Scădere semnificativă în comerțul cu amănuntul, in februarie 2023

Autor:

Dan Palangean
2023-04-07 07:51

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) a scăzut în luna februarie 2023 față de luna anterioară cu 2% pe seria brută și cu 0,6% pe seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, conform datelor publicate de INS. Rezultatul ajustat a fost ameliorat de dispunerea zilelor în calendar.

Raportat la aceeași lună din anul precedent, s-a consemnat un avans de 2,8% în termeni bruți ( mai puțin de jumătate față de ianuarie) și de 3,2% ajustat cu zilele lucrătoare și sezonalitatea. Rezultatul brut cumulat pe primele două luni din anul 2023 a coborât aproape de cea mai redusă valoare din ultimele 12 luni, după ce în ianuarie ajunsese la cel mai ridicat nivel.

Această evoluție s-a produs în contextul diminuării puterii de cumpărare a salariului mediu (+15% aferent lunii ianuarie, încasat în februarie, la o inflație de 15,52%), corelată cu scăderea mai mare a pensiei reale (aproximativ -2,6%, în pofida majorării nominale cu 12,5% de la începutul anului).

Ar fi de subliniat reducerea semnificativă în termeni bruți a volumului lunar al cifrei de afaceri la produse nealimentare (-6,1% față de luna anterioară, deși încă +1,7% comparativ cu februarie 2022).Comerțul cu carburanți a stagnat la începutul anului (+0,3% februarie la ianuarie) și a coborât la -2,7% pe valoarea cumulată la 2 luni față de aceeași perioadă din 2022.

La produsele alimentare, creșterile marginale față de luna precedentă (+1,5% brut și +1,1% ajustat) au fost suficiente pentru a marca o creștere la 12 luni de +7,3% brut, respectiv +6,3 ajustat. Ceea ce a condus la un rezultat cumulat pe primele două luni de +5,9% brut, peste cel de la nealimentare (+5,4%).

Astfel, consumul a scăzut semnificativ per total față de luna anterioară și s-a apropiat de valoarea estimată curent de CNSP pentru avansul PIB pe 2023 (2,8%, conform datelor oficiale curente), de la un nivel mai mult decât dublu anterior. Asistăm, practic, la o reorganizare a structurii de consum, în condiții de reducere a puterii de cumpărare.

[1]

De reținut, din perspectiva comerțului, pe fondul rezultatelor modeste din industrie (în coborâre aproape de nivelul din urmă cu șase ani) și agricultură (a cărei evoluție în 2022 s-a situat la -11,6%), s-au accentuat dezechilibrele externe.

Astfel, în prima lună a anului curent, în pofida trendului de restrângere a consumului intern, s-a majorat cu 14% deficitul comercial (de la -1,9 miliarde euro până la -2,16 miliarde euro)

Comentarii

Nu există comentarii pentru această știre.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Institutul National de Statistica

România, la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE

România s-a situat în anul 2023 la 78% din PIB-ul mediu pe locuitor al UE, nivel ajustat la paritatea puterilor de cumpărare, potrivit datelor semidefinitive publicate de INS. Acest indicator... detalii

Producția industrială, la cota -1,8% după 11 luni din 2024

Potrivit INS, producția industrială a scăzut cu -3,8% în noiembrie 2024 față de luna anterioară pe seria brută, însă diminuarea a fost calculată la doar -0,6% în varianta ajustată după... detalii

Deficitul contului curent, peste 26 miliarde euro în noiembrie 2024

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat pe primele unsprezece luni din 2024 un deficit de 26,3 miliarde euro, cu o treime mai mare față de aceeași perioadă a... detalii

Comerțul cu amănuntul - în creștere cu 8% pe primele 10 luni

Cifra de afaceri din comerțul cu amănuntul (fără autovehicule și motociclete) raportat la aceeași lună din anul precedent a consemnat un avans al vânzărilor de 11,1% brut, valoarea ajustată cu... detalii