Andreas Treichl, seful Erste Bank, actionarul principal al BCR, a declarat in aceasta dimineata, in cadrul conferintei de prezentare a rezultatelor bancii, ca legea darii in plata este o problema serioasa in Romania, dar nu atat in privinta potentialelor pierderi ale bancii, care nu vor fi semnificative, cat mai ales pentru faptul ca va afecta dramatic piata imobiliara si pe cea a creditarii, limitand accesul tinerilor la credite imobiliare.
“Datio in solutum, care prevede ca poti preda bancii cheile casei daca nu-ti mai poti plati ratele la credit, este o problema serioasa. Dar nu pentru ca ne va provoca multe pierderi, nu va avea un impact serios asupra creditelor neperformante, ci pentru ca va schimba dramatic activitatea de acordare de noi imprumuturi. Va fi nevoie de mai multe garantii, de un avans mai mare, se va majora si costul unui credit, astfel ca cei cu venituri mici si tinerii nu vor mai avea acces la credite ipotecare, efectul fiind ca piata imobiliara din Romania va fi afectata dramatic”, a spus Treichl.
In consecinta, aduga el, volumul de credite ipotecare va scadea puternic, afectand dramatic piata imobiliara si cresterea economica.
“Este complet absurd si stupid ceea ce doreste sa faca Parlamentul, pentru ca desi intentia este de a se lovi in banci, de fapt cei afectati vor fi tinerii. Impactul major al legii este ca va afecta cresterea creditarii imobiliare si cresterea economica a tarii”, a adaugat seful Erste Bank.
“Daca aceasta lege se adopta, va fi imposibil pentru tineri sa cumpere case. Mi-e greu sa inteleg cum Parlamentul intr-o tara ca Romania poate concepe si adopta o lege ca asta, care are efecte pozitive pentru putini oameni pe termen scurt, dar este extrem ne negativa pe termen lung, pentru viitorul tinerilor din Romania”, a adaugat Treichl, in cadrul conferintei de presa.
Legea pentru distrugerea consumatorilor
“Cred ca guvernatorul Isarescu a descris foarte clar situatia. Este unul dintre acele lucruri care sub titulatura de protectie a consumatorilor se face ceva total diferit, distrugerea consumatorilor. Pentru ca daca legea este adoptata in actuala forma, va schimba dramatic piata creditarii imobiliare in Romania. Ceea ce inseamna ca nimeni nu va mai putea obtine un credit, in afara celor cu venituri mari sau cu economii ridicate. Asta pentru ca se vor schimba conditiile de acordare a creditelor: vom cere mai multe garantii, avans mai mare, dobanzile vor creste, astfel incat tinerilor din Romania le va fi aproape imposibil sa-si mai construiasca o casa”, a adaugat Treichl.
Nu există comentarii pentru această știre.
Creditele in franci elvetieni (CHF) acordate de Bancpost in anii 2007-2008 si apoi cesionate bancii-mama din Grecia, Eurobank, au fost preluate in administrare de Vista Bank, de la First Bank,... detalii
Sistemul bancar din România este printre cele mai modee și performante din întreaga lume, spune Radu Ghețea în cadrul podcasturilor găzduite de Centrul de Soluționare Alteativă a Litigiilor în domeniul... detalii
• Confuzia dintre dorințe și nevoi duce la imposibilitatea corelării veniturilor cu cheltuielile• Mulți oameni sunt deconectați de la propria situație financiară. Unii nu știu care sunt veniturile familiei. Alții... detalii
Viva Credit a redus dobanda la creditele mai mici de 5.000 de lei de la 1,2% pe zi la 1% pe zi, pentru a se conforma Legii 243/2024 privind plafonarea... detalii