Banca Națională a României monitorizează tranzacțiile prin intermediul monedelor virtuale de tipul Bitcoin și avertizează potențialii utilizatori că aceste forme de instrumente sunt extrem de volatile și, în timp, pot aduce riscuri semnificative utilizatorilor, susține Ruxandra Avram, șef Serviciu monitorizare sisteme de plăți și sisteme de decontare din BNR, citata de Agerpres.
“Reglementările la nivel european sunt pe masa autorităților europene. Citind toate documentele și încercând să monitorizăm cât putem din piața națională sau internațională a fenomenului virtual currencies suntem și îngrijorați și preocupați. Sunt o formă de instrumente extrem de volatile care, în timp, pot aduce riscuri semnificative utilizatorilor. Prin urmare, nimeni nu are obligația de a accepta astfel de mijloace de plată, dar nimănui nu-i este interzis să le utilizeze și să le dețină în scopuri personale”, a explicat Ruxandra Avram.
Ea a precizat, însă, că există și opinii cu privire la avantajele acestor scheme de plată, cu care, însă, nu este de acord.
“Personal sunt absolut stupefiată văzând cum organisme precum chiar Banca Centrală Europeană, la un moment dat, vorbesc despre avantajele utilizării schemelor de monede virtuale în raport cu schemele care utilizează instrumentele de plată clasice. Câteva elemente ar fi că sunt mult mai ieftine, nu ai nevoie de contracte încheiate cu schema respectivă, se păstrează anonimitatea atât a emitentului cât și a beneficiarului. Deci, pentru un necunoscător, s-ar putea ca la prima vedere, citind aceste documente să pară că este mult mai accesibilă și mai sigură o astfel de schemă de plată. Sperăm să nu ajungem la utilizarea în plan mai mare la nivel național a unor astfel de plăți”, a subliniat oficialul BNR.
Ruxandra Avram precizează faptul că BNR nu recunoaște aceste tipuri de monede. “Mesajul nostru a fost clar: vom monitoriza aceste scheme, nu le interzicem, dar nu recunoaștem aceste tipuri de virtual currencies ca fiind mijloace de plată pentru că nu întrunesc cele trei calități ale mijloacelor de plată, respectiv nu sunt mijloace de schimb, de tezaurizare sau unități de cont”, a subliniat Avram.
Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori, adica pentru persoanele fizice, dar nu si pentru firme, conform unei noi legi in vigoare.Alta modificare prevede ca perioada în care o firma de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului din cauza neplăţii a crescut la trei luni.Este vorba de Legea nr. 83/2021 pentru modificarea Ordonanţei Guvernului nr. 51/1997 privind operaţiunile de leasing şi societăţile de leasing, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr. 401 din 16 aprilie 2021.In consecinta, firmele de leasing vor trebui să ceara unei instante de judecata executarea silita a consumatorilor.
Olimpiu Balas, patronul New Business Dimensions, o firma care are ofera servicii IT pentru banci, a cumparat 63% din Banca Feroviara de la Valer Blidar, seful Astra Vagoane Calatori din... detalii
Fondul de pensii private NN Pensii, cel mai mare din Romania, a fost acuzat de Ziarul Financiar ca a investit intr-un mod pagubos banii viitorilor pensionari romani din Pilolul 2... detalii
Banca Nationala a Romaniei (BNR) dezvaluie ca nu mai putin de 17 banci sunt suspectate de a fi implicate intr-un amplu mecanism de spalare de bani negri proveniti din Rusia,... detalii