Grupul bancar francez Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, a anunțat joi că urmează să beneficieze de o reducere a amenzii de 446 milioane de euro impusă de organismele de reglementare din Uniunea Europeană pentru manipularea dobânzilor Euribor, după ce banca franceză și-a retras contestația depusă în justiție, informează Bloomberg.
Un număr de opt bănci, printre care și Societe Generale, Deutsche Bank AG și Royal Bank of Scotland Group Plc, au fost amendate în 2013 cu o sumă record de 1,7 miliarde de euro pentru manipularea dobânzilor Euribor. Însă banca franceză a contestat modul în care Curtea Generală a Uniunii Europene a calculat amenda care i-a fost impusă, aceasta fiind de altfel prima contestație depusă de o companie după 2008.
Potrivit Societe Generale, Comisia Europeană va reveni asupra deciziei sale din 2013 și va emite o nouă hotărâre în care va reduce amenda anunțată anterior. Banca franceză nu a dezvăluit cât de mare este reducerea.
“În cursul contestației la Curtea Generală a Uniunii Europene, Societe Generale a recalculat valoarea activelor sale și a furnizat cifrele corectate Comisiei Europene. Oficialii europeni au verificat și acceptat noile cifre privind valoare activelor și în consecință vor propune reducerea amenzii impuse. Societe Generale acceptă amenda care este calculată pe baza cifrelor corectate și în consecință consideră că nu este niciun motiv pentru menținerea contestației”, a informat banca franceză.
Potrivit documentelor juridice, contestația a fost retrasă în data de 10 februarie, iar cazul a fost închis în data de 2 martie anul curent.
“Comisia Europeană salută faptul că Societe Generale și-a retras contestația față de decizia Comisiei”, a precizat purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar Ricardo Cardoso.
Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, are 154.000 de angajați și 32 de milioane de clienți în întreaga lume. În România, BRD — Groupe Societe Generale este cea de-a doua bancă, după totalul activelor.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii