Romanii au preluat conducerea de la straini in actionariatul Bancii Transilvania (BT), dar la o diferenta vizibia doar cu o reluare Hawk-Eye.
Capitalul romanesc detinea la finalul anului trecut o pondere de 50,72% din banca din Cluj, dupa ce in ultimii doi ani capitalul strain a fost majoritar, dar tot la limita liniei de mijloc.
Structura capitalului Bancii Transilvania era alcatuita astfel, la mijlocul anului trecut: cele patru SIF-uri detineau in jur de 15% din capitalul BT, romanii persoane fizice in jur de 17% din actiuni, iar firmele romanesti 14%, capitalul romanesc avand in total 46,49%.
Firmele straine aveau in proprietate cele mai multe actiuni TLV, de peste 51%, iar strainii persoane fizice aproape 2%, astfel ca strainii aveau in iunie 2017 o cota de 53,51% din actiunile TLV.
Ultima data cand romanii au fost la conducere era la mijlocul anului 2015, cand Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a redus cota in capitalul BT de la 14,33% la 11,47%. (vezi aici detalii)
Ponderea bancilor straine scade la 77%
In consecinta, ponderea bancilor straine din sistemul bancar romanesc a scazut la 77% la finalul lui 2017, de la 91% in septembrie 2017, conform ultimelor statistici publicate de BNR cu privire la indicatorii sistemului bancar.
Profitul bancilor romanesti a atins un record istoric de 5,6 miliarde lei in 2017, tort din care Banca Transilvania si-a adjudecat una dintre cele mai mari felii, de 1,2 miliarde lei, alaturi de BRD, care a castigat 1,4 miliarde lei. (vezi aici detalii)
Nu există comentarii pentru această știre.
Utilizatorii aplicației BT Pay pot folosi opțiunea Pay with BT Pay pentru plăți rapide și sigure la comercianții care folosesc soluțiile NETOPIA Payments, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga:... detalii
Groupama și CEC Bank marchează un nou pas în simplificarea accesului la asigurări, lansând o opțiune prin care clienții persoane fizice ai băncii pot achiziționa asigurarea de călătorie direct din... detalii
Victoriabank, parte din Grupul Financiar Banca Transilvania, a făcut astăzi primul pas pentru o nouă achiziție în Republica Moldova, în domeniul microfinanțării, anunta banca intr-un comunicat, in care adauga: Reprezentanții... detalii
CEC Bank anunta o crestere importanta, de 70%, a volumului de credite acordate in 2024 persoanelor fizice pentru investitii imobiliare si alte proiecte personale. Comunicatul CEC Bank: Grupul Financiar CEC... detalii