Sindicatul Impact din BRD, care numara 3800 de membri, jumate din numarul total de 7500 de angajati ai bancii detinute de francezii de la Societe Generale, au decis sa intre in greva japoneza, dupa ce la inceputul lunii trecute au protestat fara succes in fata sediului central al bancii din Piata Victoriei din Capitala, in speranta ca vor obtine, printre altele, majorarea salariilor cu 100 de lei si o prima de 700 de lei pentru vestimentantia obligatorie la serviciu.
Sindicatul sustine ca majorarea salariilor de bază cu 100 lei brut pentru toţi salariaţii cu minim 3 ani vechime în BRD reprezinta o cotă parte din inflaţia neacordată în perioada 2009-2014.
De cealalta parte, reprezentantii bancii spun ca salariul mediu din BRD se afla la un nivel competitiv in raport cu piata bancara din Romania.
Este insa banca obligata sa indexeze salariile cu inflatia, dupa cum solicita sindicatul, in vederea acordarii celor 100 de lei brut?
BRD: “Nu exista o obligatie legala sau contractuala legata de indexarea cu inflatia. De altfel, acest mecanism nu mai este de multi ani practicat de companii. Pot exista mariri salariale colective pe baza de criterii sociale (si BRD a procedat la o astfel de crestere, de 3%, anul trecut, pentru pastrarea puterii de cumparare), dar principalul mecanism este selectivitatea, revizuirea salariala pe baza de performante si in concordanta cu piata.”
O alta revendicare a sindicatului este “acordarea unei prime de 700 lei net pentru procurarea de ţinute conform cerinţelor băncii (regulament intern), ţinută business pe care o asimilăm ţinutei de lucru prevăzute de Legea 319/2006.”
BRD nu este insa de acord sa le dea angajatilor atatia bani pentru asigurarea vestimentaţiei, considerand ca “este o încercare de întoarcere în timp la o prevedere de dinainte de privatizarea băncii.”
In schimb, banca spune ca-si recompenseaza angajatii cu vechime de cinci ani cu cate 40 de actiuni Societe Generale in valoare de 8.000 de lei, in doua transe: una in martie 2015, iar a doua in martie 2016.
Acordarea actiunilor face parte dintr-un proiect initiat de Société Générale in anul 2010 si care se aplica la nivelul intregului grup. Cele 40 de actiuni se acorda salariatilor prezenti in banca in anul 2010 (16 dintre ele au fost acordate deja in anul 2015).
“Actiunile pot fi imediat valorificate pe piaţă şi au o valoare clar mai importantă (aproximativ 8.000 RON la cursul actual al acţiunii Societe Generale) decât cei 100 de lei solicitaţi de sindicatul Impact sau suma pentru asigurarea vestimentaţiei”, spune BRD.
Sindicalistii mai solicita “păstrarea primei de participare a salariaţilor la profit (patronatul a propus eliminarea acestui drept în schimbul suplimentării primei de ziua băncii, suplimentare condiţionată de atingerea unui obiectiv nefezabil din punctul nostru de vedere, respectiv păstrarea numărului de clienţi activi).
De ce a decis BRD eliminarea primei de participare la profit?
BRD: “Mecanismul de acordare a acestei prime este cel care s-a schimbat. Prima de ziua bancii exista de mai multi ani, cuantumul ei fiind diferit in fiecare an in functie de realizarile bancii. Nivelul ei a fost stabilit la 500 lei pentru anul acesta; ca urmare a realizarii unor tinte comerciale, managementul a dublat cuantumul, astfel incat ea este in acest an de 1000 de lei.”
O alta cerinta a sindicatului BRD este reintroducerea în contractul colectiv de muncă a unui program de pensionare anticipată.
In replica, BRD spune ca aplica deja mecanisme de recompensare a muncii seniorilor bancii, in functie de situatia individuala, si care functioneaza eficient.
Iar ultima revendicare a sindicatului este protecţia liderilor sai cu încă 1 an de la terminarea mandatului (acest drept a existat pînă acum în contractul colectiv de muncă, dar patronatul nu doreşte perpetuarea lui).
BRD spune insa ca protectia prevazuta de lege este strict pe durata mandatului de lider de sindicat. In cazul sindicatului din BRD, acest mandat este de 5 ani. Legislatia in vigoare protejeaza organele de conducere a sindicatului fata de masura concedierii.
Ce se va intampla in continuare? BRD este dispusa la negocieri?
BRD: Asa cum a afirmat chiar de la declansarea conflictului de munca, patronatul este deschis la dialog social.
De cealalta parte, liderul sindicatului Impact, Cristian Mocanu, spune ca banca a decis sa nu negocieze cu sindicatul, astfel ca acesta va urma pasii impusi de lege catre greva generala, care urmeaza dupa cea japoneza, in care membrii de sindicat lucreaza cu banderole albe pe maneca.
BRD mai spune ca in condiţiile în care sindicatul Impact va continua demersurile iniţiate, banca îşi asigură clienţii că a luat măsurile necesare pentru continuarea oferirii serviciilor în condiţii normale. În acelaşi timp, banca îşi exprimă încrederea că, în cele din urmă, responsabilitatea şi realismul vor prevala.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii