Criza COVID-19, care a redus substantial sau chiar a blocat resursele de bani (lichiditati) detinute de firmele nevoite sa-si ajusteze sau sa-si intrerupa activitatea, a determinat o reactie in lant, intrucat acestea nu au mai putut sa-si achite instrumentele de debit, precum biletele la ordin sau cecurile emise partenerilor de afaceri.
Guvernul a ajutat la deblocarea lichiditatilor prin achitarea datoriilor restante catre firme, precum si prin programe de creditare, precum IMM Invest.
Numarul incidentelor majore privind onorarea la plata a biletelor la ordin inregistrate in Centrala Incidentelor de Plati (CIP) de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-a dublat in ultimele doua luni, martie si aprilie, din cauza crizei coronavirusului, arata datele statistice.
Astfel, daca in luna februarie, numarul refuzurilor la plata a biletelor la ordin detinute de firme e ridica la 2.500, in martie numarul acestora a crescut la 4.100 iar in aprilie a depasit 5.000, conform statisticilor BNR.
In lunile corespondente (aprilie) din anii precedenti (2018 si 2018), numarul biletelor la ordin neplatite se situau in jurul a 2.500.
In privinta sumelor refuzate la plata pe baza biletelor la ordin emise de firme, acestea au scazut la aproape 108 miliarde lei in aprilie, de la 261 miliarde lei in luna martie si 202 miliarde lei in februarie.
Si platile cu alte instrumente de debit, precum cecurile, au inregistrat o crestere a incidentelor, din cauza crizei coronavirusului. Astfel, numarul cecurilor refuzate la pata s-a ridicat la aproape 300 in luna aprilie, dublu comparativ cu februarie, can erau doar 150 de cecuri neplatite.
BRD Groupe Societe Generale anunta ca se poate intra fara certificat verde in majoritatea unitatilor sale, insa exista cateva sucursale unde este obligatorie prezentarea certificatului de vaccinare sau dovada trecerii... detalii
Banca Comerciala Romana (BCR) anunta ca intrarea clientilor in unitatile bancare (hub) este posibila fara prezentarea unui certificat verde (dovada vaccinarii sau trecerii prin boala COVID-19).Iata anuntul bancii, postat pe... detalii
Părinții care trebuie să supravegheze copiii în cazul în care cursurile sunt suspendate pot beneficia de zile libere plătite, conform unui comunicat PwC.Recent, prin Ordonanța 110/2021, Guvernul a reglementat că pentru anul școlar în curs se acordă același tip de sprijin pentru părinți cu cel care a fost în vigoare anul trecut, în contextul pandemiei.Însă pe durata vacanțelor școlare, măsura nu se aplică.Zilele libere se acordă obligatoriu de către angajator numai unuia dintre părinți, în cazul familiilor care au copii mai mici de 12 ani sau copii cu dizabilități de până la 26 de ani înscriși într-o unitate de învățământ sau într-o unitate de educație timpurie antepreșcolară.Pentru a putea fi acordate zile libere, locul de muncă ocupat de părinte trebuie să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.
"Accesul la serviciile CEC Bank nu va fi afectat de restricții. Serviciile financiare sunt esențiale pentru asigurarea nevoilor de bază", conform unui anunt al bancii, in care se adauga:"În contextul... detalii