Scadere importanta a dobanzii la creditele pentru firme, la 4,5% pe an

Autor:

Bancherul.ro
2020-09-08 20:56

Dobanda medie la creditele in lei pentru firme a scazut cu aproape o jumatate de punct in luna iulie, la 4,48%, de la 4,89% in iunie, conform statisticilor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).

Reducerea dobanzilor la credite este determinata de ajustarea dobanzii de politica monetara a BNR de trei ori in acest an, incepand cu luna martie, de la 2,5% la 1,5%, in scopul atenuarii impactului crizei COVID-19.

In acelasi interval, dobanda medie la creditele in lei pentru firme a scazut de la 6,27%, cat era in martie, la 4,48% in iulie, asadar cu 1,8 puncte procentuale, mult mai mult fata de marja de un punct cu care a fost taiata dobanda de referinta.

Cu toate acestea, dobanda medie practicata de banci pentru finantarea companiilor se afla inca la un nivel mult mai ridicat decat valoarea inregistrata in urma cu patru ani, in septembrie 2016, cand era la doar 3,5%, in timp ce dobanda de politica monetara era mai mare, de 1,75%.

Este posibil, asadar, ca dobanda medie pentru creditele acordate firmelor sa scada si mai mult in urmatoarea perioada, mai ales daca BNR va continua sa relaxeze politica monetara.

Iar comparativ cu dobanzile din alte tari vecine, cele din Romania sunt mult mai ridicata (vezi aici detalii).

Pe de alta parte, dobanzile la credite nu sunt influentate doar de dobanda BNR, ci si de alte elemente, precum riscul de credit, care este ridicat in perioadele de criza, precum cea din prezent, astfel ca bancile sunt tentate sa mentina ridicata dobanda.

In acelasi timp, programul de credite garantate de stat, IMM Invest, desi nu impune un nivel maxim de dobanda, ca in cazul creditelor imobiliare Prima Casa (Noua Casa), stimuleaza competitia intre banci si implicit diminuarea dobanzilor.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Dobanzi Credite

Care este dobanda maxima la un credit IFN?

Legea nr.243 din 2024, in vigoare din 11 noiembrie 2024, plafoneaza costul total (dobanda DAE) al creditelor acordate de IFN-uri la 365% pe an (1% pe zi). Plafoanele sunt stabilite in... detalii

Ce dobanzi platesc romanii pentru creditele ipotecare, in comparatie cu locuitorii tarilor vecine

Romanii platesc cele mai ridicate dobanzi pentru un credit ipotecar in comparatie cu locuitorii altor tari vecine, precum Bulgaria, Ungaria, Cehia si Polonia, conform statisticilor publicate de Banca Centrala Europeana... detalii

Scadere importanta a dobanzii la creditele pentru firme, la 4,5% pe an

Dobanda medie la creditele in lei pentru firme a scazut cu aproape o jumatate de punct in luna iulie, la 4,48%, de la 4,89% in iunie, conform statisticilor publicate de... detalii

Care banci au cele mai mici dobanzi la creditele de nevoi personale

Bancile cu cele mai mici dobanzi pentru un credit de nevoi personale in lei sunt, in ordine, Banca Transilvania, Banca Romaneasca si CEC Bank, conform clasamentului realizat de Bancherul.ro.Topul a... detalii