“Sa aveti incredere!” Cu aceste cuvinte si-a incheiat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, conferinta de presa de astazi, pe care a deschis-o cu o replica dura si ferma adresata consilierului economic al premierului Romaniei, Darius Valcov, care a adus in ultima perioada acuzatii nefondate si necredibile la adresa BNR, pe care guvernatorul le-a caracterizat drept iresponsabile si care nu reflecta pozitia Guvernului.
“Atacurile la adresa BNR sunt jalnice, inclusiv cu invective ca nu suntem patrioti. Este inadmisibil sa existe astfel de declaratii de la primul nivel al Guvernului”, a declarat Isarescu, intr-un acces de replici de o virulenta si o duritate neobisnuite la adresa lui Valcov si altor critici cunoscuti ai BNR, precum avocatul Piperea, fostul bancher Lucian Isar si senatorul ALDE Daniel Zamfir.
Guvernatorul a subliniat, din nou, in detaliu, ca niciuna dintre acuzatiile acestora nu este adevarata: nici cea privind manipularea ROBOR-ului, nici cele privind evolutia cursului valutar si nivelul dobanzii de referinta.
Ba chiar Mugur Isarescu a avertizat ca solicitarile lui Valcov, ca BNR sa scada dobanzile si sa apere leul pot fi considerate atacuri la independenta bancii nationale, care, potrivit legii, nu poate primi nici macar sugestii privind politica monetara, darmite recomandari de a modifica dobanda de referinta.
Guvernatorul l-a izolat pe Valcov de institutiile pe care acesta le reprezinta (Guvernul) sau pretinde ca le reprezinta (BNR si Parlamentul), sustinand ca acesta nu vorbeste nici macar in numele Guvernului.
Isarescu a adus drept dovada in acest sens foaia de parcurs semnata in aceasta dimineata, alaturi de reprezentantii Guvernului si Academiei Romane, pe care Romania se angajeaza sa o respecte pentru adoptarea monedei euro din 2024, document in care “nu exista niciun damf de Valcov”, ceea ce insemna ca masurile economice la care Guvernul se angajeaza in respectivul angajament sunt diferite de declaratiile lui Valcov.
Guvernatorul a mai dezvaluit ca Valcov nici macar nu a participat la elaborarea programului de aderare a Romaniei la zona euro, o dovada ca opiniile exprimate de acesta la televiziuni nu reprezinta punctul de vedere al Guvernului.
Intrebat, de Bancherul.ro, daca este posibila o aderare rapida a Romaniei la euro in 2024, in conditiile existentei OUG 114/2018 privind taxa bancara, guvernatorul BNR a raspuns ca aderarea optimista este fezabila, dar nu cu suisuri si coborasuri de genul celor intamplate recent.
Guvernatorul BNR a adoptat, de asemenea, o pozitie intransigenta si cu privire la modificarea taxei bancare: a cerut Ministerului de Finante sa renunte la legarea acesteia de ROBOR, intrucat ar fi afectata flexibilitatea politicii monetare, o cerinta “care nu se negociaza”.
Isarescu a repetat ca ROBOR-ul este principalul instrument de politica monetara a Bancii Nationale, prin care se transmite in piata bancara deciziile de majorare sau de reducere a dobanzii de referinta, astfel ca nu poate fi fixat la un anumit nivel, precum cel de 2%, cum cere Valcov. Conform OUG 114/2018, bancile platesc taxa doar daca ROBOR-ul depaseste 2% pe an.
“ROBOR-ul ar putea scadea sub 2% doar daca inflatia ajunge la 2%”, a precizat Isarescu. “Dar cine poate garanta ca se va intampla asta?”, a adaugat el. In prezent, inflatia este de 3,27%, conform ultimei cifre oficiale, de la finalul lui 2018.
De altfel, guvernatorul Isarescu a explicat ca scaderea ROBOR sub 1% in 2017 a fost determinata tocmai de inflatia negativa inregistrata dupa scaderea masiva a TVA, de la 24% la 19%, iar cresterea ulteriora a inflatiei, si implicit a ROBOR, a avut loc dupa disiparea efectelor scaderii TVA si masurilor fiscale de stimulare a consumului adoptate de Guvern, prin cresterea salariilor si pensiilor.
De asemenea, a adaugat guvernatorul, ROBOR-ul nu poate fi manipulat de banci, dupa cum sustine Valcov, intrucat nivelul dobanzilor se stabileste dupa cotatii ferme ale bancilor, conform unor criterii transparente, in acord cu normele europene, dupa cum a confirmat si Asociatia pietelor financiare.
“Este imposibil ca ROBOR sa fie manipulat”, a subliniat guvernatorul BNR, acuzandu-l pe Valcov ca face aceste acuzatii fara dovezi, ceea ce nu este firesc.
Guvernatorul s-a ridicat decis si hotarat in apararea prestigiului BNR si a increderii publicului in aceasta institutie
Guvernatorul Isarescu a subliniat de mai multe ori ca declaratiile lui Valcov nu au nicio baza reala, “nu vorbeste ca un economist si nici macar nu vorbeste in numele Guvernului”, dar in schimb fac mare rau tarii, pentru ca afecteaza credibilitatea si prestigiul Bancii Nationale, precum si increderea publicului in aceasta institutie, a argumentat Isarescu.
El a precizat ca tocmai increderea publicului in deciziile Bancii Nationale a ajutat aceasta institutie sa reduca semnificativ inflatia, de la 5% la cat a ajuns in vara anului trecut la doar 3,27% la finalul anului, in tinta BNR, fara sa creasca excesiv dobanda de referinta, care a fost pastrata la 2,5%.
“S-a reusit stabilizarea anticipatiilor privind inflatia, ceea ce e un lucru mare. Publicul a avut incredere in Banca Nationala si pare cu atat mai bizar ca pe la sfarsitul anului si in ianuarie sa asistam la acest atac jalnic asupra BNR, inclusiv cu invective ca noi nu suntem patrioti”, a spus Isarescu.
Astfel se explica reactia neobisnuit de virulenta si dura a Guvernatorului Isarescu, care pare determinat sa apere prestigiul Bancii Nationale si mentinerea increderii in aceasta institutie, pentru asigurarea stabilitatii preturilor si pe cea financiara si, in plus, pentru a ajuta la atingerea unui nou obiectiv major, de adoptare a monetei euro in doar 5 ani.
“Sa aveti incredere!”, fraza cu care guvernatorul si-a incheiat conferinta de presa, este un mesaj puternic de incredere in capacitatea Bancii Nationale de a face fata asaltului populist al politicienilor si altor persoane asupra sa.
Guvernatorul a tinut sa mentioneze ca si maine, in Parlament, unde a fost chemat de senatorul Daniel Zamfir, va avea aceeasi reactie ca cea de astazi: “Azi m-am antrenat pentru discursul de maine din Parlament”.
Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii
Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii
Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii
Cardurile de credit cu cele mai mici dobanzi din oferta principalelor banci sunt, in ordine, cele emise de CEC Bank, Libra Bank si Banca Transilvania (BT), conform clasamentului intocmit de... detalii