BANCI | Stirea Zilei

Sergiu Oprescu, noul sef al ARB: Am gresit ca nu am sanctionat probleme percepute ca fiind doar ale unei banci

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-05-26 11:46

Sergiu Oprescu, presedintele Alpha Bank si noul sef al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), considera ca asociatia a gresit in trecut nesanctionand problemele si practicile incorecte ale anumitor banci, despre care s-a crezut ca nu sunt problemele intregului sistem si ca nu vor avea un impact asupra asociatiei si pietei bancare in ansamblu.

„Cred ca am trecut de un moment in care ceea ce se intampla la nivelul unei banci era problema bancii respective. Suntem acum intr-o perioada in care ceea ce se intampla la nivelul unei banci e problema intregului sistem. Suntem cu totul si cu totul intr-o alta paradigma. Ca atare, greselile trecutului se datoreaza faptului ca nu am sanctionat, ca asociatie, probleme pe care la vremea respectiva le-am perceput ca probleme ale unei singure banci”, a raspuns Oprescu, in cadrul conferintei de presa cu ocazia marcarii a 25 de ani de la infiintarea ARB, intrebat fiind, de Bancherul.ro, daca ARB isi va schimba strategia si abordarea pentru a invata din greselile trecutului.

„Intelegem acest lucru astazi. Dar va fi usor de facut acest lucru? Nu e usor. Dar tine pana la urma de intentia onesta de leadership la nivelul ARB. Vrem sa sanctionam si sa ne delimitam mult mai repede, la nivelul asociatiei, de practici care nu sunt corecte. Vrem sa corectam”, a adaugat seful ARB.

O alta schimbare la nivelul asociatiei avuta in vedere de Oprescu este o crestere a gradului de transparentizare in comunicarea cu presa si publicul, in vederea imbunatatirii educatiei financiare, mai precis a modului in care functioneaza bancile, dupa cum a sugerat de mai multe ori guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

„In mod cert este o intentie onesta si adanc dezbatuta la nivelul Consiliului director al ARB sa crestem nivelul de transparenta. Daca ridicam acest nivel de transparenta sub asteptarile publicului, sunteti in continuare nemultumiti. Daca nu o vom face onest si real, ne veti sanctiona si mai tare. Si atunci avem o nevoie sa comunicam mai bine, ca sa intelegem cateva lucruri. Primul este ca despre anumite lucruri nu putem fi transparenti. Iar pe acestea trebuie sa le identificam si sa le spunem. Cand e vorba de datele mele personale, cand concurez cu cel din stanga, nu voi putea fi transparent cu dumneavoastra, ci doar cand vorbim de intentii, strategii, directii, unde vrem sa schimbam cultura, la nivelul bancilor, acolo unde tine de intentia Asociatiei de a fi mai deschisa in comunicarea cu consumatorul, prin intermediul presei, cert e ca trebuie sa fim mai transparenti”, a adaugat Oprescu.

El a avertizat, in acelasi timp, ca „sunt foarte multe teme false, la care raspunsul nostru va fi intotdeauna acelasi: pentru ca asa zboara avionul. Daca o sa-mi spuneti ca trebuie sa punem motoarele invers, o sa va spun ca nu zboara. Noi trebuie sa comunicam in zona de educatie, pentru a se intelege cat de complexa si de complicata este functionarea bancilor si sa ne pazim noi, dar sa pazim si societatea, de deviatii populiste, care ne costa pe toti. Dar pentru asta, trebuie sa comunicam mai bine pe segmentele pe care putem comunica si astazi am raspuns onest ce nu putem comunica. Unde nu voi putea raspunde si unde cred ca e un pericol sa raspund, nu voi putea raspunde, dar voi spune acest lucru.”

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR alte declaratii ale lui Sergiu Oprescu si ale membrilor conducerii ARB

Taguri: dobanzi credite firme  Mugur Isarescu  Alpha Bank  

Comentarii

Clientul jecmanit
„sunt foarte multe teme false\"
Intrea a "vrea" si chiar a "face" nu este decat o vrajeala de doi lei a unui arogant. pe cine vrei sa pedepsesti tu, pe bancile ce cotizeaza la ARB si CPBR? Vezi ca deja vi se sparg jucariile si unii pleaca deja acasa cu ale lor. Gicesti de ce? "Noi trebuie sa comunicam in zona de educatie" - in acest moment ori esti prost ori te faci ca ploua, dar eu cred ca esti doar rau intentionat. Intai curata contractele de clauze abuzive si apoi incepe cu educatia. Sau tu incepi cu educatia pentru a impamanteni clauzele abuzive in contracte si mai mult "pentru ca asa zboara avionul" in Romania, nu? Cred ca acele timpuri sunt pe sfarsite si nu-ti dau mai mult de 6-7 ani pana cand creditele Prima Casa vor intra masiv in default. Atunci sa vezi tu distractie cu toata educatia si transparenta ta. De abia astept momentul in care veti merge la stat sa cereti garantia si statul va va da din parti ca n-o s-o mai aiba :)

cerasela
Smerenia bancherilor
Se sparge gasca gulerelor albe! ARB isi toarna cenusa in cap (cel putin declarativ), pe cand CPBR ramane consecventa atitudinii de superioritate, de forta si aroganta! Incepe, deci, distractia. Asteptam si primele capete taiate!

mihai
Cel putin3 banci vrea sa spuna
Plus cele 8 care au dat credite in CHF, si problema nu e neaparat ca le-au dat, ci cum s-au comportat dupa, bucurandu-se sa faca profit triplu din ele, fara sa echilibreze costurile, desi puteau s-o faca f. usor si bine, si fara sa piarda nimica decat acest profit triplu nemeritat. Deci cam jumate din banci cel putin. :-)



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii