›a de astăzi, 8 noiembrie 2024, a hotărât următoarele:- menÈ›inerea ratei dobânzii... detalii