Dupa masurile luate anul trecut de BNR in vederea reducerii ratei creditelor neperformante, cerand bancilor sa-si scoata din bilanturi imprumuturile fara sanse de recuperare, rata creditelor neperformante a scazut dramatic, timp de opt luni consecutive, de la 20,47% in aprilie la 13,95% in decembrie 2014.
Noul an a debutat insa cu schimbarea tendintei: rata creditelor neperformante a crescut in ianuarie la 14,02%, in conditiile in care, dupa cum se vede si din graficul alaturat cu datoriile persoanelor fizice la banci, toate tipurile de restante la credite sunt in crestere.
Astfel, totalul restantelor inregistrate de populatie la banci a crescut in ianuarie cu 110 milioane lei, la un total de 6,4 miliarde lei.
Restantele de peste 90 de zile, termen de la care bancile provizioneaza integral creditul si incep procedura de executare silita, a avansat de la 4,8 la 4,9 miliarde lei, in timp ce creditele scoase in afara bilanturilor a crescut usor in ianuarie, cu 30 de milioane de lei, la un total de aproape 1,4 miliarde lei.
Conform informatiilor de la Biroului de Credit, restantele mai mari de 30 de zile inregistrate de persoanele fizice la banci si IFN-uri a crescut in ianuarie cu 372 milioane lei, pentru a cincea luna consecutiva, la un total de 11,4 miliarde lei.
Datele BNR arata ca restantele la credite au crescut si in luna februarie. Totalul creditelor restante in lei a crescut in aceasta luna cu 2,3%, in timp ce restantele la creditele in valuta au avansat intr-un ritm mai redus, de doar 0,66%.
Bancile romanesti si-au majorat anul trecut provizioanele pentru riscuri, precum si valoarea capitalurilor proprii, semn ca devin mai prudente in fata incertitudinilor in crestere. Concret, conform datelor furnizate de Banca... detalii
Banca digitala maghiara Granit Bank s-a extins in Romania cu o oferta de cont si card gratuite, dupa modelul bancii romanesti digitale Salt. Sa facem o comparatie intre serviciile Granit... detalii
Credex isi face reclama la credite afisand o "dobanda de la 5,9%", dar care poate fi chiar si de 10 ori mai mare, de 50%. Dobanda "de la 5,9%" este... detalii
ANPC (Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului) submineaza functionarea CSALB (Centrul de Solutionare a Litigiilor din Domeniul Bancar), desi nu are nicio atributie legala in solutionarea pe cale amiabila a litigiilor... detalii