Salariile membrilor Consiliului de Administratie (CA) si conducerii executive a grupului financiar Banca Transilvania au crescut in 2014 cu 30% fata de 2013, adica echivalentul a 3,3 milioane lei, de la 7,6 la 11 milioane de lei. Veniturile aferente doar conducerii bancii (CA si directoratul) au avut un ritm de crestere asemanator, de la 4,8 la 7,3 milioane lei, conform datelor din raportul anual publicat de banca.
Probabil ca rezultatele bune obtinute de BT, precum si tranzactia de preluare a Volksbank, i-au determinat pe sefii acesteia sa-si acorde o majorare substantiala de prime si bonusuri de performanta.
Consiliul de Administratie al BT este compus din 7 persoane: Horia Ciorcila (foto, in dreapta), presedinte, Roberto Marco Marzanati, vicepresedinte (reprezentantul BERD), si alti cinci membri: Thomas Grasse (reprezentant al BERD), Ivo Gueorguiev (reprezentant BERD), Radu Palagheanu, Costel Ceocea si Vasile Puscas.
Comitetul Conducatorilor (conducerea executiva) este formata tot din 7 persoane: Omer Tetik (foto), director general, Luminita Runcan, director general adjunct – Chief Risk Officer (CRO), Leontin Toderici, director general adjunct – Chief Operations Officer (COO), George Calinescu, director general adjunct financiar (CFO), Andrei Dudoiu, director general ajunct, responsabil de companii si Tiberiu Moisa, director general adjunct, responsabil de retea & Business Development.
Daca impartim cele 7,3 milioane lei la cele 14 persoane din conducerea bancii, rezulta un salariu mediu de aproximativ o jumatate de milion de lei pentru fiecare membru de conducere, ceea ce inseamna in jur de 43.000 de lei lunar, echivalentul a aproape 10.000 de euro.
Conducerea executiva incaseaza insa salarii mult mai mari decat cele ale membrilor Consiliului de Administratie.
Este vorba de valori brute, care includ si taxele platite catre stat, ceea ce inseamna va veniturile nete sunt mai mici.
In afara salariului, primelor si bonusurilor, sefii Bancii Transilvania sunt rasplatiti si cu actiuni gratuite in cadrul programului de fidelizare a angajatilor.
Cat castiga sefii altor banci mari
Sa vedem acum si castigurile sefilor din alte banci, conform datelor publicate de acestea.
Conducerea BCR, cea mai mare banca romaneasca, a incasat in 2014 venituri totale de 11,8 milioane lei, in scadere fata de cele 15,4 milioane din 2013.
Conducerea BCR este formata tot din 14 persoane, la fel ca la BT.
Consiliul de Supraveghere il are ca presedinte pe Manfred Wimmer, secondat de seful grupului Erste, Andreas Treichl, carora li se adauga alti 5 membri: Herbert Juranek, Gernot Mittendorfer, Brian O’Neill, Florin Pogonaru (care si-a dat demisia anul trecut) si Tudor Ciurezu.
Conducerea executiva a BCR este detinuta de cehul Tomas Spurny, care are 6 vicepresedinti: slovaca Adriana Jankovicova, romanii Dana Demetrian, Sergiu Manea si Paul Ursaciuc, precum si Bernd Mittermair si Jonatan Locke.
Sefii BRD (doar directorii executivi) au obtinut anul trecut venituri brute de 10,1 milioane lei. Membrii CA au incasat venituri lunare mult mai mici, de doar 1500 de euro lunar, brut.
Conducerea BRD a fost formata anul trecut din mai multe persoane decat la BCR si BT, respectiv 17: 10 in Consiliul de Administratie si 7 in Comitetul de Directie. Din acest an, banca si-a redus numarul persoanelor din CA la 7, la fel ca la primele doua banci.
La BRD, atat CA-ul cat si conducerea executiva sunt detinute de aceeasi persoana, Philippe Lhotte. Din conducerea executiva a bancii mai fac parte urmatorii directori ajuncti: Petre Bunescu, Didier Colin, Jean-Luc Grasset, Claudiu Cercel, Gabriela Gavrilescu si Gheorghe Marinel.
Cel mai bine platiti sunt managerii din conducerea Raiffeisen Bank. Managementul bancii a primit anul trecut venituri totale de 20,7 milioane lei, asadar dublu decat cei ai BCR si BRD si aproape de trei ori mai mult decat cei ai BT. Iar in 2013 aveau salarii si mai mari: 23,1 milioane lei.
Trebuie precizat ca managementul Raiffeisen cuprinde membrii Consiliului de Supraveghere, ai Directoratului si alte persoane cu functii cheie, asa cum sunt acestea definite de regulamentele BNR, asadar este vorba de mai multe persoane de conducere, nu doar cei prezentati mai jos.
Presedintele Raiffeisen Bank este Steven van Groningen, secondat de 6 vicepresedinti: James Stewart, Carl Rossey, Vladimir Kalinov, Cristian Sporis, Mircea Busuioceanu si Bogdan Popa.
Consiliul de Supraveghere al Raiffeisen Bank are mai putine persoane decat la celelalte banci, doar 5, iar cel mai ciudat este ca acest organism nu are presedinte, ci doar membri: Karl Sevelda, seful grupului Raiffeisen, Martin Gruell, Klemens Breuer, Razvan Munteanu si Anca Ioan.
Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii