Sondaj: 89% dintre romani sunt de acord cu legea darii in plata, dar 96% prefera negocieri cu banca si pastrarea casei

Autor:

Bancherul.ro
2016-04-05 10:18

Un sondaj IRSOP comandat de Asociatia Romana a Bancilor (ARB) arata ca 89% dintre romani sunt de acord cu legea darii in plata, insa 96% dintre ei ar prefera ca bancile sa fie obligate sa negocieze conditii mai bune de creditare, pentru a-si pastra locuinta, nu sa o predea bancii si astfel sa scape de datorii, cu prevede legea. (vezi sondajul in FISIERE)

Pe de alta parte, 53% nu sunt de acord cu legea daca aceasta ar determina bancile sa majoreze avansul la credite si astfel sa limiteze accesul populatiei la imprumuturi. In acelasti timp, 60% dintre romani spun ca nu sunt de acord cu legea daca din cauza acesteia investitiorii straini ar ocoli Romania

De asemenea, 77% dintre participantii la sondaj considera ca de lege ar trebui sa beneficieze doar cei care nu-si mai pot plati ratele, nu si cei care nu mai vor, in timp ce doar 20% sunt de acord ca legea sa se aplice si celor care pot, dar nu mai vor.

[1]

Majoritatea romanilor (81%) apreciaza de asemenea ca de lege ar trebui sa beneficieze doar cei care au o singura casa, nu mai multe.

[2]

In acelasi timp, 94% dintre romani apreciaza ca bancile vor lua masuri pentru a evita pierderile rezultate din legea darii in plata.

[3]

[4]

[5]

Comunicatul ARB:

Mai mult de trei sferturi dintre români (77%) consideră că în situația în care ar exista o lege care obligă banca să preia casa, atunci de această lege ar trebui să beneficieze numai cei care nu pot plăti și nu cei care pot plăti dar nu mai vor, se arată în sondajul “Opinia românilor despre Legea dării în plată” realizat de IRSOP Market Research & Consulting.

Majoritatea respondenților s-au pronunțat împotrivă ca beneficiarii legii să
fie cei care şi-au cumpărat mai multe case/ terenuri şi au dificultăţi, fiind indicați ca beneficiari ai legii numai cei care au o singură casă (81%).

De altfel, 89% dintre români consideră că este bine să existe o lege care să ajute persoanele fizice care au luat un credit şi se află în dificultate financiară.

Comunitatea bancară din România reiterează că se impune devansarea termenului de intrare în vigoare a Legii 151/2015 privind procedura insolvenţei persoanelor fizice.

Avantajul major al legii privind procedura insolvenţei persoanelor fizice faţă de legea privind darea în plată este că după insolvenţă debitorul persoană fizică de bună credinţă poate rămâne în posesia bunului imobil care este adus în garanţie, pe când darea în plată înseamnă pierderea locuinţei de familie/ terenului.

Aproximativ 94% dintre români optează pentru negocierea unei soluții în bună înțelegere cu banca și păstrarea locuinței, în situația în care au dificultăți financiare la plata creditului, în timp ce doar 6% dintre români doresc o lege care să prevadă desfiinţarea unui contract semnat cu banca şi renunţarea la casă (Legea privind darea în plată), se arată în sondajul “Opinia românilor despre Legea dării în plată”.

Studiul “Opinia românilor despre Legea dării în plată” s-a realizat la nivel naţional pe un eşantion de 1.016 de respondenţi, acesta fiind reprezentativ pentru întreaga populaţie adultă a României.

Persoanele intervievate au fost selecţionate în 433 localităţi urbane şi rurale distribuite aleatoriu pe întreaga suprafaţă a ţării. Sondajul a
fost realizat pentru Asociaţia Română a Băncilor în perioada 28 martie – 1 aprilie 2016, iar marja de eroare este +/- 3%.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii

Clientii Bancii Transilvania vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay si BT Go

Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii