BANCI | Stirea Zilei

Scadere spectaculoasa a dobanzilor in lei la creditele pentru firme: de la 8% la 2% sau chiar 0,32% intr-o singura luna

Trimite stirea unui prieten
Nume *
E-mail *
E-mail prieten *
Mesaj
Cod validare * Turing Number
Tastati codul din imagine (doar cifre)
195.154.184.126

Autor: Bancherul.ro
2016-11-02 21:44

Cresterea substantiala a volumului de credite noi in lei acordate de banci firmelor in luna septembrie (2,8 miliarde lei, comparativ cu 2 miliarde lei in august, cel mai ridicat nivel din ultimii sase ani, recordul fiind stabilit in decembrie 2010, cu 3 miliarde lei) a determinat o prabusire spectaculoasa a dobanzilor, ca efect al concurentei bancilor pentru atragerea de clienti.

Astfel, conform statisticilor BNR, pentru creditele cu valori sub 1 milion de euro acordate firmelor, bancile au fost dispuse in septembrie sa accepte o dobanda fixa pe o perioada intre 1 si 5 ani de doar 2,11% in medie, fata de 8,94% in august, nivelul de 8% pentru aceste tipuri de credite fiind mentinut inca din luna augut a anului trecut.

O scadere si mai spectaculoasa s-a produs in cazul finantarilor de pana la 1 milion de euro pentru fime cu dobanzi fixe de peste 5 ani: de la 7,77% in august la doar 0,32% in septembrie.

Ramane de vazut, insa, daca practicarea de dobanzi fixe in luna septembrie de doar 2% si 0,32% a fost un eveniment izolat, datorat unei oferte de tip “dumping” a vreunei banci, in incercarea de a pune mana pe un client corporativ mare sau va reprezenta o fisura care va duce la scaderea dobanzilor pentru aceste tipuri de finantari cu dobanda fixa pe perioade de peste 1 an.

Oricum aceste dobanzi fixe pe termene de peste 1 an au niveluri disproportionate fata de dobanzile variabile (care se modifica trimestrial, de regula, in functie de indicii ROBOR).

Astfel, pentru creditele cu valori de pana la 1 milion de euro cu dobanda variabila sau cu o dobanda fixa de pana la un an, rata medie a fost in septembrie de 3,96%, inca o data mai mica decat dobanzile fixe de peste un an.

In cazul creditelor cu valori mari, de peste 1 milion de lei, dobanda medie a scazut in septembrie la 2,89%, de la 3,06% in august. In urma cu un an, in septembrie 2015, dobanda la aceste credite era 4%.

Media dobanzilor la toate tipurile de credite noi in lei pentru firme a scazut in septembrie la 3,51%, de la 3,735 in august si 4,82% in septembrie anul trecut.

In acelasi timp, bancile plateau firmelor pentru depozitele din conturi, in sold, o dobanda medie de 0,54% in septembrie, in scadere de la 0,56% in august si 0,85% la finalul anului trecut.

Pentru depozitele noi, dobanda a scazut si mai mult: 0,33% in septembrie, de la 0,42% in octombrie si 0,8% in decembrie 2015.

Marja de castig a bancilor aferenta creditelor noi a fost asadar in medie de 3,18% in septembrie, in scadere de la 3,31% in august.

Vezi in CLUBUL BANCHERILOR statisticile detaliate privind dobanzile si volumele de credite noi acordate de banci

Taguri: Banca Nationala a Romaniei (BNR)  credite firme  statistici BNR  

Comentarii



Adauga un comentariu
Nume *:

E-mail *:
(nu se afiseaza pe site)
Subiect:
*
Comentariu:

Turing Number

Tastati codul din imagine (doar cifre)  



Adauga un comentariu folosind contul de Facebook

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei



Topul bancilor cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi la refinantarea creditelor ipotecare sunt, in ordine, CEC Bank, BRD, Libra Bank, ING Bank si Banca Transilvania (BT), conform topului realizat de Bancherul.ro pe baza informatiilor publicate de banci. Clasamentul a fost intocmit detalii

Bancile cu cele mai mici dobanzi la creditele ipotecare

Bancile cu cele mai mici dobanzi fixe in primii 3,5 sau 10 ani la creditele ipotecare sunt Banca Transilvania (BT), BCR si CEC Bank, conform calculatoarelor de credit de pe site-urile bancilor. Topul a fost realizat pe baza unui imprumut in valoare de 250.000 de detalii

Cum raspunde BRD la intrebarile privind fraudele online

Fraudele online au devenit o problema pentru banci, astfel ca am trimis la BRD urmatoarele intrebari, in urma reclamatiilor primite de la cititorii care au fost victimele inselaciunilor prin intermediul unor false platforme de investitii: - Care este procedura detalii

Ocean Credit incalca legea privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit

Ocean Credit nu respecta legea contractelor de credit, OUG 50/2010, privind informarea clientilor inainte de acordarea unui credit, astfel incat acestia sa fie constienti de costul unui imprumut si sa-l poata compara cu ofertele altor IFN-uri sau banci. Concret, detalii

 



 

Ultimele Comentarii