Trei parlamentari ai partidului de guvernamant, PSD, in frunte cu Ilie Sarbu, socrul premierului Victor Ponta, au semnat o propunere legislativa pentru modificarea Legii nr.134/2010 privind codul de procedura civila si a Legii nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii privind codul de procedura civila, in vederea suspendarii executarii silite si reducerea datoriilor celor care au credite ipotecare si sunt executati silit de banci.
“Avad in vedere ca bunul ipotecat a fost evaluat la momentul acordarii imprumutului ca acoperitor al creantei bancii, aceasta nu poate impune debitorului sa suporte riscul diminuarii de valoare a acestuia intr-o eventuala vanzare“, sustin parlamentarii PSD.
In expunerea de motive a parlamentarilor PSD se arata urmatoarele:
“Executarea silita reprezinta cea de-a doua etapa a procesului civil si este o procedura prin intermediul careia creditorul constrange, cu concursul organelor de stat competente, pe debitorul sau care nu isi executa de buna voie obligatiile fiscale, de a le duce la indeplinire, in mod silit.
In situatia in care exista o garantie ipotecara, aceasta va fi executata cu prioritate.
La acest moment, legislatia din Romania nu contine dispozitii de favorizare a debitorilor din cadrul creditelor ipotecare, cum ar fi norme privind iertarea de datorie, avand in vedere criza economica sau norme de amanare a executarii silite pentru o anumita perioada de timp in care sa i se confere debitorului posibilitatea de a se redresa economic si de a fi in masura sa achite ratele creditului.
Avad in vedere ca bunul ipotecat a fost evaluat la momentul acordarii imprumutului ca acoperitor al creantei bancii, aceasta nu poate impune debitorului sa suporte riscul diminuarii de valoare a acestuia intr-o eventuala vanzare.
Fata de cele de mai sus, va inaintam prezenta propunere legislativa spre dezbatere si adoptare, in procedura de urgenta, conform art.107 din Regulamentul Senatului”.
Expunerea de motive este semnata de Senatorul PSD Darius-Bogdan Valcov, in numele initiatorilor Ilie Sarbu, Ioan Chelaru, care este vicepresedintele Senatului, deputatul PSD Daniel Barbulescu si Darius Valcov.
Modificarile la Codul Civil privind executarea silita
Legea propusa de parlamentarii PSD prevede urmatoarele modificari ale Legii nr.134/2010 privind codul de procedura civila si a Legii nr.76/2012 pentru punerea in aplicare a Legii privind codul de procedura civila:
1. La art. 718 alin.4 (care prevede suspendarea executarii) se introduce un nou punct, punctul 4, cu urmatorul cuprins:
“debitorul face dovada ca bunul imobil ce urmeaza a fi executat are destinatia de locuinta pentru familia sa, nu detine un alt imobil cu aceasta destinatie si face dovada ca nu realizeaza mai mult decat venitul minim garantat pe economie pentru fiecare membru al familiei sale. Aceste conditii trebuie indeplinite cumulativ”.
“art.24-d) in alte cazuri prevazute de lege”
Asadar, conform propunerii parlamentarilor PSD, o familie ai carei membri au venituri mai mici decat venitul minim garantat si locuiesc intr-o casa obtinuta prin credit ipotecar, vor putea beneficia de suspendarea executarii silite.
2. La art. 816 (urmarirea imobilelor ipotecate) se introduce un nou alineat, alin. (5) cu urmatorul cuprins:
“art.816 – alin.(5) In contractele bancare de credit ipotecar, in care creditorul a efectuat evaluarea bunului cu bani din acest credit, creditorul nu poate extinde executarea silita asupra altor bunuri apartinand debitorului sau”.
Legea prevede ca in cazul in care urmarirea silita a bunurilor ipotecate nu a condus la indestularea creditorului ipotecar in limita sumelor totale datorate (adica daca din vanzarea casei nu s-a acoperit valoarea creditului), creditorul ipotecar (banca) poate cere scoaterea la vanzare silita si a bunurilor neipotecate ale debitorului sau.
Ceea ce inseamna ca daca propunerea parlamentarilor PSD va fi adoptata, bancile vor trebui sa se multumeasca doar cu sumele rezultate din vanzare imobilelor ipotecate, fara a mai putea sa recupereze restul datoriei din alte bunuri ale datornicilor.
In acest scop, parlamentarii PSD au propus si modificarea Legii nr.287/2009 republicata privind Codul Civil, astfel:
“1. La art.2324 alin.1 se modifica si va avea urmatorul cuprins: cel care este obligat personal raspunde cu toate bunurile sale mobile si imobile, prezente si viitoare. Ele servesc drept garantie comuna a creditorilor sai, cu exceptia contractelor bancare de credit ipotecar”.
2. La art.2456 se modifica si are urmatorul cuprins: Debitorul ramane obligat personal pentru partea din creanta care nu este acoperita de pretul obtinut din vanzare, cu exceptia contractelor bancare de credit ipotecar”.
Dobanda de politica monetara a BNR (Banca Nationala a Romaniei) ar putea fi scazuta de trei ori in acest an, la 5,75%, de la 6,5%, cat este in prezent, conform... detalii
Dobanda de politica monetara a Bancii Centrale Europene (BCE) ar putea scadea de la 3% in prezent la 1,5% pana la finalul lui 2025, prognozeaza economistii. „Ne asteptam ca BCE... detalii
„Stiai ca poti sa iei un card de credit chiar daca ai gradul de indatorare depasit? Te ajutam cu un card de credit chiar daca banca ti-a spus ca ai... detalii
Inflatia mare este si consecinta cresterii salariilor, a precizat guveatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului privind inflatia din 11 noiembrie 2024.Seceta puteica, oferta insuficienta de produse alimentare si... detalii