S-a facut o noua mutare in partida Isarescu-Carabulea pentru Carpatica: 10% din actiunile bancii au fost vandute la Bursa. A renuntat Carabulea la controlul majoritar sau si-a transferat actiunile unor prieteni?

Autor:

Bancherul.ro
2014-03-15 19:38

Un pachet de aproape 10% din actiunile Bancii Carpatica, in valoare de 19,5 milioane lei, a fost vandut vineri la Bursa, in cadrul a doua tranzactii tip deal, astfel ca este posibil ca Ilie Carabulea, care detinea 45% din actiunile bancii, direct si prin firma sa, Atlassib, sa fi facut urmatoarea mutare de aparare in razboiul declansat impotriva sa de BNR, care i-a suspendat dreptul de vot in banca, din motive reputationale, intrucat omul de afaceri din Sibiu se afla la inchisoare in cazul de coruptie ASF-Carpatica Asig.

Inca nu se stie cine este vanzatorul si cine cumparatorul actiunilor, dar putine scenarii sunt posibile, intrucat doar doua persoane detin pachete de actiuni mai mari de 10% la Carpatica: Carabulea si asociatul sau, Corneliu Tanase, care are 11% din actiunile bancii din Sibiu.

Alte doua persoane fizice, respectiv doi italieni, Lucio Olivo si Gian Antonio Olivo, detin impreuna in jur de 10% din actiunile Carpatica, asadar este posibil ca si acestia sa fie vanzatorii actiunilor. Italienii sunt actionari la Carpatica inca din momentul listarii bancii la Bursa, in 2000, asadar este posibil ca ei sa fie interpusii lui Carabulea.

O singura varianta de mutare pe tabla de sah pentru Carabulea

Sa vedem insa ce variante de mutare are Carabulea pe tabla de sah in prezent, dupa ultima mutare a lui Isarescu, care i-a suspendat dreptul de vot, pe motive reputationale, intrucat este in inchisoare, adevaratul motiv fiind, probabil, acela ca omul de afaceri sibian nu a dorit sa renunte la controlul bancii prin cooptarea unui investitor strategic sau printr-o fuziune, in vederea unei infuzii de capital necesare, probabil, bancii, cu toate ca acestea se afla pe profit si nu are probleme de solvabilitate.

Isarescu a dat astfel sah la „regele” Carabulea, suspendandu-i dreptul de vot. Ceea ce nu inseamna si mat, cel putin teoretic.

Asta pentru ca Isarescu doar i-a interzis lui Carabulea sa cumpere actiuni – vom vedea de ce, mai jos – fara sa-l poata impiedica sa-si vanda actiunile pe care le detine.

De ce ar vrea Carabulea sa-si vanda actiunile? Pentru a le transfera unor apropiati care sa voteze in locul lui impotriva masurilor pe care BNR, prin intermediul conducerii bancii, vor sa le ia la banca, mai exact fuziunea cu o alta banca. Asta in cazul in care planuieste un contraatac.

De fapt, aceasta este singura lui mutare castigatoare. Intrucat, daca pierde controlul la Adunarea Generala a Actionarilor, programata pentru 10 aprilie, atunci pierde definitiv si controlul bancii.

Intrucat Isarescu a aranjat, impreuna cu conducerea Carpatica, o fuziune cu alta banca, in urma careia cel mai probabil participatia lui Carabulea va fi diminuata semnificativ, cel mai probabil urmand sa detina doar un pachet minoritar din actiunile viitoarei banci.

Daca acesta este planul lui Carabulea, atunci mutarea de vineri este doar prima pentru a putea iesi din incercuirea lui Isarescu. Omul de afaceri va trebui sa-si mobilizeze si alti pioni, nebuni, cai, turnuri sau regine care sa-l sufoce pe Isarescu la AGA din 10 aprilie.

Ramane de vazut cum va muta si Isarescu, mai exact daca va reusi sa impiedice contraatacul pionilor sau nebunilor lui Carabulea, daca acestia exista cu adevarat.

Sau daca nu cumva omul de afaceri din Sibiu a dat bir cu fugitii si a inceput, de fapt, sa-si vanda actiunile.

Comentarii

Gabi

Aviz BCR

Situatia este identica cu cea de la BCR. Aceeasi dobanda, aceeasi lacomie si, speram, acelasi rezultat.

client WCR

stire

In sfirsit un articol la inima noastra, a clientillor abuzati. Bancherule, ti-ai dat seama ca suntem pacaliti, abuzati, iar bancile cu BNR au facut ceva...pe marjele noastre din contracte, pe refuzul nostru la actele aditionale. Mai mult, la WCR din 2007 spun ca DRV nu variaza in functie de euribor, din 2011 ca variaza in functie de euribor plus alti 3 indici care oricum nu sunt prevazuti in contract, nimeni nu stie care e valoarea lor, unde sunt afisati, cum variaza, dar e bine ca pe ultima suta de metri am realizat impreuna HAOSUL, ABUZURILE din sistemul bancar. La fel va pati si WCR, vor plati cu varf si indesat pentru LACOMIA peste masura.....

Constanta

Corect!

Prima decizie de acest fel, sa zicem, a fost un accident, a doua o confirmare, urmatoarele certitudini. BCR va primi ce merita din plin.

bogdan

poate

Poate ca decizia judecatorilor (judecatori care creeaza precedente ce se vor aplica si in cazul creditelor contractate de ei, deci un conflict clar de interese, cazurile trebuiau judecate in strainatate) ar fi fost corecta daca impunea o dobanda corecta pentru client. Judecatorii nu gandesc ca acei bani nu apartin bancii ci deponentilor. Ori un deponent, care doreste sa incaseze si el o dobanda pe depozitul lui, nu o sa aiba cum sa incaseze dobanda dintr-ul plasament cu 0 dobanda... Este complet lipsit de orice logica sa atragi bani cu dobanda si sa-i plasezi fara dobanda. Sunt banii deponentilor!!

Constanta

pentru Bogdan

Nu este treaba judecatorului sa impuna o dobanda corecta, treaba lui este sa aplice legea. Dobanda corecta trebuia aplicata de banca la acordarea creditului. Daca banca a vrut "sa dea teapa" aceasta s-a intors impotriva sa. Decizia este foarte corecta iar banca primeste ceea ce merita. Treaba asta cu deponentii este pentru prosti iar romanii sunt informati, nu mai sunt prostii bancilor camatare.

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Stirea Zilei

CSALB contrazice ANPC: solutionarea alternativa a litigiilor cu bancile si IFN-urile se poate face doar la CSALB

Solutionarea alternativa (amiabila, nu printr-un proces in instanta) a litigiilor dintre banci sau IFN-uri cu clientii acestora se poate face, conform legii, doar in cadrul CSALB (Centrul de Solutionare Alternativa... detalii

Crestere importanta a solvabilitatii bancilor

Cele 32 de institutii de credit din Romania si-au sporit profitul net cu 11%, echivalentul a 1,1 miliarde lei, la 11,5 miliarde lei, in primele 9 luni din acest an,... detalii

Nu ne mai pacaliti cu credite online cu dobanda 0%!

Ofertele de credite online cu dobanda 0 in prima luna sau prima saptamana ale unor IFN-uri precum Hora Credit sau Ferratum pot fi considerate o practica inselatoare, asadar ilegala, intrucat... detalii

Ce dobanzi au creditele online ale IFN-urilor, dupa plafonare

Dobanzile la creditele online acordate de IFN-uri au scazut doar putin, in general cu 0,2 puncte procentuale pe zi, de la 1,2% la 1% pe zi, adica 365% pe an,... detalii