Scandalul creditelor in CHF, in direct din Parlament; BNR s-a resemnat cu conversia la cursul istoric si a cerut doar plafonarea sumelor, ca la darea in plata; parlamentarii au convenit de principiu conversia CHF la cursul istoric, votul final se va da saptamana viitoare (update)

Autor:

Bancherul.ro
2016-10-04 16:50

Deputatul PNL, Andreea Paul, a prezentat, cu putine momente in urma, in cadrul comisiei juridice din Camera Deputatilor, trei variante de conversie a creditelor in valuta sau doar a celor in franci elvetieni (CHF):

1. Conversia creditelor in CHF la cursul istoric, din momentul acordarii acestora, aplicat la soldul din prezent;

2. Conversia creditelor in toate valutele, la cursul istoric plus 20%;

3. Propunerea Ministerului Finantelor, venita in urma cu 1,5 ani, de conversie cu garantii si discount la soldul ceditului, un mecanism mai complicat;

Paul a precizat ca PNL a luat decizia de sustinere a primei variante, privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric, care ar urma sa produca bancilor pierderi de 1,8 miliarde lei.

Impactul conversiei tuturor creditelor in valuta la un curs istoric plus 20% ar fi de 2,4 miliarde lei, a adaugat ea.

Deputata PNL a justificat decizia ca o masura de pedepsire a unor banci, nu intregul sistem bancar, care ca ar fi dus o politica de creditare iresponsabila, intr-o valuta exotica, ceea ce reprezinta o practica inselatoare, calificata astfel atat de institutiile europene cat si de cele din Romania.

BNR propune plafonarea creditelor ce vor fi convertite

Eugen Radulescu, seful directiei de stabilitate financiara din BNR, nu s-a opus celor trei propuneri de conversie si a propus doar plafonarea la o anumita suma a creditelor ce vor fi convertite, dupa modelul legii privind darea in plata, unde plafonul este de 250.000 de euro.

Eugen Radulescu:

“In forma actuala a amendamentelor nu este prevazut nicun prag. Noi am facut calcule si am vazut ca avem 300 de credite mai mari de 250.000 de euro echivalent, adica de peste 400.000 CHF la momentul acordarii.

Neavand prag, ca la legea darii in plata, riscam sa-i ajutam pe cei care nu ar trebui, pentru ca nu sunt intr-o situatie financiara disperata, din moment ce au luat credite de milioane de euro.

De asemenea, avem cazuri ca la darea in plata, adica un singur debitor cu mai multe credite. Exista un caz cu 8 credite ipotecare date in plata, deci cu obiective comerciale, asadar am considera util limitarea aplicari la un singur credit.”

S-a decis: conversia CHF la cursul istoric

Ciprian Nica, deputat PSD, vicepresedintele comisiei juridice, i-a intrebat pe parlamentari daca toti sunt de acord cu conversia creditelor in CHF la cursul istoric, iar raspunsul a fost afirmativ.

“Asadar am stabilit conversia francului elvetian in lei la cursul istoric, ca principiu, pentru ca acum nu avem cvorum pentru vot, dar luni vom da votul final pe amendamente”.

“Rog ca si bancile sa vina cu amendamente pana vineri, cum vad ele cursul istoric, din punct de vedere politic”.

“Am discutat doar de CHF, pentru ca daca discutam de euro, am deschide o cutie a Pandorei”, a mai spus Nica, la intrebarea unui client al bancilor daca se va face conversia si pentru creditele in euro.

Nica a mai spus ca trebuie luata in considerare si propunerea BNR de plafonare a valorii creditelor ce urmeaza a fi convertite.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a mai dat o lovitura

Deputatul PNL Daniel Zamfir, initiatorul legii privind darea in plata, a fost cel care a depus, in aceasta vara, amendamentul privind conversia creditelor in franci la cursul istoric, la o lege initiata de deputata PSD Ana Birchall inca din 2014, dar care s-a tergiversat, in urma interventiilor BNR si FMI.

Succesul legii privind darea in plata, trecuta fulgerator prin Parlament in primavara acestui an, i-a dat lui Zamfir elanul necesar pentru a promova rapid si legea privind conversia creditelor in CHF la cursul istoric, pe care colegii sai parlamentari au negociat-o mai bine de doi ani cu bancile si BNR, pentru a gasi o solutie de mijloc, echilibrata, nu una populista si radicala.

Solutia populista de conversie la cursul istoric, la fel ca darea in plata, a castigat insa rapid adeziunea restului parlamentarilor, care se pregatesc de alegerile de la finalul anului.

Zamfir (fara avocatul Piperea alaturi, cum ne-am obisnuit), a reusit sa articuleze cateva argumente pentru conversia la cursul istoric:

“Este o masura reparatorie pentru clientii bancilor, pentru ca Parlamentul Europan a adoptat o rezolutie in octombrie 2015 in care se spune ca bancile au vandut produse inselatoare, deci solutia este sa intervenim urgent si nu putem decat la curs istoric.

Este si o masura sanctionatorie, pentru ca unele banci au dat credite in CHF incalcand norme de creditare.

Deci este corect si moral pentru a indrepta lucrurile, iar cursul istoric se pare ca are consens politic, e de acord cu el inclusiv doamna Birchall, deci haideti sa rezolvam intr-o jumatate de ora”, i-a indemnat Zamfir pe colegii lui.

(stire in curs de actualizare)

Comentarii

De la: FiremanSubiect:

Camatari

Comentariu:

Dați ca aveți destul de unde ați furat,si furați prin cam?t? ordinara

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Credite BT Direct pentru pacientii Medicover

Banca Transilvania, BT Direct și Medicover anunță un parteneriat pentru creșterea accesului la servicii medicale private, susținând sănătatea și creșterea calității vieții, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Pacienții... detalii

Probleme cu cardurile BRD Mastercard

Cardurile Mastercard emise de BRD nu au functionat astazi la ATM-urile altor banci si la platile in magazine. Tranzactiile refuzate au fost insa inregistrate de doua ori (dublate) in conturile... detalii

Card cu OLED in editie limitata: BT Visa UNTOLD

Perioada de pre-înregistrare pentru Cardul BT Visa UNTOLD în variantă fizică se încheie în câteva zile, în 15 aprilie, anunta Banca Transilvania intr-un comunicat, in care adauga: Acesta este primul... detalii

Creditele si depozitele la TBI Bank, indisponibile pana in 1 aprilie

TBI Bank anunta ca "intre 27 martie si 31 martie, efectuam o actualizare importanta a sistemelor noastre. Din 1 aprilie, toate serviciile vor fi din nou disponibile": Serviciile indisponibile in... detalii