Romanii prefera sa faca economii luna de luna pentru a strange banii de care au nevoie, decat sa ia un credit

Autor:

Bancherul.ro
2013-10-31 16:57

Romanii prefera sa astepte o perioada pentru a economisi o suma de bani necesara satisfacerii unei nevoi banesti imediate decat sa ia un credit de la banca, arata un sondaj realizat de Banca Romaneasca in parteneriat cu platforma iVox efectuat in perioada 9-23 septembrie pe un esantion de 7.079 respondenti de peste 18 ani din mediul urban.

La intrebarea “Dacă doriţi să vă satisfaceţi o nevoie imediată, dar care vă depăşeşte venitul lunar, de unde faceţi rost de bani?”, 46% spun ca de la parinti, rude, prieteni, 20% economisesc banii necesari luna de luna, 18% ar recurge la un imprumut de la banca, 3% ar apela la institutiile financiare nebancare (IFN) si 11% spun ca mai degraba renunta la a-si satisface respectiva nevoie.

Studiul mai arata ca  un român din cinci intenţionează ca în următoarele 6 luni să acceseze un credit bancar de consum.

În ceea ce priveşte destinaţia banilor împrumutaţi, dintre românii care doresc să obțină în următoarele 6 luni un credit de consum, o treime vor să folosească acel credit la renovarea casei sau apartamentului (36,7%). Un sfert dintre respondenți – 24,61% – s-ar folosi de un credit pentru a achiziționa un automobil, iar 18,25% intenționează să cumpere produse electrocasnice cu ajutorul împrumutului bancar.

Aproape 87% dintre respondenţi au declarat că o dobândă cât mai mică reprezintă principala caracteristică în analiza băncii de unde se vor împrumuta. În plan secund se află rata lunară de plată cât mai mică (42,15%), încrederea în bancă (37,91%), comisioanele cât mai mici sau chiar zero (37,88%) și rapiditatea cu care se obține creditul (34,3%).

Aproape 73% dintre respondenții care doresc să obțină un credit de consum în următoarele 6 luni au mai luat cel puțin odată un credit de consum de la o bancă.

Peste 41% dintre respondenți au fost mulțumiți de serviciile băncii în ceea ce privește creditele anterioare, în timp ce un sfert (24,19%) dintre respondenți sunt în situația în care trebuie să obțină un împrumut nou chiar dacă nu au fost mulțumiți de cel precedent.

Românii ar renunța la comoditate pentru cea mai bună ofertă. Cel puțin asta declară aproape trei sferturi dintre respondenți (72,49%) care ar face un drum mai lung la o altă bancă pentru a beneficia de o dobândă mai mică. Doar un sfert dintre respondenți consideră că este mai comod ca rata lunară să le fie retrasă direct din contul băncii la care sunt deja clienți fără a fi necesară o acțiune din partea lor.

În plus, cele mai folosite produse bancare de către respondenții care doresc un nou credit în următoarele 6 luni sunt contul curent, cu un procent de 68,81% dintre intervievaţi, cardul de debit cu 56,79%, internet banking cu 49,58% și cardul de credit cu 44,98%.

Comentarii

Adauga un comentariu

(nu se afiseaza pe site)
Turing Number

Alte stiri din categoria: Ultima Ora

Cardurile OTP Bank au o problema de functionare (actualizat)

Cardurile OTP Bank nu functioneaza la aceasta ora, a anuntat banca intr-un mesaj pe Facebook: "Dragi clienți, momentan funcționarea cardurilor OTP Bank este afectată de o avarie tehnică. Echipele noastre... detalii

Clientii Bancii Transilvania vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay si BT Go

Banca Transilvania isi anunta clientii ca in curand vor putea folosi doar doua aplicatii: BT Pay pentru persoane fizice si BT Go pentru persoane juridice. In consecinta, dupa primirea notificarii... detalii

Clientii OTP Bank vor fi preluati de Banca Transilvania, din 28 februarie 2025

AcÈ›ionarii Băncii Transilvania au aprobat fuziunea BT cu OTP Bank România, în cadrul Adunării Generale Extraordinare, care a avut loc astăzi, conform unui comunicat al bancii, in care se adauga:Integrarea... detalii

Postasii au POS-uri pentru plata cu cardul a facturilor sau taxelor

PoÈ™ta Română, liderul naÈ›ional în servicii poÈ™tale, împreună cu CEC Bank È™i Visa, lider mondial în domeniul plăţilor digitale, îÈ™i unesc forÈ›ele pentru extinderea incluziunii financiare, creând infrastructura necesară utilizării... detalii