Nu doar bancile mari, precum BCR si BRD, au majorat comisioanele aferente operatiunilor bancare, pentru a compensa partial din pierderile inregistrate cu creditele neperformante, ci si cele mai mici. Astfel, din 1 iunie 2013, GarantiBank a majorat costul mai multor comisioane aferente operatiunilor bancare, precum comisionul de administrare a contului curent si platile intra si interbancare.
Astfel, taxa de administrare a contului curent a fost majorata cu 1 leu, la 2,5 lei/cont/luna. Pe de alta parte, banca a eliminat comisionul de 1,5 lei/luna la contul de economii.
Vor fi exceptate de la plata taxei de administrare a contului, in cazul persoanelor fizice, urmatoarele produse: conturile curente deschise pentru achitarea ratelor la creditele (inclusiv descoperitul de cont curent) contractate de la GarantiBank sau pentru plata datoriei cardului de credit Bonus Card, conturile curente in care se incaseaza salariile, conturile curente in care se incaseaza drepturi banesti lunare (indemnizatii, alocatii, somaj, etc) in baza unei conventii incheiate intre Garanti Bank si AJPS/AJOFM, conturile de economii, conturile curente deschise pentru minori, conturile curente deschise pentru studenti si conturile curente in care se incaseaza pensia in baza conventiei incheiate intre Garanti Bank si CNPP.
Comisionul pentru transferurile in lei intre clientii GarantiBank (intrabancare) efectuate la ghiseu a fost majorat de la 1 leu la 3 lei/tranzactie. Pentru transferurile intrabancare in valuta, taxa a fost majorata de la 0,5 EUR la 1,5 EUR/tranzactie. Si platile prin internet banking intre clientii bancii sunt acum comisionate cu 1 leu pe tranzactie, pana acum fiind gratis.
Si transferurile de mica valoare efectuate de clientii GarantiBank catre alte banci (interbancare) au fost majorate: de la 4 la 6 lei pentru platile de pana la 5.000 de lei. Pe de alta parte, pentru platile mai mari de 5.000 de lei, comisionul scade de la 30 de lei la 10 lei, inclusiv pentru platile urgente.
Pentru platile prin internet banking, comisionul a fost majorat de la 1 leu pentru sumele de pana la 100 de lei, respectiv 2 lei pentru cele de pana la 1000 de lei, la 3 lei, comision perceput pentru transferuri de pana la 5.000 de lei. Pe de alta parte, a fost micsorat comisionul pentru sume mari: de la 10 lei la 5 lei pentru sumele de peste 5.000 de lei.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii