Sergiu Oprescu, seful Alpha Bank, a fost ales noul presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), in locul lui Radu Ghetea, anunta asociatia intr-un comunicat de presa. Oprescu a fost singurul care a candidat pentru aceasta functie.
Postul de presedinte al ARB a ramas vacant pentru ca Radu Ghetea cumulase doua mandate consecutive la sefia asociatiei, maximul permis. In plus, mandatul lui Ghetea nu a mai fost prelungit la sefia CEC Bank, in locul sau fiind propus secretarul de stat Enache Jiru.
La ARB au avut loc astazi alegeri pentru alte trei pozitii de membru in cadrul asociatiei: cea a lui Petre Bunescu, director adjunct la BRD, intrucat si el cumulase doua mandate consecutive, cea a lui Sergiu Manea, vicepresedinte la BCR, al carui prim mandat de trei ani expirase, precum si cea a sefului Piraeus Bank, Catalin Parvu, care de asemenea se afla la finalul primului mandat.
Pentru cele trei locuri disponibile la conducerea ARB au fost 7 candidaturi ale reprezentantilor unor banci mari, rezultatele fiind urmatoarele: Parvu a fost reales pentru un nou mandat de membru in ARB, in timp ce in locul lui Manea a fost a aleasa Luminita Runcan, director adjunct responsabil cu riscul la BT.
BRD a reusit sa-si mentina un reprezentant la sefia ARB, in locul lui Bunescu fiind aleasa Gabriela Gavrilescu, director adjunct la BRD responsabila a departamentului clienti corporativi.
Comunicatul ARB
“Adunarea Generală a Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) reunită în şedinţă astăzi, 14 mai 2015, a votat componenţa Consiliului Director ca urmare a expirării mandatelor unor membri.
Adunarea Generală a Asociaţiei a hotărât numirea dlui. Sergiu Oprescu în funcția de Președinte al Consiliului Director și a dlui. Cătălin Vasile Pârvu, dnei. Gabriela – Ștefania Gavrilescu, dnei. Luminița Delia Runcan în calitate de membri ai Consiliului Director.
Acestora li se adaugă membrii deja existenți: dl. Laurențiu Gabriel Mitrache, dna. Mirela Bordea și dl. Cornel Theodor Stănescu.
Vicepreşedintele Consiliului Director va fi desemnat de membrii Consiliului în prima ședință.
Consiliul Director este organul deliberativ şi decizional al ARB, durata mandatului membrilor fiind de trei ani.
“Conducerea ARB va avea un rol proactiv în comunicarea cu stakeholderii sistemului bancar pentru a îndeplini misiunea asumată de Asociația Română a Băncilor de a promova interesele membrilor săi şi de a contribui la dezvoltarea sectorului bancar”, a declarat dl. Sergiu Oprescu, președintele Consiliului Director al ARB.
Adunarea Generală a Asociaţiei a hotărât numirea dlui. Radu Grațian Ghețea în funcția de Președinte de onoare al Asociației Române a Băncilor, având în vedere notorietatea și realizările obținute în susținerea intereselor membrilor ARB pe parcursul celor 17 ani de când face parte din conducerea Asociației, dintre care în ultimii 15 ani în poziția de Președinte.
Conducerea executivă este asigurată de Preşedintele Executiv, dl. Florin Dănescu.
Constituită în mai 1991 ca asociaţie profesională, Asociația Română a Băncilor are în prezent 39 de membri, instituții de credit cu capital majoritar privat sau de stat, sucursale și reprezentanțe ale unor bănci străine.
Asociația Română a Băncilor concentrează întreaga industrie bancară din România, fiind vocea sectorului bancar în relația cu autoritățile române, Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană, Banca Mondială și alte organisme interne și internaționale.
Prioritățile industriei bancare vizează menținerea rolului sistemului bancar de principal finanțator al economiei României cu asigurarea stabilității și credibilității sectorului bancar.
Sistemul bancar românesc finanţează preponderent economia românească, asigurând aproximativ 92% din totalul finanţărilor acordate de sistemul financiar românesc.
Obiectivul ARB este să asigure o voce unitară pe proiectele de impact care afectează disciplina financiară şi imaginea sistemului bancar pentru a contribui la restabilirea încrederii și restaurarea unei imagini corecte a sectorului bancar prin promovarea rolului în societate și în economie al băncilor. Sistemul bancar din România, care deservește milioane de clienți, s-a dovedit a fi rezilient pe perioada crizei, nefiind nevoie de sprijin din fonduri publice pentru susținerea acestuia.
ARB este membră a Federaţiei Bancare Europene din anul 1992 (cu drepturi depline din 2007), a Consiliului European al Plăţilor, a Federaţiei Ipotecare Europene şi în 26 de organisme naționale lucrative privind dezvoltarea și perfecționarea cadrului economic. Pentru aceasta, comunitatea bancară pune la dispoziție peste 800 de specialiști care participă la cele 23 de comisii tehnice ale ARB.
Conducerea Exim Banca Romaneasca va fi asigurata in urmatorii patru ani de Traian Halalai in calitate de presedinte executiv, Lidia Stan – vicepresedinte executiv responsabil cu activitatea de retail/CFO, Catalin... detalii
Banca Comercială Română (BCR) anunță numirea Ioanei Gheorghiade în funcÈ›ia de Chief Risk Officer (CRO) È™i membru al Comitetului Executiv al băncii, sub rezerva aprobării de către autoritățile de reglementare,... detalii
Maria ZoicaÈ™ se va alătura ING Bank România în calitate de Director al departamentului Resurse Umane începând cu luna noiembrie 2024, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:Maria are peste... detalii
Intesa Sanpaolo Bank, subsidiara din România a Grupului Intesa Sanpaolo, unul dintre cele mai solide grupuri bancare din Europa, anunță numirea lui Alessio Cioni în funcÈ›ia de Director General È™i... detalii