Seful UniCredit demisioneaza

Autor:

Bancherul.ro
2016-05-25 16:07

UniCredit, cel mai mare grup bancar din Italia, a anuntat ca directorul său general, Federico Ghizzoni, va demisiona, o decizie care ar putea pregăti o restructurare mai amplă a grupului și o majorare de capital de mai multe miliarde de euro, transmite Reuters, citata de Agerpres.

La o reuniune care a avut loc marți, consiliul de administrație de la UniCredit, grup prezent și pe piața din România, a cerut președintelui boardului Giuseppe Vita să înceapă procesul de căutare a succesorului lui Federico Ghizzoni, care va rămâne în funcție până la găsirea unui înlocuitor.

“Consiliul de administrație de la UniCredit și Federico Ghizzoni au recunoscut că în prezent există condițiile pentru o modificare la vârful grupului”, se arată într-un comunicat de presă publicat la finalul reuniunii boardului.

Demisia lui Federico Ghizzoni, care conduce UniCredit din 2010, era așteptată având în vedere faptul că a fost criticat de unii investitori nemulțumiți de evoluția prețului acțiunilor, poziția de capital și profitabilitatea redusă a celei mai mari bănci italiene.

Potrivit unei surse din interiorul băncii, UniCredit și-a fixat drept obiectiv desemnarea unui nou director general la următoarea reuniune a consiliului de administrație, programată a avea loc în data de 9 iunie.

Printre posibilii succesori ai lui Federico Ghizzoni se numără francezul Jean-Pierre Mustier, fost director la Societe Generale și UniCredit, alături de actualul director al diviziei de investiții a UBS, Andrea Orcel, și directorul diviziei din Italia a Merrill Lynch’s, Marco Morelli.

Consiliul de administrație va alege un nou CEO în funcție de disponibilitatea sa de a lua în considerare o fuziune cu o altă bancă, caz în care Andrea Orcel este considerat cel mai bun candidat. În lipsa unei fuziuni, UniCredit ar putea să-și reducă vasta sa rețea internațională sau să strângă fonduri printr-o majorare de capital, care potrivit unor surse ar urma să se ridice la opt miliarde de euro.

UniCredit este prezentă în 17 țări din lume cu peste 8.500 de sucursale și 147.000 de angajați. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală și de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, și-a majorat participația pe care o deține la UniCredit Țiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acțiuni, prin preluarea pachetului de 45% deținut de omul de afaceri Ion Țiriac.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Revista presei

Contractele de leasing ale persoanelor fizice nu mai sunt titluri executorii

Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.

Banca Feroviara a fost cumparata de Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care ofera servicii IT pentru banci

Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii

NN Pensii a investit pagubos banii viitorilor pensionari romani intr-o firma falimentara din Germania - Wirecard

Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii

BNR dezvaluie ca 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un mecanism de spalare de bani proveniti din Rusia prin firme din Ghimpati - Giurgiu, caz in care a fost sesizat si DIICOT

Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii