Sectorul bancar a redevenit locomotiva cresterii economice, spune Omer Tetik, seful Bancii Transilvania

Autor:

Bancherul.ro
2018-08-16 22:04

Sectorul bancar romanesc s-a recuperat complet dupa criza din urma cu 10 ani si a redevenit locomotiva cresterii economice, spune Omer Tetik, directorul general al Bancii Transilvania, detinuta in majoritate de firme si persoane fizice romane si care a ajuns cea mai mare banca din Romania dupa valoarea activelor, inaintea BCR, dupa preluarea Bancpost.

Si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat recent ca ritmul de crestere al creditarii l-a depasit pe cel al PIB-ului, care a scazut spre potential, de la 7% anul trecut la 4% in prezent, iar finantarile acordate de banci firmelor ar putea deveni noul stimul de crestere economica, dupa epuizarea stimulilor fiscali. (vezi aici detalii)

Sectorul bancar romanesc inregistreaza in prezent profituri record, peste cele din perioada de euforie din anii 2007 si 2008, fiind insa acum mult mai bine capitalizat, cu o rata de solvabilitate de aproape 20% in medie, si o lichiditate ridicata, datorita unui volum ridicat de depozite ale populatiei si firmelor, raportul credite/depozite fiind de 75%.

Seful BT a mentionat si ca bancile romanesti si-au rezolvat problemele creditelor neperformante, rata de neperformanta (NPE ratio) scazand la 6,16% in martie 2018, de la aproape 30% dupa criza din 2008.

Banca Transilvania are un raport cost/depozite si mai mic, de 66%, in timp ce rata de adecvare a capitalului este de 22,41%, peste media sistemului bancar.

NPL ratio este 2,95% iar rata de acoperire cu provizioane si garantii imobiliare 120%, iar NPE ratio a scazut la 5,95% in iunie 2018, cu 85% rata de acoperire cu provizioane.

In privinta finantarii economiei reale, Banca Transilvania si-a majorat cu un miliard de lei creditele acordate IMM-urilor si firmelor mari in prima parte a anului. (vezi aici detalii)

Omer Tetik a precizat ca cererea de credite din partea IMM-urilor si firmelor a inceput sa creasca in trimestrul doi, in timp ce cererea de credite din partea populatiei s-a mai temperat, insa se mentine la un nivel ridicat.

Banca Transilvania a devenit cel mai mare grup financiar din Romania, depasind BCR, dupa ce a preluat banca greceasca Bancpost. Activele Bancii Transilvania (BT) au ajuns la 75,3 miliarde lei la nivel de grup in iunie 2018. (vezi aici detalii)

Comentarii

De la: GiovanniSubiect:

Informatie partial eronata

Comentariu:

Informatia ca functia de portare a banilor de pe cardul altei banci o mai gasim doar la Libra Bank e gresita. OTP ofera de circa un an aceasta functie pe care au denumit-o "Magnetul de bani".

De la: gabiSubiect:

ing

Comentariu:

ING e ok pentru clientii "basic", doar sa nu te prinda sistemul cazut cu cosul de cumparaturi prin cora sau prin alta tara straina fara cash. Daca ai, pe langa contul de pf, un cont pfa si/sau srl si faci frecvent plati catre alti contractori te duci la alta banca.

De la: cucuSubiect:

cont restrictionat

Comentariu:

Sunt total nemultumit de ING! mi-au blocat contul curent prin care plateam facturile , pe motiv ca sotia a virat in contul meu o parte din salariul ei! nu am inteles: ING spune ca e ilegal ca sotia sa foloseasca contul meu prin transfer direct din alt cont si ca trebuia sa mearga la bancomat sa depuna banii in cont. PE BUNE? si ATUNCI DE CE MAI AVEM NEVOIE DE HOME BANK? merg la furnizorul de servicii si platesc la ghiseu, pt ce sa mai pierd timpul sa depun bani la bancomat. BANCA ING PROFITA DE LACUNELE DIN LEGISLATIE!

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

Dobada „de la…X%” la credite: de ce nu e corecta si cat e cea reala

Am spus-o si o repetam: reclamele facute de banci la credite cu dobanda „de la x%” nu sunt corecte. In primul rand, pentru ca pacalesc oamenii: „de la 5,25% sare... detalii

DNSC nu poate sa inchida un site pentru fraude, activ de peste 3 luni

DNSC (Directoratul National de Securitate Cibernetica) spune ca nu poate sa inchida site-ul Brua.ro (foto) pentru fraude cu investitii in actiuni Transgaz, desi este activ de peste 3 luni, la... detalii

Un site pentru fraude cu investitii este activ de peste 3 luni, desi ASF il poate restrictiona

Site-ul Brua.ro pentru fraude cu investitii in actiunile Transgaz este activ de cel putin 3 luni, desi ASF (Autoritatea pentru Supraveghere Financiara) este abilitata de lege sa ceara restrictionarea accesului... detalii

Site-ul pentru fraude Brua.ro este activ de luni de zile, fara ca ASF sau DNSC sa faca ceva

- Cum explicati ca site-ul Brua.ro, pentru fraude online (scam) cu investitii in actiuni Transgaz, inca functioneaza, la 3 luni de la publicarea unui articol pe site-ul Bancherul.ro. - Care... detalii